Του Γιώργη Σκουλά του Μιλτιαδαντρέα

Φίλοι και φίλες.

Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο……ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ….ΤΟΜΟΣ Α.

Κύριος στόχος του τόμου αυτού υπήρξε η συλλογή και καταγραφή ιστορικών κειμένων που αφορούν την ιστορία του τόπου καταγωγής μου τα Ανώγεια από την πιθανή ίδρυση τους ως οικισμού περί το 1000 μχ, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχω στην διάθεση μου, έως και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Ο λόγος ήταν και εξακολουθεί να είναι ότι δεν υπάρχει η σχετική βιβλιογραφία για τα 1000 αυτά χρόνια της ιστορίας των Ανωγείων, καθώς όλοι φαίνεται να έχουν επικεντρωθεί στα γεγονότα του 1940 και εντεύθεν ωσάν τα Ανώγεια να δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο.

Και όμως!!!Η ιστορία των Ανωγείων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, που έχω και τα ανάλογα στοιχεία, είναι ποιο μεγάλη και ποιο λαμπρή από αυτήν του 1940.Και αυτό διότι η ιστορία ολόκληρης της Κρήτης την περίοδο εκείνη είναι ποιό μεγάλη και ποιό λαμπρή από αυτήν του 1940.Ενας συνεχής εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας από το 1821 έως την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα το 1913,τον Μακεδονικό αγώνα, τους βαλκανικούς πολέμους την εκστρατεία στην μικρά Ασία.

Τα Ανώγεια όμως την ίδια περίοδο, δεν έχουν μόνο πολεμική ιστόρία, αλλά φαίνεται ότι ταυτόχρονα υπήρξαν και…. πνεύμονας…..γραμμάτων, τεχνών,πολιτισμού, ανθρώπων της πολιτικης,κτλ.

Ο λογος πιστεύω ότι ήταν ότι τα Ανώγεια παρέμειναν καθ όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας με αμιγώς Χριστιανικό πληθυσμό, μακριά δηλαδή από την άμεση επιρροή και καταπιέσεις του κατακτητή, με αποτέλεσμα να παραμείνουν αναλλοίωτα σε μεγάλο βαθμό, όπως και σε όλη την ορεινή Κρήτη, τα Ιερά και τα Οσια της φυλής.

Στον πρώτο τόμο του βίβλίου μου υπάρχουν πολλές μικρές η μεγάλες αναφορές,σε ανθρώπους των γραμμάτων τεχνών, της επιστήμης της πολιτικής, κτλ,άγνωστοι εν πολοίς σήμερα στην Ανωγειανή κοινωνία, τόσο αυτοί, όσο και το έργο τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ζωγράφου Κ.Σταυρακάκη. Μετά την έκδοση του βιβλίου μου, έδειξε ενδιαφέρον η οικογένεια Σταυρακάκη, βρέθηκαν 28 νομίζω ζωγραφικοί πίνακες και το ημερολόγιο του και παρουσιάστηκαν σε έκθεση που διοργάνωσε ο Δήμος Ανωγείων την 1η Αυγούστου 2022.

Κατά την ομιλία μου είχα πεί ότι στο βιβλίο μου υπήρχε μια μικρή….σπίθα….η οποία περιεθάλπτικε,έγινε φωτιά,εγινέ φως,φώτισε τον Κ.Σταυρακάκη και το έργο του και τον επανασύστησε στην Ανωγειανή κοινωνία.

Μιά άλλη μικρή….σπίθα……που σιγοκαίει στο βιβλίο αυτό, είναι αυτή του Μιχαήλ Κεφαλογιάννη,περιμένοντας και αυτή να λάβει την κατάλληλη φροντίδα, να γίνει φωτιά, να γίνει φως ,να φωτίσει και να επανασυστήσει τον Μ.Κεφαλογιάννη και το έργο του στην Ανωγειανή κοινωνία.

Ο Μ.Κεφαλογιάννης υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα των Ανωγείων, του πρώτου μισού του 20ου αιώνα σε πολιτικό, κοινωνικό,αλλα και πνευματικό επίπεδο.

Υπήρξε διδάκτωρ της νομικής.Σπούδασε στο Παρίσι πολιτικές και οικονομικές επιστήμες ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ρώμη.

Το 1912-13 συμμετείχε στις μάχες της Ηπείρου με αντάρτικο σώμα αποτελούμενο από Ανωγειανούς.

Διετέλεσε Βουλευτής επί Κρητικής Πολιτείας τα έτη 1906-1907,όπως και προσωρινός γραμματέας της.

Το 1923,ενα μόλις χρόνο μετά την μικρασιατική καταστροφή, αρχίζει να αρθρογραφεί σε συνέχειες στις στήλες της εφημερίδας….ΗΔΗ……του Ηρακλείου.

Αρχικά δημοσιεύει την νουβέλα…..ΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΡΑΙΔΑΣ….,και αργότερα το ιστορικό…..ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΕΚ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ.

Το επόμενο χρονικό διάστημα σε συνέχειες μέσω της ΑΝΩ ΓΗΣ, θα δημοσιεύσω  το….ΔΙΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΡΑΙΔΑΣ….σε μια προσπάθεια ανάδειξης του έργου του και επανασύστασης του Μ.Κεφαλογιάννη με την Ανωγειανή κοινωνία.

 

Μοιραστείτε το

-

-->