Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου και Λυκείου Καστελλίου, θα τιμηθεί ο σπουδαίος καλλιτέχνης Βασίλης Σκουλάς. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9.30 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο. Την εκδήλωση πραγματοποιούν 18 Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Δημοτικής Ενότητας Καστελλίου, το Αθλητικό Σωματείο Δωριεύς Καστελλίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας. Τον Βασίλη Σκουλά τιμούν και συμμετέχουν οι φίλοι του Μελίνα Ασλανίδου, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας και Ματθαίος Τσαχουρίδης, Ερήνη και Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Θα χορέψει το συγκρότημα του Ομίλους Βρακοφόρων Κρήτης και θα τραγουδήσουν τα μέλη της χορωδίας Δασκάλων και Νηπιαγωγών Δομήνικος Θεοτοκόπουλο του νομού Ηρακλείου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν 14 ντόπιοι καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής. Στους παρευρισκόμενους θα μοιραστεί ένα συλλεκτικό έντυπο 20 σελίδων για τη ζωή και το έργο του Βασίλη Σκουλά.

Οι διοργανωτές, γι’αυτήν την εκδήλωση αναφέρουν στο κάλεσμά τους  : «Ο Βασίλης Σκουλάς, ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης της κρητικής αλλά και της Ελληνικής μουσικής, κλείνει φέτος 65 χρόνια  μουσικής παρουσίας. Μιας παρουσίας που τιμά την Κρήτη και τη χώρα μας, αφού καταφέρνει με τη «διακονία» του στο τραγούδι και τη λύρα, να απλώνει τις μελωδίες και την τέχνη του σε όλη την Ελληνική επικράτεια αλλά και σε δεκάδες χώρες του κόσμου.

Ο Βασίλης Σκουλάς γεννήθηκε στο χωριό Ανώγεια Μυλοποτάμου το έτος 1946, όταν οι Ανωγειανοί προσπαθούσαν να ξαναστήσουν το χωριό μέσα από τις στάχτες του, αφού το είχαν λεηλατήσει και πυρπολήσει οι Γερμανοί δύο χρόνια πριν, τον Αύγουστο του 1944.

Η λύρα έγινε ο καλύτερος φίλος του, οι μαντινάδες και τα τραγούδια του συντρόφευαν από πολύ νωρίς τις παρέες του.

Ποιος δεν έχει «ταξιδέψει» με τη μουσική του Βασίλη Σκουλά, ποιος δεν έχει σιγοτραγουδήσει τις μελωδίες του ;

Εκπροσωπώντας δεκαοκτώ (18) Πολιτιστικούς Συλλόγους της Δημοτικής Ενότητας Καστελλίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων και ένα (1) Αθλητικό Σωματείο (ΔΩΡΙΕΥΣ Καστελλίου), μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, αποφασίσαμε φέτος να τιμήσουμε τον Βασίλη Σκουλά την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, σε μια συγκινητική και γεμάτη συναισθήματα εκδήλωση. Στο πρόσωπο του Βασίλη Σκουλά θα τιμηθεί η διαρκής παρουσία του επί 65 χρόνια στη μουσική και τον πολιτισμό της Κρήτης, θα τιμηθεί ο  εξαιρετικός συνθέτης και ερμηνευτής, ο άνθρωπος της παράδοσης, εκείνος που οφείλουμε όλοι μας να προβάλουμε ως παράδειγμα μίμησης στις νεότερες γενιές για το ήθος, την ταπεινότητά και τον σεβασμό στις πατροπαράδοτες και πανανθρώπινες αξίες της Κρήτης.

Οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων της Δημοτικής Ενότητας Καστελλίου

ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ – ΑΜΑΡΙΑΝΟΥ – ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ – ΑΡΜΑΧΑΣ – ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ – ΓΕΡΑΚΙΟΥ – ΔΙΑΒΑΪΔΕ – ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΔΟΥΛΙΑΝΟΥ – ΚΑΡΟΥΖΑΝΟΥ – ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΣΑΣ – ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ – ΛΑΓΟΥ – ΛΙΛΙΑΝΟΥ – ΛΥΚΤΟΥ – ΜΑΘΙΑΣ – ΜΠΙΤΖΑΡΙΑΝΟΥ – ΠΟΛΥΘΕΑΣ – ΣΜΑΡΙΟΥ

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Μοιραστείτε το

-

-->