“Μαζί μου στην Κρήτη ήρθαν σήμερα και 50 ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, οι οποίοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά και με καινούρια οχήματα θα ενισχύσουν τις δυνάμεις της περιοχής των ΤΑΕ Μυλοποτάμου και Μεσαράς. Το επιχειρησιακό μας σχέδιο δεν σταματάει εδώ και μαζί με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ που βρίσκεται σήμερα μαζί μου θα το εντατικοποιήσουμε και θα το εξελίξουμε όχι με στόχο την καταστολή αλλά την αποτροπή και την πρόληψη.Θα προστατεύσουμε τη Δημοκρατία μας και τους Νόμους του Συντάγματος” ανέφερε σε μια αποστροφή του λόγου του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης που βρέθηκε σήμερα Σάββατο 27 Ιουνίου στα Ανώγεια.”Όταν ξαναέρθω εδώ και αυτό θα είναι πολύ σύντομα πάλι, θέλω να δω ότι έχουμε παράξει έργο προς το καλύτερο. Το αξίζετε και εσείς και τα παιδιά σας. Αυτή είναι η πίστη μου. Η ‘ήπια και δημοκρατική Ελληνική αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της σωστά” ολοκλήρωσε.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης συνοδευόμενος από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη, έφτασε στα Ανώγεια στις 11.45 και χαιρέτησε τον συγκεντρωμένο κόσμο πριν ανέβει στο γραφείο του δημάρχου Ανωγείων. Εκεί βρέθηκαν τόσο ο Υφυπουργών Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο  Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Ξυλούρης και Μαρία Λιονή και ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος. Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης έκανε δώρο μια βούργια με παραδοσιακά προϊόντα στον Υπουργό, ενώ όλοι συνομίλησαν για δέκα λεπτά με κλειστές τις πόρτες για τους δημοσιογράφους, πριν βρεθούν στην αίθουσα των δημοτικών συμβουλίων για τις ομιλίες τους.

Την συζήτηση άνοιξε πρώτος ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης αναφέροντας μεταξύ άλλων:

“Σας καλωσορίζουμε κύριε Υπουργέ και αρχηγέ της αστυνομίας στα Ανώγεια.Τα Ανώγεια που έζησαν δύσκολες στιγμές το τελευταίο διάστημα αλλά έχοντας το βλέμμα μπροστά ξεπερνούν κάθε σκόπελο.Είχαμε την ευκαιρία πριν στο γραφείο μου να παρουσιάσουμε στον υπουργό τον τόπο μας.Θέλω να τονίσω ότι η σύνθεση του ακροατηρίου μας εδώ είναι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, παρατάξεων και παραγωγικών δυνάμεων.Θα ήθελα να σας αναφέρω τις δομές των Ανωγείων και άπτονται των αρμοδιοτήτων σας.Ο Δήμος Ανωγειων είχε ανέκαθεν αστυνομικό τμήμα το οποίο διαχρονικά στηρίζεται από τη δημοτική αρχή με κάθε μέσο και τρόπο. Ωστόσο όμως η εικόνα του σήμερα δείχνει ότι είναι μια υποστελεχωμένη υπηρεσία. Έχω ενημερώσει για την ανάγκη να μετεγκατασταθεί σε ένα άλλο σημείο πιο λειτουργικό.

Παράλληλα έχουμε το πυροσβεστικό κλιμάκιο που χρήζει και αυτό περαιτέρω στήριξης και ενίσχυσης καθώς οι υπηρεσίες που προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ σημαντικές.Υπάρχει αναγκαιότητα να υπάρχει ένα μικρό και ευέλικτο πυροσβεστικό όχημα και η δωρεά του Παπαστράτου είναι μια καλή ευκαιρία για εσάς ώστε αυτό να συμβεί άμεσα.

Είναι απαίτηση της Ανωγειανής κοινωνίας η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας.Στόχος όλων μας είναι να πάμε μπροστά έχοντας ως βάση τους νόμους που πρέπει να ισχύουν παντού.Έχουμε πλήρη αντίληψη της διακριτότητας των ρόλων αλλά όλοι μας έχουμε ένα κοινό σκοπό. Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υπηρετούμε.”

