Το ερχόμενο Σάββατο 28 Αυγούστου, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου, το σαρανταήμερο μνημόσυνο, για την ανάπαυση της ψυχής, της Μαρίας Δακανάλη “Μιχαλονικολίνας” που “έφυγε” από τη ζωή στα 89 της χρόνια, στις 23 του περασμένου Ιουλίου. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας του Covid-19. Με ένα κείμενο που έστειλαν στην ΑΝΩΓΗ τα εγγόνια της, την αποχαιρετάνε με σεβασμό και εκτίμηση στην πολύπαθη ζωή της.

Το κείμενο από τα εγγόνια της έχει ως εξής:

“Πολυαγαπημένη και πολυβασανισμένη μας γιαγιά, συμπληρώθηκαν σαράντα ημέρες που έφυγες για το μακρύ ταξίδι, κουρασμένη, λυπημένη και βασανισμένη από το διάβα της ζωής σου. Φεύγεις και στις πύλες του Άδη σε περιμένουν, ο αγαπημένος σου άντρας, η Ελπίδα, η Ηλέκτρα σου, ο Κώστας σου, ο μπροστάρης σου όπως τον έλεγες, ο καλός σου γαμπρός ο Καρούλιος, τα αδέρφια σου και τόσοι άλλοι. Δημιούργησες με τον παππού μια υπέροχη πολυμελή οικογένεια, όμως η ζωή δε σας άφησε να την χαρείτε.

 Δεν έζησες ποτέ τις χαρές σου, γιατί πάντα οι δυστυχίες σου ήταν πιο μεγάλες. Αφήνεις πίσω σου παιδιά περήφανα μα και πονεμένα αντίστοιχα. Πονεμένα από θανάτους μα και από ζωντανά μαρτύρια που πέρασαν και περνούν. Έκανες πολλά καλά κι ευχόμαστε η ψυχή σου να τα βρει εκεί που θα πας, να γαληνέψει από τους πόνους που έζησες.

 Τα βάσανα σου άρχισαν με το φευγιό της Ηλέκτρας σου, σε ηλικία μόλις 6 μηνών. Μόλις προσπαθούσες να ξεπεράσεις το χαμό της, έρχεται ο χαμός της μερακλίνας σου, της Ελπίδας σου, σε ηλικία 17 χρονών. Ο χαμός της σημάδεψε την οικογένεια σου για πάντα. Περνούν τα χρόνια με την ανάμνηση της να μένει πάντα ζωντανή μέσα από τα μοιρολόγια σου. Να την θυμόμαστε όλοι χωρίς να την έχουμε ζήσει.

 Μετά από 21 χρόνια, φεύγει το στήριγμα του σπιτιού σου, την ίδια ημερομηνία με την κόρη του, τυχερός μέσα στην ατυχία του γιατί έφυγε μόνο με τις απώλειες των δυο κοριτσιών σας.

 Εσύ συνεχίζεις το ταξίδι σου στη ζωή και τον Νοέμβρη του 2012, χάνεις τον “μπροστάρη” σου. Η φεύγα του μας κατέστρεψε όλους. Προχωρείς όμως με όλα σου τα βάσανα για αυτούς που έμειναν πίσω, να κάνεις κουράγιο για τα ακριβά του παιδιά και την ακριβή του γυναίκα. Τον Σεπτέμβριο του 2015 χάνεις το καλό, τον αξιόλογο άνθρωπο, το γαμπρό σου τον “Καρούλιο” και πάλι δεν λυγίζεις για να στηρίξεις την κόρη σου τη Μαρία και τα καλά του παιδιά.

 Μετά από τόσα βάσανα έλεγες:” δε θα ξεψυχήσω γιατί νομίζω ότι ο Θεός μου φυλάζει κι άλλα.” Και βγήκες αληθινή γιατί το 2017, είδες τα παιδιά σου σε μια στιγμή να διαλύονται ζωντανά και πιο πολύ ο Γιωργιός σου. Μετά από αυτό οι δυνάμεις σου κόπηκαν. Λύγισες πια. Μέχρι που μετά από 4 χρόνια, παραδόθηκε το μυαλό και το σώμα σου στα βάσανα. Ήθελα να αντέξεις λίγο ακόμα για να δεις τον πρώτο σου Νικολιό ελεύθερο. Δεν άντεξες όμως πονεμένη γιαγιά.

 Καλοστραθιά γιαγιά μου, χαιρετίσματα στην υπόλοιπη οικογένεια. Καλή αντάμωση Μάνα όλων μας…”

-Στην μνήμη της Μαρίας Δακανάλη, η οικογένεια της προσέφερε στην ΑΝΩΓΗ, το ποσό των 50 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Τους ευχαριστούμε θερμά.

-Επίσης η οικογένεια της προσέφερε  τρόφιμα για ένα γεύμα αγάπης για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, στον Παιδικό σταθμό Ανωγείων και το ΚΗ.ΦΗ.

-Τέλος προσέφεραν 200 ευρώ στη μνήμη της για το Κέντρο Υγείας Ανωγείων.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που την σκεπάζει.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->