Μια υπέροχη εκδήλωση, με τη συμμετοχή σύσσωμης της σχολικής κοινότητας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Σχολείου μας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ποίησης, με εκλεκτό προσκεκλημένο τον μαντιναδολόγο- ποιητή Αριστείδη Χαιρέτη.
Η εκδήλωση ήταν δομημένη, πλήρης και περιλάμβανε θεατρικό αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, αφιέρωμα στην κρητική μαντινάδα, βιογραφικό του προσκεκλημένου μαντιναδολόγου, ερωτήσεις, προβολή μαντινάδων από τηλεοπτική εκπομπή, προβολή χορού στο Περαχώρι, μαθητική παρέα με όργανα που τραγούδησαν μαντινάδες και έκλεισε με χορευτικό από τους μαθητές.
Στην αρχή της εκδήλωσης και μετά το πρώτο καλωσόρισμα από τη Διευθύντρια του Σχολείου, πήρε το λόγο η υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης κ. Ελένη Σαλούστρου που εμπνεύστηκε και οργάνωσε την εκδήλωση με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Γιάγκα Νατάσας και Καραγκούνη Γιώργο και τη συμμετοχή των μαθητών των Δ’ Ε’ και ΣΤ’ τάξεων. Η κ. Σαλούστρου τον καλωσόρισε με τα παρακάτω λόγια:
“Παγκόσμια ημέρα της ποίησης και πρώτη μέρα της άνοιξης και έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον σπουδαίο μαντιναδολόγο Αριστείδη Χαιρέτη. Τον καλωσορίζουμε και τον ευχαριστούμε που δέχτηκε την πρόσκλησή μας να είναι σήμερα εδώ και να γιορτάσουμε μαζί τη μαγεία της ποίησης.
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από την UNESCO το 1999 μετά από εισήγηση των Ελλήνων ποιητών οι οποίοι επέλεξαν την 21η Μαρτίου ως ημέρα όπου το φως κερδίζει το σκοτάδι.
Η ποίηση αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους και πιο εκφραστικούς τρόπους επικοινωνίας, μεταφέροντας συναισθήματα, ιδέες και αξίες μέσω της γλώσσας. Ένα παναθρώπινο εργαλείο επικοινωνίας και πολιτισμού.
Η ιδέα της σημερινής εκδήλωσης ξεκίνησε από τους ίδιους τους μαθητές, κυρίως της Ε΄ και Στ΄ τάξης, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον φέτος για την ποίηση και ιδιαίτερα για τις τρεις ποιητικές συλλογές του Αριστείδη Χαιρέτη που κοσμούν τη βιβλιοθήκη μας. Έτσι του απευθύναμε την πρόσκληση…
Ο Αριστείδης Χαιρέτης, κορυφαίος μαντιναδολόγος της Κρήτης, προκαλούσε πάντα το ενδιαφέρον, συγκινούσε και συγκινεί με τις ανατρεπτικές μαντινάδες του, το τραγούδι, τον ιδιαίτερο χορό του… Φιλοσοφεί και προβληματίζει με μαντινάδες που ξεχειλίζουν από αγάπη, ομορφιά, εξυπνάδα και καλόγουστο χιούμορ. Καταφέρνει να εκφράσει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής με ένα μοναδικό και αυθεντικό τρόπο.
Θετικό και φωτεινό παράδειγμα για τα παιδιά και τους νέους μας σήμερα η σεμνή, όμορφη παρουσία του και ο τρόπος έκφρασης του στα γλέντια του χωριού και στην «Aνωγειανή παρέα».
Ανεξίτηλο αποτύπωμα στις εκδηλώσεις της Aνωγειανής κοινωνίας αφήνουν οι μαντινάδες του που συζητιούνται για καιρό. Όταν πριν από χρόνια του ζητήσαμε να μας πει μια μαντινάδα για να καλωσορίσουμε τα παιδιά από το σχολείο της Λάρισας που θα ερχόταν στα Ανώγεια για την αδελφοποίηση των δύο σχολείων μας είπε την εκπληκτική μαντινάδα:
Σήμερο σας φιλοξενούν των Ανωγειώ οι τόποι,
μεγάλο πράμα στη ζωή να σμίγουν οι ανθρώποι!
Η συμβολή του στην παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας είναι ανεκτίμητη.
Σήμερα θα τολμήσουμε να του αφιερώσουμε κι εμείς μια μαντινάδα:
Μεγάλη είναι η προσφορά που ΄καμες στο χωριό μας,
στα ύψη τον ανέβασες η τον πολιτισμό μας!
