“Εγώ σου άνοιξα τα χέρια μου, Θεέ, στην αγκαλιά μου τη θερμή για να Σε κλείσω  Και Σε νανούρισα γλυκά μες στη νυχτιά, που στη δροσιά της ονειρεύτηκα να ζήσω…”

Η Μαρλένα Σκουλά-Περιφεράκη, “έφυγε” από τη ζωή στα 88 της χρόνια στις 22 Φεβρουαρίου και κηδεύτηκε σήμερα Πέμπτη 25 του μήνα στο Δημοτικό κοιμητήριο Αμαρουσίου. Τα Ανώγεια αποχαιρέτησαν μια σπουδαία γυναίκα, συγγραφέα ποίησης και λογοτεχνίας, που αγαπούσε πολύ και τιμούσε τον τόπο καταγωγής της. Ήταν τακτική αρθρογράφος για πολλά χρόνια και στην “Φωνή των Ανωγείων.”

Από το σάιτ http://www.iporta.gr αλιεύσαμε και δημοσιεύουμε στοιχεία του πλούσιου βιογραφικού της, που παρέθεσε ο γαμπρός της Κώστας Α.Μακρής. Αναλυτικά:

23/12/1933 ― 24/02/2021

Η Μαρλένα (Μαρία Ελένη) Σκουλά-Περιφεράκη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933.

Γονείς της ήταν ο Μιχαήλ Γεωργίου Σκουλάς (Καπετανομιχάλης), από τα Ανώγεια Ρεθύμνης, και μητέρα της η Λούλα (Ευανθία) Κωνσταντινίδου από την Σμύρνη.

Ήταν παντρεμένη με τον Γεώργιο Περιφεράκη ο οποίος αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Αντιστρατήγου.

Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Εβίτα Περιφεράκη.

Η Μαρλένα Σκουλά-Περιφεράκη απόκτησε έναν εγγονό και δύο δισεγγονές.

Ασχολήθηκε για πολλά γόνιμα και δημιουργικά χρόνια με την συγγραφή ποιημάτων, διηγημάτων, μυθιστορημάτων και δοκιμίων.

Η αγάπη της για τα Ανώγεια και για όλους τους συγχωριανούς της είχε εκφραστεί μέσα από πολλά ποιήματα και διηγήματά της. Ποιήματα, πραγματείες και διηγήματά της έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στην Φωνή των Ανωγείων.

Εξεδόθησαν 19 βιβλία με έργα της, ποιήματα κυρίως.

Ποιήματα και διηγήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε ανθολογίες διαφόρων χωρών και τα μυθιστορήματά της έχουν λάβει επαινετικές κριτικές από προσωπικότητες των γραμμάτων.
Υπήρξε Μέλος του λογοτεχνικού σωματείου «Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών», της «Ελληνικής Αστροναυτικής Εταιρείας», του «Σπιτιού της Ευρώπης», της «Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Κουλτούρας» Αμερικής, του «Συνδέσμου Επιστημόνων Κρητών» και του «Συλλόγου των Ανωγειανών της Αθήνας».

Το Βιογραφικό της υπάρχει στο Βιογραφικό Λεξικό των ποιητών της Αγγλίας (Κέμπριτζ), στο Αμερικανικό Βιογραφικό Ινστιτούτο και στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 21.


ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

1981 ― Βραβείο «Πανελλήνιας Εταιρείας Πολιτισμού»

1982 ― Αργυρό Μετάλλιο για την ποιητική συλλογή «ΑΝΑΤΟΛΗ Νο 1» στον 14ο Διαγωνισμό της Académie Internationale de Lutèce

1983 ― Βραβείο «Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών»

1984 ― Χρυσό Μετάλλιο για την ποιητική συλλογή «ΣΤΗ ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» στον 16ο Διαγωνισμό της Académie Internationale de Lutèce

1985 ― To ποίημα της «ΜΑΝΑ ΑΘΑΝΑΤΗ» αφιερωμένο στην Κυπρία μάνα Σωτηρού Κεσμέ (που σκότωσαν οι Τούρκοι στην Κύπρο, ενώ κρατούσε το βρέφος της στην αγκαλιά, τοποθετήθηκε στο οίκημα του σωματείου «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΘΡΕΑ»

1986 ― Το ποίημά της «ΤΣΑΛΛΕΝΤΖΕΡ» τοποθετήθηκε στην αίθουσα δημοσίων σχέσεων της NASA

1987 ― Το ποίημα της «ΧΕΡΙΑ ΦΙΛΙΑΣ» μεταφρασμένο στα Αγγλικά έγινε εξώφυλλο στο βιβλίο του Πανεπιστημίου της Ινδίας , με γενικό τίτλο «Από την Ινδία στην Ελλάδα με αγάπη»

1988 ― ΄Επαινος από «Το σπίτι της Ευρώπης» της Αθήνας, ως αναγνώριση για τις πολλαπλές της υπηρεσίες στο Σωματείο και για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας

1989 ― Έπαινος από την «Ελληνική Αστροναυτική Εταιρεία» για τη συγγραφή και μελέτη της ιστορίας της

1990 ― Τίτλος της Δόκτορος της Λογοτεχνίας από την Διεθνή Ακαδημία Τεχνών και Πολιτισμού – Η.Π.Α.

1990 ― Μεγαλόσταυρος του Ιπποτικού Τάγματος της Αγγλίας και της απονεμήθηκε ο τίτλος «Dame Grand Cross»

1991 ― Πρώτο βραβείο των Δελφών, από τις Δελφικές Αμφικτιονίες

1995 ― Τιμητικό δίπλωμα από την «Académie des Floral de Toulouse»

1997 ― Βραβείο καλύτερου ξένου ποιητή από την «Academy du VAR-France», στον διεθνή διαγωνισμό για το ποίημα «ΑΔΕΛΦΕ ΠΟΙΗΤΗ»

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1987 ― Έδωσε διαλέξεις στην Ελληνική Αστροναυτική Εταιρεία για μαθητές της Σχολής Ευελπίδων για την «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΙΚΗΣ», «ΟΥΡΑΝΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ», «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ».

1987 ― Στο συνέδριο της Κυπριακής Αστροναυτικής Εταιρείας παρουσίασε εργασία με θέμα « ΤΑ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» και απήγγειλε ποιήματα διαστημικού περιεχομένου.

1991 ― Το ποίημα της «ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» μελοποιήθηκε από τον Ιωσήφ Μπενάκη, για μικτή χορωδία και πιάνο.

1995 ― Το ποίημα της «ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ» μελοποιήθηκε από τον Γιάννη Τσαγκαράκη.

2010 ― Το ποίημα της «ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΓΗΣ» μελοποιήθηκε από τον Νίκο Φυλακτό για παιδικές Χορωδίες.

Ποιήματά της, που αφορούσαν την Ειρήνη, μεταφρασμένα στα Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά παρουσιάστηκαν σε διάφορα Συνέδρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας των «ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»και απεκόμισαν ευμενείς κριτικές.

Ποιήματά της, μεταφρασμένα στα Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά Ιταλικά. Ρώσικα και Κινέζικα, έχουν δημοσιευτεί σε Ανθολογίες της Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ιαπωνίας, Κορέας και Κίνας. Είχε δώσει συνεντεύξεις σε εφημερίδες, στην τηλεόραση και σε ραδιοφωνικές εκπομπές.

Η Μαρλένα Σκουλά-Περιφεράκη απεβίωσε στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου 2021

Η ΑΝΩΓΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκέπασε.

 

Δείτε εδώ όλο το αφιέρωμα:

https://iporta.gr/%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7-1933-2021/

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->