Έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία έχει προκαλέσει η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς, να βάλει λουκέτο στο υποκατάστημα της στα Ανώγεια, αποκλείοντας σχεδόν ολόκληρο τον ορεινό όγκο του Μυλοποτάμου από τις τραπεζικές υπηρεσίες. Μαζί με την τοπική κοινωνία, έντονη είναι και η αντίδραση του δήμου, με το ψήφισμα το οποίο εξέδωσε και αντιτίθεται σε αυτό το κλείσιμο, το οποίο θα κοινοποιηθεί στους Βουλευτές, τους φορείς αλλά και στο ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ΑΝΩΓΗ επικοινώνησε με τον Στέλιο Μουλακάκη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ) ζητώντας την γνώμη του εργατικού κόσμου των τραπεζών για το σχέδιο συρρίκνωσης που επιχειρείται Πανελλαδικά, αλλά κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές όπως αυτή των Ανωγείων. Ο πρόεδρος του αντιπροσωπευτικού συλλόγου των εργαζομένων, έκανε μια αναδρομή από το 2013 όταν  αρκετές τράπεζες  απορροφήθηκαν από την Πειραιώς και ανάμεσα τους η Αγροτική, με συνέπεια 8 χρόνια μετά να έχει μείνει μόνο το ένα τρίτο των καταστημάτων. (420 σήμερα από περίπου 1200 καταστήματα το 2013.) Παράλληλα ο κύριος Μουλακάκης ανέλυσε τους κινδύνους για μια τοπική κοινωνία, από τον τραπεζικό αποκλεισμό με πιο πρόσφατο το παράδειγμα στο Σπήλι, όπου το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην τοπική οικονομία.

Αναλυτική η δήλωση του προέδρου της ΣΕΤΠ στην ΑΝΩΓΗ:

“Η Τράπεζα Πειραιώς προχωράει στο κλείσιμο πάνω από 60 καταστημάτων της Πανελλαδικά και τα προσθέτει αυτά στο σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων της που επιχειρεί, προσπαθώντας να μετασχηματιστεί ψηφιακά. Με την απόφαση της να κλείσει 63 καταστήματα, η Τράπεζα θα διατηρήσει 420 καταστήματα Πανελλαδικά σήμερα, έναντι αντίστοιχα του δικτύου καταστημάτων που είχε το 2013, όταν και προσάρτησε η Τράπεζα Πειραιώς, τις Τράπεζες Αγροτική, Γενική, Κύπρου, Marfin, Ελληνική, Millenium και Πανελλήνια, και τότε το 2013 ξεπερνούσε τα 1200 καταστήματα. Δεδομένου μάλιστα ότι η πρώην Αγροτική Τράπεζα διατηρούσε δίκτυο καταστημάτων και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, υπήρχε η δυνατότητα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε τραπεζικές συναλλαγές οι κάτοικοι των εκάστοτε τοπικών κοινωνιών και με αυτό τον τρόπο δημιουργούσε τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης τους.

Στην ίδια κατεύθυνση συρρίκνωσης φαίνεται ότι κινούνται και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, οι οποίες υλοποιούν αντίστοιχα σχέδια. Μάλιστα φαίνεται ότι υπάρχει και μια μεταξύ τους συμφωνία να διατηρείτε ένα κατάστημα μιας τράπεζας ανά γεωγραφική περιοχή, που όμως πλέον θα καλύπτει ακόμα ευρύτερη γεωγραφική έκταση. Οι παραπάνω μεταβολές έχουν φυσικά άμεσες επιπτώσεις στους εργαζόμενους, οι οποίοι και αναγκάζονται στις λιγότερες των περιπτώσεων να εργαστούν σε πιο κεντρικά καταστήματα, όπου μεταφέρονται σε έναν άλλο τόπο εργασίας, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι πρέπει να επιλέξουν κάποιο από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εκπονούνται από τις τράπεζες.

