– Ο Μαθηματικός Μανώλης Φασουλάς καταγράφει σε βιβλίο την πορεία και την ιστορία των Φασουλάδων

 “Γεώργιος Νικολάου Φασουλάς “Μαρνιέλος”. Αυτός που έκτισε την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην περιοχή της Ζωμίνθου. Απέκτησε πέντε παιδιά. Τα τρία ήταν αρσενικά και τα δυο θηλυκά. Τα αρσενικά ήταν ο Μανόλης Φασουλάς “Σκαρμούτσος”, Νικόλαος Φασουλάς “Καλαιτζονικόλας” και Αστρινός Φασουλάς (παππούς Νταμπακογιάννη). Των θηλυκών κοπελιών τα ονόματα δεν τα ξέρω. Γνωρίζω όμως ότι η μια παντρεύτηκε στο Καμαράκι Μαλεβιζίου και τον άντρα της τον έλεγαν “Χειμωνοζάχαρη”. Η άλλη παντρεύτηκε στην Τύλισο και μια εγγονή της επήρε ένα με όνομα “Λυγερομιχάλη”

Αυτό είναι το πρώτο όνομα που αναγράφεται στο βιβλίο «Οικογένεια Φασουλάδων- Το Γενεαλογικό δέντρο” του Μαθηματικού Μανόλη Χ. Φασουλά, μια μεγάλη προσπάθεια καταγραφής στην οποία ο συγγραφέας είχε βασική πηγή πληροφοριών, τον 93χρόνο σήμερα τσαγκάρη, Νικόλα Φασουλά (Σκαμνάκο). Το βιβλίο κυκλοφόρησε στους κύκλους της οικογένειας με αφορμή την εορτή της Αγίας Μαρίνας στο εκκλησάκι στον Ψηλορείτη και διατίθεται μέσω του Μανόλη Φασουλά  (σ.σ πληροφορίες για το πως θα το αποκτήσετε, στο τέλος του άρθρου).

Την έκδοση προλογίζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Φασουλάς και ο συγγραφέας Μανόλης Φασουλάς, ενώ στο εξώφυλλο είναι η φωτογραφία της εκκλησίας της  Αγίας Μαρίνας στη Ζώμινθο και στο οπισθόφυλλο η πλατεία “Φασουλά” στη Σμύρνη. Η έκδοση χρηματοδοτήθηκε από τον Γιώργη Φασουλά (Σκαμνακογιώργη) και τον συγγραφέα Μανόλη Φασουλά (Μαθηματικό).

Ο συγγραφέας Μανόλης Φασουλάς αναφέρει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου τα εξής: “Verba Volant, scripta manent= Τα λόγια πετούν, φεύγουν, τα γραπτά μένουν!

Ένα χειμωνιάτικο μεσημέρι πριν 3 χρόνια καθόμουν στο καφενείο του Ράφτη. Στο διπλανό τραπέζι ο μπάρμπα Νικόλας ο Σκαμνάκος, κάτι έλεγε σχετικά με το συγγενολόι μας. Τα έλεγε με τέτοια πειστικότητα, που δεν σου άφηνε την παραμικρή αμφιβολία για τα λεγόμενα του.

Πηγαίνοντας στο φροντιστήριο μου ήρθε η ιδέα ότι αυτή η “κινητή” εγκυκλοπαίδεια γνώσης του συγγένιου πρέπει να μείνει και στο χαρτί. Σε ένα διάλειμμα πήγα δίπλα στο τζαγκάρικο και είπα του μπάρμπα Νικόλα: “Την κινητή εγκυκλοπαίδεια που κουβαλάς πρέπει να τήνε ποθέσεις και στο χαρτί.”

Με πολύ ευχαρίστηση δέχτηκε την πρόταση μου και κάπως έτσι προέκυψε αυτό που έχετε στα χέρια σας, με το σκεπτικό: “Αν δεν ξέρεις από που έρχεσαι, δύσκολα θα μάθεις που θέλεις να πας.” Έτσι απλά, από τη μια ένα ελάχιστο δείγμα προσφοράς-ευγνωμοσύνης στους προγόνους μας, σε αυτούς που μας άνοιξαν πλαθιούς δρόμους και πορπατούμε σήμερα και από την άλλη μια παρακαταθήκη, ένα λυχνάρι για τους απογόνους μας, να βρίσκουν το δρόμο τση τιμής, τον καθαρό να πορπατήξουν.

Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, τον Μανόλη Φασουλά του Χαρίδημου από τον Σωκαρά, τη Βαγγελιώ Φασουλά του Κωστή από τη Παναγιά, το Μανόλη Φασουλά του Σοφοκλή από τις Γωνιές και το Γιάννη Μηναδάκη, καθηγητή ΤΕΙ Ηρακλείου, γιατί δίχως τη δική τους συνδρομή δε θα έβγαινε άκρη, αλλά και όλους τους συγγενείς που κατά καιρούς ενόχλησα για κάποιες πληροφορίες.” ολοκληρώνει.

