Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Περαχώρι, το σαρανταήμερο μνημόσυνο, για την ανάπαυση της ψυχής της Αγαθής  Σταυρακάκη, με την οικογένεια της να καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς, να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη της. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.

Μια εξαιρετική Ανωγειανή γυναίκα, με ήθος, αρχές και αξιοπρέπεια σε όλο της το βίο, η Αγαθή Σταυρακάκη “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, στις 29 του περασμένου Αυγούστου. Το χωριό την αποχαιρέτησε με σεβασμό σε εκείνη αλλά και στην όμορφη οικογένεια που δημιούργησε με τον σύζυγο της Στελή. 

Στην μνήμη της η οικογένεια της προσέφερε το ποσό των 50 ευρώ. Επίσης από 50 ευρώ προσέφεραν ο Γιώργης Σκουλάς (Παπαδολευτέρη) και ο Γιώργης Σταυρακάκης (μπροσθογενή), για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Η οικογένεια Γεωργίου Ξυλούρη (κουμπούρη), προσέφερε 50 ευρώ για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης και της ΑνωΓη. Τους ευχαριστούμε θερμά.

Η εγγονή της Αγαθούλα Σταυρακάκη, αποχαιρετάει τη γιαγιά της με ένα συγκινητικό σημείωμα στην  ΑΝΩΓΗ. Αναλυτικά αναφέρει:

“Πέρασαν ήδη σαράντα μέρες από το θάνατο της αγαπημένης γιαγιάς Αγαθούλας, μιας γυναίκας σεμνής, εργατικής, τίμιας, που όχι μόνο στάθηκε αξιέπαινη σύζυγος, μάνα και γιαγιά, αλλά και ακολούθησε πιστά μέχρι το τέλος της ζωής της το πρότυπο της «παλιάς ανωγειανής γυναίκας». Μιας γυναίκας που ξέρει καλά τον τρόπο να κρατεί στα χέρια της το τιμόνι της οικογενειακής ομαλότητας και ισορροπίας, να τιμά τις αρχές της καλής γειτονιάς και της φιλοξενίας, να σέβεται και να φροντίζει τους συγγενείς και τους οικείους, να  υπερασπίζεται, με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, τις πατροπαράδοτες οικογενειακές παραδόσεις, αλλά και να περιφρουρεί τις ηθικές αρχές που συσφίγγουν τις σχέσεις και εξομαλύνουν τις όποιες διαφορές στο κοινωνικό επίπεδο.

Ακούραστη στον δύσκολο αγώνα της ζωής, γιαγιά έδωσες με αξιοπρέπεια, υποδειγματική υπομονή και αντοχή και αυτή την τελευταία μάχη με το μοιραίο, χωρίς ποτέ να φοβηθείς ή να μεμψιμοιρήσεις. Γνωρίζοντας από τα παιδικά σου χρόνια την αδικία του πρόωρου θανάτου των δύο αδελφών σου που έπεσαν από τα βόλια του ναζισμού, αντιμετώπισες με στωικότητα και σύνεση τις μουντές μέρες των γηρατειών και τη συνακόλουθη αδυναμία που εντάθηκε κυρίως μετά από το θάνατο του αγαπημένου σου συνοδοιπόρου, δείχνοντας έτσι σε εμάς τους νεότερους το  σωστό δρόμο της υπομονής, της  αισιοδοξίας και του μέτρου. Οι ηθικές σου αρχές, η ανιδιοτελής σου αγάπη, η ψυχική σου κατάθεση με την αδιαμφισβήτητη σεμνότητά της θα είναι για μας ως μια από τις βασικότερες πηγές συναισθηματικής άντλησης που δεν θα στερέψει ποτέ. Εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια σου, θα κρατάμε πάντα στο μυαλό και στη ψυχή μας την μειλίχια εικόνα σου και τα μεστά από την πείρα της ζωής λόγια σου. Άλλωστε, στις δυνατές αναμνήσεις που έχουμε μαζί, όπως λέει και ο ποιητής, «ο θάνατος δεν έχει εξουσία».  

Να μας ακριβοχαιρετάς τον πολυαγαπημένο άντρα σου και παππού μου Στελή,

Γιαγιά, με περηφάνεια και τιμή, φέρω το όνομά σου,

Αγαθούλα.”

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που την σκεπάζει αιώνια, μαζί με τον αείμνηστο σύντροφο της ζωής της Στυλιανό Σταυρακάκη (Ζαχαράκη) που πέθανε τον Μάιο του 2020. Ένα ζευγάρι που έζησε μαζί για μια ζωή και θα ταξιδεύουν μαζί μέχρι την αιωνιότητα. Αιωνία η μνήμη τους.

 

Μοιραστείτε το

-

-->