“Ρέθεμνος”- Στέλλα Μαθιουδάκη

Σε σύντομο χρονικό διάστημα -εάν φυσικά δεν ανακύψουν προβλήματα με την χρηματοδότηση του έργου- αναμένεται ν’ αλλάξει μορφή η ευρύτερη περιοχή του Ψηλορείτη, στην οποία δεσπόζει και το Ιδαίο Άντρο.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Ανωγείων στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη δύο εργολαβίες, που αφορούν γενικότερα στην πρόσβαση και στην καλύτερη αξιοποίηση του χώρου, ενώ το έργο που θα συμβάλει ουσιαστικά στη «μεταμόρφωση» της ευρύτερης περιοχής του φυσικού πάρκου του Ψηλορείτη, θα ενταχθεί μέσα στους επόμενους μήνες στο ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, προφητικός αποδείχθηκε τελικά ο δήμαρχος, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, καθώς όταν έκανε την διαπίστωση πως θα πρέπει άμεσα κάθε περιοχή να αξιοποιήσει τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτει, δεν περίμενε πως θα επιβεβαιωθεί τόσο σύντομα. Έτσι, τρία περίπου χρόνια μετά ο ίδιος τονίζει πως τώρα θα πρέπει ν’ αξιοποιηθούν και ν’ αναδειχθούν -προς όφελος των πολιτών- οι πηγές πλούτου που διαθέτει κάθε περιοχή.

Μία από αυτές που υπάρχουν σήμερα στο Ρέθυμνο, βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου Ανωγείων και είναι η ευρύτερη περιοχή του Ιδαίου Άντρου.

Στην παρούσα χρονική περίοδο στη Νίδα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ιδαίου Άντρου βρίσκονται σε εξέλιξη δύο εργολαβίες. Η πρώτη που χρηματοδοτείται από το πράσινο ταμείο, αφορά σε έργα πρόσβασης και σήμανσης του χώρου, ενώ η δεύτερη που είναι από την εφορία σπηλαιολογίας – παλαιοανθρωπολογίας γίνεται στον κυρίως χώρο του σπηλαίου και έχει να κάνει με την πρόσβαση, την ξενάγηση, τον φωτισμό, την περίφραξη και γενικά με το στήσιμο ενός επισκέψιμου πλέον Ιδιαίου Άντρου, αντάξιου της φήμης και της ιστορίας του.

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->