Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι, το ετήσιο μνημόσυνο, για την ανάπαυση της ψυχής, της Ελένης Κεφαλογιάννη ή “Χρονοπέτρενας” με την οικογένεια της να καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη της. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.

Η “Χρονοπέτρενα” πέθανε στις 26 Νοεμβρίου 2021, σε ηλικία 98 ετών.

Στον επικήδειο λόγο του, ο δικηγόρος Νίκος Σκουλάς και εγγονός της,  είχε τονίσει μεταξύ άλλων:

“Ελένη, Χρονοπέτραινα,

το βασικό στοιχείο σου ήταν η ισχύς. Η ευγενής, η αρχοντική, η υπερήφανη,  αλλά σαφώς πλεονασματική δύναμη.  Αυτή είχες, αυτή ήξερες, αυτή δίδασκες, αυτή σε χαρακτήριζε.

Εδώ ξεκινούν οι διαφορές και οι διδαχές.

Κατ’ αρχήν την διέθετες με ανιδιοτέλεια και πολύ φιλότιμο. Δεν ζητούσες από κανένα. Το σπίτι σου και η προσωπικότητά σου, ήταν ιδεώδης οικοδεσπότες και υπηρέτες. Η εντολή να έχουμε πολλούς φίλους και καλεσμένους στα σπίτια μας, είναι και δικό σου δίδαγμα. “Σπίτι χωρίς μουσαφίρηδες…”, και σταματούσες την κουβέντα. “Κι όταν δεν έφτανε το φαγητό στο σπίτι του πατέρα μου για εμάς τα κοπέλια, η Μανιάταινα, κρατούσε μια μερίδα στο τσικάλι για το μουσαφίρη…”

Καλοσυγγενειά μέχρι τέλους. Ένιωθες και ήσουν βασικότατος άξονας της συγγένειας. Όταν η συγγένεια δεν υπηρετούνταν με θέρμη και συνέπεια, υπήρχε πρόβλημα.

Υπήρξες βασικός συνδετικός κρίκος. Έγινες σημείο αναφοράς για όλους αυτούς τους εξέχοντες ανθρώπους που μάθαμε μαζί σου να νιώθουμε πολύ κοντά, ως εντελώς και αξεδιάλυτα δικούς.  Τους Μανιάτηδες, τους Χρόνηδες, τους Κουρνούς, τους Πολομανώληδες, τους Μπενταφούτηδες, τους Σαρακινοκώστηδες, τους Μαυρομουστάκηδες. Όλοι τους φλέβες και πυλώνες της ανωγειανότητας, δυνατά και εγγύτατα σύνολα, που είχαν εσένα και εμάς μαζί, ως κοινό σημείο αναφοράς.  Χωρίς το βίωμα και την ποιότητα της συγγένειας τους, η ζωή θα ήταν λιγότερο χρωματισμένη και  ο ορίζοντας, πιο περιορισμένος.

Υπέροχες μνήμες οφείλουμε στην συνύπαρξή μας. Στην συγγένεια, που εσείς με τις γέννες τις πολλές, ως αδέλφια και ξαδέλφια, δημιουργήσατε. Πώς να ξεχάσουμε αυτά τα ανθρωποσύνολα, δεμένα με το χαμόγελο της συγγένειας ή της συνεννόησης ή της συνεύρεσης σε χαρές και λύπες; Στα Ανώγεια, στης Καπετανάκαινας το Μετόχι, στο Ηράκλειο, παντού η ύπαρξη και η συμπεριφορά σου, μας ανταπέδιδε ευεργετικά αυτά τα αισθήματα και την συνδρομή που είχες εισφέρει στους δικούς μας.  Και οι φουρτούνες, και οι παθολογίες διδάγματα και χάζι είχαν κι αυτές. Και χειμαρρώδη αισθήματα, ανωγειανότατης  ιδιαιτερότητας.”

-Η οικογένεια της προσέφερε στη μνήμη της στην ΑΝΩΓΗ, το ποσό των 150 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης, Επίσης προσέφερε από ένα γεύμα αγάπης, στην Κοινωνική Υπηρεσία και το Κέντρο Υγείας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη της.

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->