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ

“Ευχαριστώ πολύ το δήμαρχο Σωκράτη Κεφαλογιάννη για τη φιλοξενία του εδώ στην ιστορική γη των Ανωγείων, ευχαριστώ θερμά και τον συνάδελφο μου Γιάννη Κεφαλογιάννη για την παρουσία του, όπως ευχαριστώ από τη ψυχή μου όλους τους Ανωγειανούς που συμμετείχαν σήμερα σε αυτή την παραγωγική και δημιουργική συζήτηση.Είμαστε εδώ με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και τον αρχηγό Μιχάλη Καραμαλάκη  και την τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ για να συζητήσουμε με τους κατοίκους της περιοχής για όλα εκείναι τα ζητήματα που έχουν δημιουργήσει πληγές στην τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα με ποιο τρόπο μπορούμε ο Νόμος, το Σύνταγμα και η Δημοκρατία να λειτουργήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στην περιοχή.

Πατάμε σε ένδοξη γη. Εδώ στο Ιδαίον Άντρον που μεγάλωσε ο Δίας. Εδώ που βγήκαν οι καπεταναίοι σε όλες τις Επαναστάσεις της Κρήτης.Εδώ που γεννήθηκε η ομάδα αντίστασης του Ψηλορείτη το 1941.Από εδώ που πέρασε ο Κράιπε. Στο χωριό που κάηκε το 1822 και 1867 από τους Τούρκους.Σε αυτό το χωριό που ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς. Εδώ που γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης.

Καλώ τους Ανωγειανούς να μείνετε ανυπότακτοι στην αδικία, στην εκμετάλλευση, στην απανθρωπιά και τους σκοτωμούς. Κι αν η βεντέτα είναι στις παραδόσεις σας, είσαστε παλικάρια και μπορείτε να τις αλλάξετε.Όλες πάλιωσαν και χάλασαν.Όχι μόνο γιατί το λέει ο νόμος, αλλά γιατί οι λεβέντες δεν είναι για να τους χαλάμε σε βεντέτες. Είμαι εδώ γιατί σέβομαι τους Ανωγειανούς και την ιστορία τους. Σέβομαι όμως και τη Δημοκρατία. Σέβομαι το νόμο και αυτόν εκπροσωπώ.Η παρανομία στη δημοκρατία δεν είναι ανυπακοή είναι έγκλημα.Ο Νόμος δεν κάνει καμία εξαίρεση, γιατί αν έκανε θα ήταν άδικος. Εφαρμόζεται το ίδιο στην Αθήνα, στα Ζωνιανά, στη Μάνη και στα Σφακιά.

Σας χρωστάω μια μαντινάδα για τον αποχαιρετισμό:

Βεντέτες και παλιανθρωπιές τη φήμη μας μαυρίζουν,

χαλούν τσι ανθρώπινες ψυχές κι όλους μας ταλανίζουν.

Θα ήθελα συμπληρωματικά να πω ότι στο επιχειρησιακό επίπεδο, σήμερα με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ έχουν τοποθετηθεί στα δυο ΤΑΕ της περιοχής 50 έμπειροι, εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους είναι και γηγενείς Κρητικοί, με όλα τα μέσα, με καινούρια οχήματα. Θα επιδιώξουμε μέσα από ένα επιχειρησιακό σχέδιο να οδηγήσουμε το νόμο και τη τάξη στην περιοχή στα κανονικά επίπεδα.Να λειτουργήσει ο νόμος, η δημοκρατική τάξη. Να λειτουργήσουμε στο επίπεδο της αποτροπής και της πρόληψης, έτσι ώστε να βελτιώσουμε συνολικά το κλίμα της κοινωνικής ειρήνης στην περιοχή.Θα είμαστε μαζί σας. Μαζί με τους Ανωγειανούς, μαζί με τους Μυλοποταμίτες, μαζί με όλους, ελέγχοντας και εποπτεύοντας κάθε μέρα την εφαρμογή των μέτρων και είμαστε βέβαιοι ότι η αυτορύθμιση που επιχειρεί αυτή τη στιγμή η δημοτική αρχή των Ανωγείων και οι κάτοικοι, πολύ σύντομα με την προσπάθεια που κάνει η Πολιτεία για εφαρμογή του νόμου, θα δώσουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα για την κοινωνική ειρήνη και την ομαλή συμβίωση των κατοίκων.”  