Στο προηγούμενο διάστημα, τα Χριστούγεννα του 2020, τέθηκε για πρώτη φορά ο κίνδυνος απασχόλησης, όπου αποσοβήθηκε με έγκαιρες  παρεμβάσεις που έγιναν από την ΟΤΟΕ και τον σύλλογο μας. Όλα τα παραπάνω έχουν πολύ σημαντική επίδραση στην ποιότητα και την πρόσβαση στην εξυπηρέτηση της πελατείας και του πληθυσμού, ειδικά των περιφερειακών αγροτικών και νησιωτικών περιοχών, εκεί εντοπίζουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπου ουσιαστικά δημιουργούνται συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Εμφανίζονται σήμερα σε πολλές Περιφέρειες και κάποιες μάλιστα έχουν και ιδιαίτερη εθνική σημασία, αλλά και κάποιες αστικές και αγροτικές περιοχές της Χώρας, σημαντικά φαινόμενα αντιμετώπισης δυσκολιών, τόσο στην πρόσβαση όσο και στην χρήση των χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, αυτά που προσφέρουν οι τράπεζες και καλούνται να προσφέρουν και που είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή οικονομική, εργασιακή και κοινωνική ζωή. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι η πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες συνιστά βασικό στοιχείο της ομαλής κοινωνικοοικονομικής ένταξης. Εξαιτίας αυτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντάξει πρόσφατα την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες στον Ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, ο οποίος έχει ως στόχο να εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικότερα δικαιώματα.

Η επιχειρούμενη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων στην Τράπεζα Πειραιώς για την οποία μιλάω και εγώ, καθώς και των υπολοίπων τραπεζών βέβαια, συνεπάγεται αυτομάτως και σε συρρίκνωση του οικονομικού κύκλου τοπικών επιχειρήσεων και δημιουργεί από επένδυση, οικονομική ανισορροπία και τελικά την μείωση της απασχόλησης στην τοπική κοινωνία. Μάλιστα αυτές οι κινήσεις συρρίκνωσης, λαμβάνουν χώρα και αγνοούν επιδεικτικά και τις ανάγκες της κοινωνίας για μια ανάπτυξη, που ουσιαστικά είναι και το επιθυμητό από την Πολιτεία, καθώς από το 2021 έως το 2027 επίκειται εισροή σημαντικών επενδυτικών πόρων για την Ελληνική Οικονομία μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. 

Να προσθέσω στα παραπάνω ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν ένα διευρυμένο οικονομικό ρόλο στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην Ελληνική οικονομία που ουσιαστικά είχε πάντα έναν τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα. Διαχειρίζονται και θα διαχειριστούν ως ενδιάμεσοι φορείς, όλα τα οικονομικά πακέτα χρηματοδότησης και θα απολαμβάνουν ένα διπλό όφελος, τόσο από το δημόσιο όσο και από την κοινωνία. Οπότε κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται ο μοναδικός γνώμονας στη λειτουργία τους να είναι η κερδοφορία τους, γιατί έχουν την κοινωνική υποχρέωση να αποδίδουν το ανάλογο κοινωνικό μέρισμα σε όλους τους συμμετόχους, διότι με το τρόπο αυτό επηρεάζουν ανισομερώς την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

 

Από τη δική μας πλευρά έχουμε αποστείλει υπομνήματα και έχουμε κάνει συναντήσεις με όλα τα κόμματα και τους πολιτειακούς φορείς. Επίσης βρισκόμαστε σε επικοινωνία και συντονισμό ενεργειών με τους τοπικούς δήμους, έτσι και με τον δικό σας δήμο στα Ανώγεια και ταυτόχρονα πιέζουμε την τράπεζα να αλλάξει έστω και την τελευταία στιγμή τα σχέδια της, γιατί πλέον είναι πασιφανές ότι μαζί με την συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων της, συρρικνώνεται και ο κύκλος εργασιών της, Κι ένα πολύ έντονα ενδεικτικό παράδειγμα για το Νομό Ρεθύμνου είναι το κλείσιμο του καταστήματος στο Σπήλι, όπου εξυπηρετούσε ένα τεράστιο αριθμό κατοίκων της περιοχής και των γύρω χωριών, οι οποίοι τώρα είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στο Ρέθυμνο για οποιαδήποτε τραπεζική εργασία.

 

 

Μοιραστείτε το

-

-->