Σ΄ ευχαριστούμε, Αριστείδη…”
Η πορεία της εκδήλωσης γέμισε χαρά και έμπνευση τον προσκεκλημένο μας, που όταν πήρε το λόγο για να δεχθεί τις ερωτήσεις των μαθητών, έγινε ένας αστείρευτος χείμαρρος που έρρεε μαντινάδες, σκέψεις, συμβουλές και γνήσιο φιλοσοφικό λόγο που πλημμύρισε το νου και τις καρδιές των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Σχολείου.
Δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τη ζωή του και το έργο του και απάντησε σε όλες άλλοτε με τρόπο στοχαστικό και άλλοτε με καταπληκτικές μαντινάδες .«Αυτή η τιμή που μου κάνατε είναι ισάξια με τις πανεπιστημιακές εκδόσεις» επανέλαβε πολλές φορές!! «Εγώ τώρα πώς να σας ευχαριστήσω;», είπε…και το έκανε με μαντινάδες…
«Μεγάλο πράμα στη ζωή
να σε τιμούν οι άλλοι
και προπαντός οι τα παιδιά
που’ ναι η γενιά η άλλη» και συνέχισε…
==
«Σήμερα ετιμήσατε
το έργο το δικό μου
οι τα παιδιά από το σχολειό
που’ ναι από το χωριό μου»
Όταν αργότερα ρωτήθηκε ποια συμβουλή θέλει να δώσει στα παιδιά είπε: «Έχω πολλές συμβουλές να σας δώσω αλλά μια θα σας πω που είπα και στο γιο μου όταν πήγε να σπουδάσει.»
«Το μόνο που μπορώ α σου πω
γιε μου, καλοστραθιά σου,
και να μυρίζει όπου περνάς
η κάθε πατουχιά σου!!»
Ακολούθησαν και άλλες συμβουλές για τους μαθητές!! « Ποτέ μη δώσετε το τιμόνι της ζωής σας στη σκέψη! Να κάνετε κουμάντο τη σκέψη σας και να κάνετε ό,τι σας λέει η ψυχή σας». Όταν ρωτήθηκε πώς γράφεται μια μαντινάδα απάντησε ότι η μαντινάδα χρειάζεται «το γιατί». Στη συνέχεια έδωσε το πρώτο δίστιχο μιας μαντινάδας να την ολοκληρώσουν οι μαθητές. « Έτοιμος είναι ο γαμπρός, μα η νύφη αργεί ακόμη»….Οι μαθητές της Γ’ τάξης είπαν … «και τρέμει η καρδούλα του…μην άλλαξε τη γνώμη». «Πέσατε μέσα!! μπράβο!!» είπε, κι εκείνος την ολοκλήρωσε λέγοντας: «ή της χτενίζουν τα μαλλιά ή άλλαξε τη γνώμη». Προς το τέλος ήρθε ακόμη μια καταπληκτική μαντινάδα που με απίστευτη απλότητα μας έδειξε την αγάπη του και τις ευχαριστίες του!!
«Ξερό δεντρό, μα έβγαλα
φύλλα από τον πάτο
κι εκάτσετε όλα τα παιδιά
στον ασκιανό από κάτω!!
Στο τέλος της εκδήλωσης το Σχολείο επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη για τον καλεσμένο μας! Η Διευθύντρια του Σχολείου του ανακοίνωσε ότι «τιμής ένεκεν» για την μεγάλη του προσφορά στην ποίηση και τον πολιτισμό, το Σχολείο του απονέμει απολυτήριο με βαθμό « Άριστα Δέκα»! « Αυτή η τιμή είναι ισάξια με τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις» επανέλαβε και δάκρυσε!! Ακολούθως του προσφέρθηκαν αναμνηστικά δωράκια, μπλοκάκι και στυλό να γράφει μαντινάδες κι ένα λουλούδι για έμπνευση!! Ακόμη του αφιερώθηκαν δύο μαντινάδες, γραμμένες στο σημειωματάριο που του προσφέρθηκε που τις εμπνεύστηκε η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης μας, κ. Ελένη Σαλούστρου:
« Ήθελα και να κάτεχα
ήντα λογιώς το κάνεις,
κι ό,τι περνά απ’ τη σκέψη σου
μια μαντινάδα βγάνεις»
==
« Μεγάλη είναι η προσφορά
που ‘κανες στο χωριό μας,
στα ύψη τον ανέβασες
η τον πολιτισμό μας!!
Η διευθύντρια του Σχολείου μας, Χατζάκη Έφη
Κείμενο από την δασκάλα Μαρία Ξενικάκη στην ιστοσελίδα του Δημοτικού σχολείου Ανωγείων.