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

“Πραγματικά θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφο Μιχάλη Χρυσοχοίδη για την παρουσία του στα Ανώγεια σήμερα, όπως και του αρχηγού της ελληνικής αστυνομίας.Περνάμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι με αφορμή τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα που έγιναν συνολικά στην ευρύτερη περιοχή ότι προχωράμε στην αντιμετώπιση τους με ένα ξεκάθαρο σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος με τους φορείς του τόπου και από τη συζήτηση βγήκαν πολύ ουσιαστικά συμπεράσματα τα οποία θα μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε για να έχουμε μια αντιμετώπιση των καταστάσεων τέτοια ώστε να είναι ουσιαστική και όχι επιφανειακή”.

Οι παρεμβάσεις από τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τους άλλους φορείς της Αυτοδιοίκησης:

Σταύρος Αρναουτάκης:”Όλοι οι Κρητικοί είμαστε περήφανοι για τους Ανωγειανούς και την τεράστια προσφορά τους στον τόπο.Χρειάζεται μια γενναία παρέμβαση σε όλη την Κρήτη και όχι μόνο στο Μυλοπόταμο και πρέπει να ξεκινήσει από την Παιδεία.Ας φτιάξει η Πολιτεία ένα σχέδιο και ένα πρόγραμμα όπως παλιά είχαμε την “Πράσινη Ανάπτυξη’ ώστε να μπορέσουμε το σχέδιο που έχουμε να το υλοποιήσουμε και να πάμε τον τόπο μπροστά μακριά από παραβατικές συμπεριφορές…”

Μαρια Λιονή:”Στην θέση σας σήμερα κύριε Υπουργέ θα έπρεπε να είναι και πολλοί άλλοι υπουργοί. Το πρόβλημα της περιοχής μας είναι πολυπαραγοντικό και όχι μόνο σε ένα τομέα. Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις παντού και εμείς είμαστε πρόθυμοι ως Περιφέρεια να βρεθούμε μπροστά σε αυτό τον αγώνα”.

Νίκος Ξυλούρης:”Θεωρώ αδιανόητο το γεγονός να υπάρχουν τρεις νεκροί σε τρία χρόνια στο χωριό μου.Χρειαζόμαστε μια φιλική αστυνομία να καταλαβαίνει την κουλτούρα και τη συμπεριφορά των ανθρώπων και να παρεμβαίνει προληπτικά και όχι κατασταλτικά. Χρειαζόμαστε δράσεις για να ενισχύσουμε τη νεολαία του τόπου να στραφεί σε άλλες κατευθύνσεις”.

Δημήτρης Κόκκινος:”Το πρόβλημα δεν είναι των Ανωγείων ή του Μυλοποτάμου, είναι σε ολόκληρη την Κρήτη και την Ελλάδα.Οι δράσεις πρέπει να είναι άμεσες αλλά στοχευμένες. Με σεβασμό στις κοινωνίες, στους ανθρώπους και με βάση τους νέους που είναι το μέλλον μας”.

Μανούσος Κλάδος:”Τις θέσεις μου σας τις είχα εκθέσει σε προσωπική επιστολή που σας έστειλα.Τα προβλήματα υπάρχουν. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ της αστυνομίας, αλλά η Πολιτεία πρέπει να σκύψει στην Παιδεία και να βοηθήσει τις δομές και τη λειτουργία της”

Οι παρεμβάσεις των φορέων του τόπου:

