Το σαρανταήμερο μνημόσυνο της Αναστασίας Νταγιαντά ή “Λαμπρινοδημήτρενας” θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Ένα κερί στη μνήμη μιας ξεχωριστής και πολύ αγαπητής γυναίκας, που “έφυγε” στις 24 του περασμένου Οκτωβρίου στα 96 της χρόνια και αναπαύεται για πάντα στα χώματα των Ανωγείων, που αγάπησε και τίμησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.

Με ένα ιδιαίτερο και συγκινητικό κείμενο που στάλθηκε στην ΑΝΩΓΗ, την αποχαιρετάει η οικογένεια της, αναφέροντας τα παρακάτω:

“Έφυγε η Μάνα…και τώρα δεν είσαι πια παιδί κιανενός…πόσο πονάει αυτή η σκέψη; Ποιος άλλος θα σε πονέσει και θα σε σκεφτεί όπως εκείνη;

Μάνα, μια λέξη που δεν θα φωνάξουμε ποτέ πιά, μια λέξη που κρύβει μέσα τζη αμέριστη αγάπη, νοιάξιμο,  φροντίδα, βοήθεια, στοργή, ζεστασιά και μια μεγάλη αγκαλιά που τα κλείνει όλα.

Ερήμωσε  ο Αη Γιώργης μάνα, το σπίτι και τη γειτονιά δεν θα στολίζουν μπλιό τα λουλούδια σου,  που τόσο πολύ αγαπούσες.

Έφυγες στα 96 σου χρόνια. Καλοσυνάτη, περήφανη, αγαπητή, κοινωνική, φιλόξενη, δοτική, άξια παλιάς κοπής Ανωγειανή. Καθένας μόνο καλά λόγια έχει να πει για σένα.

Γεννήθηκες το 1926 μέσα τη φτώχεια. Στη β΄ δημοτικού ήσουνα, όταν έχασες τη μάνα σου και σ’ έβγαλαν από το σκολειό, για να  βοηθάς στσι δουλειές, και έτσι έμεινες με το παράπονο. Όμως, είχες μάθει να διαβάζεις και να γράφεις. Παντού βρίσκουμε γραμμένες μαντινάδες δικές σου ή ξένες και σημειώματα με ευχές, ακριβά φυλαχτά για όλους μας γραμμένα από τη χέρα σου, μάνα.

Η ζωή δεν σου χαρίστηκε. Όμως ήσουνα ικανή, έξυπνη και άξια γυναίκα και τα κατάφερες σε όλα, γιατί πρέπει να στήσεις «μπέτη», όπως έλεγες. Με ότι καταπιανόσουνα  το μάθαινες  και γινόσουνα  δασκάλα για όλους, πρόθυμη να τα μοιραστείς και να συντράμεις . Υφάντρα, διάστρα, πλέχτρα, μοδίστρα, ξομπλιάστρα, νοικοκυρά, αγρότισσα, μαζώχτρα, απλώστρα,  παραδουλεύτρα, μαντιναδολόγος, σύζυγος, μα πάνω απ΄ όλα ΜΑΝΑ.

Έζησες την κατοχή και την καταστροφή του χωριού το 1944. Είχες να διηγείσαι που είδες  τσι Γερμανούς να ρίχνουν τη «σεντίτιδα» στα σπίτια του χωριού και στο δικό σας.

Παντρεύτηκες το 1954 με τον Λαμπρινοδημήτρη και κάνατε πέντε παιδιά. Η στέρηση και η φτώχεια περίσσευε, μα καταφέρατε να μας σπουδάσετε  όλους, για να μην έχει κανείς παράπονο, όπως το δικό σου παράπονο μάνα. Φτιάξατε μια όμορφη οικογένεια και αξιώθηκες να δεις μέχρι και δισέγγονα. Έχασες τον άντρα σου ξαφνικά, 30 χρόνια πάνε τώρα, και κάθε μέρα θυμόσουνα τα δύσκολα αλλά και τα όμορφα χρόνια που περάσετε. Σού ‘ λειπε, κι έγραφες:

 

Είναι στιγμές που η καρδιά κινιέται χωρίς αίμα

όταν σκεφτώ πως στη ζωή θα ζώ χωρίς εσένα

=====================================

 

Απομονή τσ΄απομονής ως πότε θα υπομένω

να μπαινοβγαίνω αμοναχή χωρίς να σ΄ανημένω

 

Τώρα στα στερνά σου, στσι προσευχές σου παρακαλούσες να φύγεις να πας να τονε βρεις. Να βρεις τη μάνα σου, τον πατέρα σου και τον αδερφό σου το Μιχάλη, που τονε στάθηκες, σαν Άνθρωπος που ήσουνα. Στάθηκες βράχος για όλους μας και τώρα που έφυγες πονάει, μας λείπεις πολύ μάνα…

Μάνα, δεν μπορούμε να το πιστέψουμε, παρόλο που τα χρόνια φεύγανε και «προετοιμαζόμασταν» γι’ αυτή την ώρα. Ποιος όμως μπορεί να προετοιμαστεί για το φευγιό τση μάνας του;  Έφυγες ξαφνικά, μόνη, χωρίς να μπορεί κάποιος μας να σου κρατήσει το χέρι στο μισεμό σου…

Μάνα μου δε θα ξαναδώ ποτέ το πρόσωπο σου

ωσάν τον ήλιο καθαρό και το χαμόγελο σου

 =======

Μάνα μου δε θα ξαναπώ ποτέ τη λέξη Μάνα

λέξη βγαρμένη από την ψυχή, από το πρώτο κλάιμα

 ========

Μάνα που δε σου κράτηξα το χέρι στα στερνά σου

κι έφυγες ολομόναχη, Μάνα καλοστραθιά σου

 ==========

Μάνα μου μες στη θύμηση του νου και τση καρδιάς μου

θα βρίσκεσαι παντοτινά, ως είν’ η αναπνιά μου

 ==========

Ροδόσταμο στο δρόμο σου κι αγγέλοι στο φευγιό σου

να συνοδεύουνε σαφή Μάνα το μισεμό σου

 ===========

Θα  είσαι πάντα στις καρδιές  και στις προσευχές μας.

Καλό σου ταξίδι μάνα!”

 

Στην μνήμη της Αναστασίας Νταγιαντά, η ΑΝΩΓΗ δέχτηκε τις παρακάτω προσφορές:

 

-Η οικογένεια της προσέφερε το ποσό των 200 ευρώ.

-Η Όλγα Καφατσή το ποσό των 50 ευρώ.

-Η οικογένεια της Ανδρονίκης Σκανδάλη το ποσό των 50 ευρώ.

-Ο Στεφανής Σαμόλης του Γεωργίου το ποσό των 50 ευρώ.

-Αντώνης Ρούλιος το ποσό των 50 ευρώ.

-Η Κατίνα Νταγιαντά “Λαμπρινομανώλη” το ποσό των 50 ευρώ.

-Η Ελένη Νταγιαντά “Λαμπρινομανώλη” το ποσό των 50 ευρώ.

-Ο Γιάννης Πατραμάνης, το ποσό των 50 ευρώ.

Τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης, καθώς και για το Εργαστήρι Γνώσης, Ιστορίας και Πολιτισμού του Αγίου Γεωργίου. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που σε σκεπάζει αιώνια “Λαμπρινοδημήτρενα”.

 

Μοιραστείτε το

-

-->