Η Πλατεία Φασουλά στη Σμύρνη

Στον πρόλογο του, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Φασουλάς, αναφέρει τα εξής: «Οι ρίζες μας έρχονται από μακριά και πηγαίνουν πολύ μακριά…»

Ποιος δεν έχει απορίες για τις προγονικές του ρίζες; Ποιος δεν έχει αναρωτηθεί από  που κρατάει η σκούφια του;  Δεν είναι λίγες οι φορές που αναζητούμε απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως:  «Ποιοι ήταν και τι έκαναν οι πρόγονοι μας;»,  «Γιατί επέλεξαν αυτό το μέρος για να ζήσουν και όχι κάποιο άλλο;», «Υπάρχουν κι αλλού συγγενείς και δεν τους γνωρίζουμε;», «Τι σχέση μπορεί να έχουμε με τους δεκάδες Φασουλάδες που συναντάμε ως επίθετο στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπάρχει συγγένεια ή όχι;»

Σε αυτές και άλλες πολυπαραγοντικές εξισώσεις- ερωτήματα καλείται να δώσει απαντήσεις και εν μέρει λύσεις, η παρούσα έρευνα, με το Μανώλη Φασουλά τον Μαθηματικό να παίρνει την απόφαση να κινήσει τον τροχό της οικογενειακής ιστορίας μας.

Αναζητώντας από πού κρατάνε οι ρίζες σου είναι σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση, κι αυτό γιατί τα τεκμηριωμένα στοιχεία είναι ιδιαίτερα λίγα, με τις μαρτυρίες και τις αφηγήσεις να αποτελούν την κύρια πηγή, για την ιχνηλάτηση του γενεαλογικού δέντρου.

Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι το δέντρο της Οικογένειας των Φασουλάδων (Μαρνιέληδων) είναι ριζωμένο στους βράχους του Δία, πολύ πριν από την Οθωμανική σκλαβιά.

Ενός δέντρου που έχει απλώσει τα κλαδιά του στην Κρήτη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και βέβαια στο εξωτερικό μέσα από το μεταναστευτικό ρεύμα των προηγούμενων δεκαετιών.

Καθοριστικός σταθμός για την εξάπλωση της Οικογένειας πέρα από την Κρήτη, όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες, είναι η Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Μέλη των Φασουλάδων, ως αξιωματικοί και ως απλοί στρατιώτες, έλαβαν μέρος στην Μικρασιατική  Εκστρατεία.

Μετά την οδυνηρή ήττα στην Μικρά Ασία, τα τρία μέλη της Οικογένειας μετέβησαν και εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη όπου απέκτησαν παιδιά και εγγόνια, δίνοντας έτσι μια νέα διάσταση στο γενεαλογικό δέντρο, η οποία δεν είναι ιδιαίτερη γνωστή.

Η θεμελίωση της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας (προστάτιδας της Οικογένειας) στους πρόποδες του ιερού βουνού μαρτυρεί ότι εδώ και αιώνες οι Φασουλάδες, είναι ταυτισμένοι με τον Ψηλορείτη έχοντας ως βασικό εργαλείο για την οικονομική τους ανάπτυξη την κτηνοτροφία.
Παράλληλα καλλιεργούν την ανωγειανή γη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα, μέσα  από κακουχίες, φτώχεια, πολέμους, Ολοκαυτώματα, και ξεριζωμούς, δεκάδες ανθρώπους στο χώρο των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης, του πολιτισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην Ανω- Γη του Ψηλορείτη η παρουσία της Οικογένειας αποτυπώνεται σήμερα με δυναμικό τρόπο στην κοινωνική, οικονομική, πολιτικο-αυτοδιοικητική και πολιτιστική πραγματικότητα των Ανωγείων, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι ρίζες της έρχονται από μακριά και πηγαίνουν πολύ μακριά….

Στο υστερόγραφο του βιβλίου αναφέρεται ότι σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η οικογένεια των Φασουλάδων ήταν από τις πρώτες του χωριού. Στο βιβλίο με τίτλο “Το Οθωμανικό Κτηματολόγιο του Ρεθύμνου” Έκδοση-Μετάφραση-Σχολιασμός Ευαγγελία Μπαλτά-Mustafa Oguz, στη σελίδα 348, υπάρχει το όνομα Miheli Fasula στο ναχιγιέ (επαρχία) Μυλοποτάμου, για πληρωμή φορολογίας, την περίοδο 1670. Όμως τα στοιχεία  που υπήρχαν στη διάθεση των ερευνητών για τη σύνταξη του βιβλίου, αρχίζουν από το 1800, με πρώτο τον Γεώργιο Νικ. Φασουλά (Μαρνιέλο), εκείνον που έκτισε την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην περιοχή της Ζωμίνθου.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο “ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ”

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να το αποκτήσουν μπορούν να απευθυνθούν στον συγγραφέα Μανόλη Φασουλά (Μαθηματικό) με τους παρακάτω τρόπους.

-Στο e-mail του: [email protected]

-Στο τηλέφωνο: 697- 277 42 35

-Στο mini-market που διατηρεί στα Ανώγεια, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου.

-Στο καφενείο του Δημήτρη Φασουλά (Μητσοφλά) στην πλατεία Αρμί.

-Η ΑΝΩΓΗ ευχαριστεί τον συγγραφέα για την προσφορά δύο αντιτύπων του βιβλίου στην εφημερίδα μας. Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο και με ούριο άνεμο να φτάσει στα χέρια κάθε μέλους της οικογένειας Φασουλά όπου γης!

 

 

 

Μοιραστείτε το

-

-->