Ο Νικηφόρος Χαιρέτης πρόεδρος του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού ανέφερε:”Θέλουμε τη βοήθεια της Πολιτείας. Δεν έχουμε χάσει το δρόμο και τον προσανατολισμό μας Τα τελευταία γεγονότα δεν ανταποκρίνονται στο σύνολο της ανωγειανής κοινωνίας που επιθυμεί το νόμο και την τάξη”. Ο Στεφανής Χαιρέτης πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού ανέφερε:”Η Πολιτεία πρέπει να σκύψει στα προβλήματα αλλά όχι κατασταλτικά αλλά σαν θεραπεία. Και η θεραπεία μπορεί να γίνει μέσω της παιδείας, της ανθρωπιάς και του φιλότιμου που πρέπει να βγουν μπροστά”.Ο πάτερ Ανδρέας Κεφαλογιάννης πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού τόνισε ότι “οφείλουμε πρώτα να πούμε συγχαρητήρια στα παιδιά της αστυνομίας για τη σοβαρότητα και το σεβασμό με τον οποίο επιχειρούν σε κάθε περιοχή φέρνοντας εις πέρας τη δουλειά τους.Δεν συνάδουν τα μέτρα καταστολής με τον πολιτισμό της Κρήτης, αλλά τα μέτρα πρόληψης και φροντίδας με κύριο στόχο τη νεολαία που γεμίζει με ζωή της ελληνική επαρχία”.Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σισάρχων είπε:”Να παρέμβει η ελληνική πολιτεία όχι με την καταστολή, να παρέμβει με το νόμο. Να βοηθηθεί η νεολαία των τόπων μας με ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι με ευχολόγια. Τα εκπαιδευτήρια εδώ θα έπρεπε να ήταν τα πρότυπα για όλη τη χώρα και όχι να έχουν τη σημερινή εικόνα.Ο Λευτέρης Μπέρκης τόνισε οτι “τα δυο σημαντικότερα ζητήματα των περιοχών μας είναι η ζωοκλοπή και οι κτηματικές διαφορές και πάνω σε αυτά τα προβλήματα πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις και παρεμβάσεις από το Κράτος” άποψη που ενστερνίστηκε και ο Στέλιος Σταυρακάκης δημοτικός σύμβουλος που είπε ότι ” η ζωοκλοπή είναι μεγάλο αγκάθι και χρειάζεται αποφασιστική αντιμετώπιση”.Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Μανουράς είπε ότι “η νεολαία του τόπου χρειάζεται στήριξη, τα Ανώγεια είναι ένα κτηνοτροφικό μέρος και οι κτηνοτρόφοι παλεύουν μόνοι τους σε δύσκολες συνθήκες”, ενώ ο δημότης Βαγγέλης Κεφαλογιάννης ανέφερε μόνο μια πρόταση προς τον κ.Χρυσοχοίδη “Να ανοίξει επιτέλους με κάποιο τρόπο ο Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Ανωγείων που για τόσα χρόνια μένει ανενεργός”.Τέλος ο πρόεδρος της Ν.Δ Ανωγείων Χαράλαμπος Χαιρέτης τόνισε ότι “τα Ανώγεια είναι περήφανα και ιστορικά. Τα τελευταία γεγονότα μας τραυμάτισαν Από εσάς ζητάμε ως πολιτεία τη βοήθεια σας για να επανέλθουμε. Η παρουσία σας εδώ είναι σημαντική ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον”.

Οι μαντινάδες που είπε ο Γιώργης Μπέρκης στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη:

Ένα λαό περήφανο με ιδανικά κι αξίες

δεν τον χαρακτηρίζουνε οι λίγοι ταραξίες.

=============================================

Τα Ανώγεια κι αν λαβώθηκαν στη μπόρα τη μεγάλη,

θα επουλώσουν τις πληγές κι Ανώγεια θα ‘ναι πάλι.

===============================================

Μέσα στους χίλιους κάποτε, ο ένας άμα σφάλει,

εσύ που είσαι αρμόδιος, πες μου τι φταίνε οι άλλοι;

Μετά την εκδήλωση στο δημαρχείο, ο δήμος Ανωγείων παρέθεσε τραπέζι στους προσκεκλημένους στο κέντρο “Ντελίνα”. Αργότερα ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης μετέβησαν στο Γαράζο για επιθεώρηση και επίσκεψη στα ΤΑΕ Μυλοποτάμου.

 

Μοιραστείτε το

-

-->