Σε μια όμορφη εκδήλωση στο ξενοδοχείο “Galaxy” στο Ηράκλειο, τιμήθηκε χθες Σάββατο 24 Νοεμβρίου, ο Νίκος Κεφαλογιάννης (Χρονονίκος) από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, στα πλαίσια διήμερου συνεδρίου με θέμα τον σακχαρώδη διαβήτη. Στον Ανωγειανό γιατρό απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για την πολυετή συνεισφορά του στην ιατρική και τον άνθρωπο. Μαζί με τον δικό μας “Χρονονίκο” τιμήθηκε και ο συνάδελφος του Άγγελος Παπάς.

Με συγκινητικές αναφορές στους αείμνηστους γονείς του, ο Νίκος Κ. Κεφαλογιάννης στην ευχαριστήρια ομιλία του μετά την απονομή της πλακέτας τόνισε ότι πορεύτηκε έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσχερειών, των ανεπαρκειών, των εμποδίων αλλά και με απόλυτη πίστη στη δύναμη της γνώσης, της επιστήμης, του νου και της θέλησης.” Η πορεία αυτή δεν ήταν πάντα σόπατο, αλλά υπήρχαν και κακοβολιές, που εμένα προσωπικά με κάνουνε πιο δυνατό” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ομιλία του έχει ως εξής:

“Ευχαριστώ από καρδίας την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, την Πρόεδρο κυρία Μαυρογιαννάκη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, της οποίας είμαι μέλος από το 1988, για την εξαιρετική τιμή που μας κάνει σήμερα και για την ευκαιρία που μου δίνει να πω λίγα λόγια για τη διαδρομή μου στον δύσβατο αλλά και διδακτικό δρόμο της Ιατρικής, την οποία υπηρετώ από το 1983, έτος διορισμού μου στο δημόσιο, έως την αφυπηρέτηση μου το 2013 αλλά και ως ιδιώτης ιατρός μέχρι προσφάτως.

Μετά από μια ηλικία και πάνω , εγώ είμαι σ αυτή την ηλικία, το μόνο που μας συγκινεί είναι η αγάπη και η εκτίμηση, που μου τα δώσετε και τα δυο απλόχερα.

Αγάπη γιατί αγκάλιασαν όλες οι διοικήσεις της ΕΔΕ την εκδήλωση για το σακχαρώδη διαβήτη κάθε χρόνο, που πλέον έχει γίνει θεσμός, και πραγματοποιείται από το 2012 εναλλάξ Ηράκλειο Χανιά.

Εκτίμηση γιατί η απονομή αναμνηστικών πλακετών σε δυο συνεργάτες εδώ και 35 χρόνια στο διαβητολογικό ιατρείο αρχικά και διαβητολογικό κέντρο από το 2013 με άξια συνεχιστή σήμερα την Κυρία Κυρλάκη Ευρυδίκη, αποτελεί ύψιστη τιμή.

Όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από την υπηρεσία μου σε δημόσια νοσοκομεία και δομές, μέσα από την ενεργό συμμετοχή μου σε ελληνικά και διεθνή διαβητολογικά και άλλα Γενικής ιατρικής Συνέδρια, μέσα από δεκάδες εισηγήσεις, ομιλίες, διαλέξεις, μέσα από την ερευνητική και συγγραφική μου δραστηριότητα, προσπάθησα ,όσο μπορούσα, να υπηρετήσω την επιστήμη της Ιατρικής, να συμβάλω στη διάγνωση, αντιμετώπιση, τρόπους θεραπείας του σακχαρώδους διαβήτη αλλά και  στα προβλήματα της δημόσιας υγείας.

Προσπάθησα να βοηθήσω ασθενείς, συνάδελφους, συνεργάτες στο δύσκολο αυτόν αγώνα

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους στάθηκαν δίπλα μου σ’ αυτό το περιπετειώδες,  γοητευτικό, δύσκολό αλλά και μαγικό ταξίδι.

            Παρόντες και απόντες

 Ο καθένας μου πρόσφερε ξεχωριστά πράγματα και χωρίς αυτούς θα ήταν αδύνατο να πορευτώ.

Γονείς, ιδιαιτέρως Μάνα μου η οποία υπήρξε η αιτία της εξειδίκευσης μου στον σακχαρώδη διαβήτη , συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, συνάδελφοι, ασθενείς, αθέατοι συγγραφείς…..όλοι με βοήθησαν, ο καθένας με τον τρόπο του.

Πορεύτηκα έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσχερειών, των ανεπαρκειών, των εμποδίων αλλά και με απόλυτη πίστη στη δύναμη της γνώσης, της επιστήμης, του νου και της θέλησης.

 Η πορεία αυτή δεν ήταν πάντα σόπατο, αλλά υπήρχαν και κακοβολιές, που εμένα προσωπικά με κάνουνε πιο δυνατό.

Υπήρξαν δύσκολες στιγμές αλλά, στιγμές ικανοποίησης και χαράς από τις μικρές ή μεγαλύτερες νίκες στον τομέα της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της νόσου με τα νέα όπλα της επιστήμης.

Έτσι κάπως έφτασα μέχρις εδώ και τολμώ να πω ότι νιώθω ικανοποίηση και πληρότητα που μπόρεσα να συνεισφέρω στον αγώνα που κάνουμε όλοι μας.

Ότι νιώθω “πλούσιος μα όσα κέρδισα στο δρόμο….και ήδη το κατάλαβα οι Ιθακες τι σημαίνουν….γιατί….η Ιθάκη μου έδωσε το ωραίο ταξίδι”.

Και γνωρίζω πια καλά ότι θα συνεχίσω όσο ζω και μου επιτρέπουν οι δυνάμεις μου να πορεύομαι στον δρόμο αυτού.

Γιατί

“Κορφή δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο ύψος. Ανάπαψη δεν υπάρχει, μόνο αγώνας”, όπως γράφει ο Ν. Καζαντζάκης.

Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας σ αυτή την εκδήλωση”.

 

Θερμά συγχαρητήρια στον άξιο Ανωγειανό επιστήμονα Νίκο Κ. Κεφαλογιάννη! Να έχει υγεία και δύναμη!

 

Μοιραστείτε το

-

-->