Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει τους κτηνοτρόφους, τους πολίτες και όλους τους αρμόδιους φορείς  ότι ξεκινά η υλοποίηση του «Προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισης ή και αποτέφρωσης κάθε είδους νεκρών ζώων και κατασχεθέντων τροφίμων και λήψη δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από νεκρά βοοειδή και αιγοπρόβατα».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης και την υλοποίησή του αναλαμβάνει η ανάδοχος εταιρεία KAFSIS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μ.Α.Ε.

Το πρόγραμμα αφορά όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κρήτης και περιλαμβάνει :

  1. Την Περισυλλογή προς διαχείριση και αποτέφρωση ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ και συγκεκριμένα:

-των πτωμάτων βοοειδών, αιγών και προβάτων, από τα οποία λαμβάνονται επιπλέον δείγματα εγκεφαλικού ιστού. Η δειγματοληψία εγκεφαλικού ιστού διενεργείται στα βοοειδή ηλικίας άνω των 24 ή 48 μηνών (ανάλογα με τη χώρα αρχικής προέλευσής τους) και στις αίγες και τα πρόβατα ηλικίας άνω των 18 μηνών

-των πτωμάτων νεκρών βοοειδών, και αιγοπροβάτων που δεν εντάσσονται στα ζώα της προηγουμένης παραγράφου, που ανευρίσκονται νεκρά εντός ή εκτός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

-των πτωμάτων χοιροειδών που ανευρίσκονται νεκρά εντός ή εκτός εκμεταλλεύσεων και φέρουν σήμανση

  1. Την Περισυλλογή προς διαχείριση και αποτέφρωση ΛΟΙΠΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ  και συγκεκριμένα των πτωμάτων κάθε είδους και όλων των ηλικιών των ζώων που ανευρίσκονται νεκρά κατά μήκος του Εθνικού Οδικού Δικτύου ή σε Δημόσιες ή Δημοτικές εκτάσεις

Επισημαίνεται ότι δεν παραλαμβάνονται δεσποζόμενα νεκρά ζώα ή νεκρά ζώα που φιλοξενούνταν ή διέμεναν σε Δημοτικά ή Ιδιωτικά Καταφύγια ζώων, σε ζωολογικούς κήπους ή γενικά σε κάθε είδους ενδιαίτημα ή οικίες (συμπεριλαμβανομένων των αύλειων χώρων αυτών) και γενικά σε ιδιόκτητους χώρους.

  1. Την Περισυλλογή προς διαχείριση και αποτέφρωση ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ  και συγκεκριμένα ποσοτήτων Τροφίμων ζωικής προέλευσης ή ζωικών υποπροϊόντων, που έχουν κατασχεθεί από τις Αρμόδιες Περιφερειακές Αρχές και δεν έχει ανευρεθεί ο παραγωγός, ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος αυτών και η παραπέρα διαχείρισή τους πρέπει να γίνει από τις Κτηνιατρικές Αρχές. Απαραίτητη προϋπόθεση τα υλικά αυτά να χαρακτηρίζονται από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ως ακατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο τρόφιμα ή προϊόντα

Παρακαλούνται:

-οι Κτηνοτρόφοι, ιδιοκτήτες ή υπεύθυνο προσωπικό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων  να απευθύνονται για την ύπαρξη νεκρών ζώων, εντός ή εκτός της εκτροφής τους, απευθείας στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο ακόλουθο τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση.

-Απαραίτητα στοιχεία δήλωσης: ονοματεπώνυμο κτηνοτρόφου, αριθμός τηλεφώνου, κωδικός εκμετάλλευσης, αριθμός ζώων, αριθμός ενωτίου ζώων.

-οι υπεύθυνοι συντηρητές ή διαχειριστές του οδικού δικτύου καθώς και λοιποί πολίτες που εντοπίζουν νεκρά ζώα να απευθύνονται στην τοπική κτηνιατρική υπηρεσία (εργάσιμες ημέρες και ώρες) ή στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, (σε 24ωρη βάση)  στο ακόλουθο τηλεφωνικό κέντρο.

Απαραίτητα στοιχεία δήλωσης: ονοματεπώνυμο καλούντος και αρ. τηλεφώνου, είδος και αριθμός νεκρών ζώων, σημείο εντοπισμού.

Τηλεφωνικό Κέντρο φορέα υλοποίησης προγράμματος KAFSIS M.A.E: 2108960100

Τηλέφωνα κατά τόπους Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

-Π.Ε. Ηρακλείου:2810331620, 2810245857, 2810333255

-Π.Ε. Λασιθίου: 2841340535

-Π.Ε. Ρεθύμνου:2831343815, 2831343819

-Π.Ε. Χανίων: 2821346536

 Κέντρο φορέα υλοποίησης προγράμματος KAFSIS M.A.E.: 2108960100

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->