Φωτογραφίες:Μανόλης Σαμόλης
Συγκλονιστικός ήταν για μια ακόμα φορά ο ιατρός καρδιολόγος Ντίνος Μερκούρης στη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για τα δυο νέα μηχανήματα για υπέρηχους που κοσμούν από τον περασμένο Νοέμβριο το Κ.Υ Ανωγείων. Μια ομιλία ποταμός και ύμνος για τα Ανώγεια και τους κατοίκους αλλά και όλους όσοι τον βοήθησαν αυτά τα 8 χρόνια όπου έχει ξεπεράσει τις 7.000 εξετάσεις. Εβδομήντα Ανωγειανοί νοσηλεύτηκαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο όλα αυτά τα χρόνια πολλοί από αυτούς σώθηκαν χάρη στις εξετάσεις που κάνει μια φορά το μήνα στο Κ.Υ Ανωγείων ο Ντίνος Μερκούρης.
Στο τέλος της ομιλίας του η πρόταση για δημιουργία αίθουσας στο Κ.Υ Ανωγείων με το όνομα του Γιώργη Σμπώκου ή Ατζαρογιώργη που χειροκροτήθηκε θερμά. Είχε προηγηθεί η βράβευση του από το δήμο Ανωγείων που έδωσε το κλειδί όχι του χωριού μόνο, αλλά της καρδιάς όλων των Ανωγείων στον ξεχωριστό αυτό επιστήμονα.
Η ΑΝΩΓΗ σας παρουσιάζει ολόκληρη την ομιλία του Ντίνου Μερκούρη, αλλά και όσα ειπώθηκαν στην ξεχωριστή του βράβευση από τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
“Την ιστορία του χωριού θα πω με λίγα λόγια,
πως τρεις φορές τα κάψανε και πάλι είναι Ανώγεια…
Βρισκόμαστε στον ιστορικότερο ορεινό δήμο της Χώρας. Σας καλωσορίζω στα Ανώγεια. Όμως δεν είμαστε εδώ για μαθήματα ιστορίας ούτε για να τιμήσουμε τα Ανώγεια. Τα τιμά άλλωστε η αιώνια ιστορία τους. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους ανθρώπους που βοήθησαν το χωριό να ψηλώσει λίγο ακόμα.Τα Ανώγεια δεν προχωρούν μπροστά, γιατί προχωρώντας μπροστά μπορεί να πέσεις και σε ένα τοίχο! Τα Ανώγεια μόνο ψηλώνουν και οι άνθρωποι του χωριού θωρώντας ψηλά, ξανοίγουν μόνο τα σύννεφα και το Θεό και ξανοίγοντας πίσω ξανοίγουν μόνο αυτούς που τους έφεραν εδώ πάνω!
Θέλω να σας πω την ιστορία πως φτάσαμε ως εδώ σήμερα. Μοιάζει ίσως με παραμύθι. Δεν είναι όμως γιατί έχει δυο ατέλειες. Πρώτα ότι είναι πέρα για πέρα αλήθεια και δεύτερο ότι δεν έχει κανέναν “δράκο”, έχει όμως πολλές καλές “νεράιδες” και πολλούς καλούς “ιππότες”.
Το 2004 φεύγει από τη ζωή ο “αετός” των Ανωγείων, ο Γιώργης Σμπώκος, ο “Ατζαρογιώργης” Οκτώ χρόνια μετά, το 2012, μια τυχαία συνάντηση στο Νοσοκομείο “Αμαλία Φλέμινγκ” έμελλε να φέρει κοντά δυο ανθρώπους που ήταν οι αρχικοί εμπνευστές αυτής της προσπάθειας. Τον Βασίλη Σμπώκο “Ατζαροβασίλη” δίδυμο αδερφό του αδικοχαμένου Γιώργη και εμένα. Και όταν ο Βασίλης, άνθρωπος ευθύς και παρορμητικός μου είπε την ιστορία του δίδυμου αδελφού του αλλά και το γεγονός ότι από το 1999 υπάρχει στο Κ.Υ Ανωγείων υπερηχοτομογράφος ο οποίος ήταν δωρεά της Ζαχαρένιας Φρυσάλη και είχε όμως λειτουργήσει μόνο μια ή δυο φορές, έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσουμε την προσπάθεια. Μια λέξη πρόβαλε ταυτόχρονα μπροστά μας, η λέξη πρόληψη.
Η ιδέα μας ήταν απλή. Να έρχομαι στα Ανώγεια μια φορά το μήνα και να εξετάζω παιδιά ηλικίας 6-18 ετών όχι μόνο των Ανωγείων αλλά όλου του ορεινού Μυλοποτάμου.Όμως δεν αρκούσε η επιθυμία δυο ανθρώπων, όσο παρορμητικοί ή “παράουροι” και αν ήταν! Χρειάστηκε η συνδρομή πολλών άλλων. Το πρώτο και βασικό ήταν η βοήθεια της Πολιτείας και ιδιαίτερα των εμπλεκόμενων φορέων. Πήραμε άδεια από το Υπουργείο Υγείας, την πρώτη και έβδομη ΥΠΕ αντίστοιχα, από τους ιατρικούς συλλόγους Αθηνών και Κρήτης, από το νοσοκομείο που τότε υπηρετούσα το “Αμαλία Φλέμινγκ, από το Κέντρο Υγείας Ανωγείων. Είναι εκπληκτικό ότι δεν αντιμετωπίσαμε γραφειοκρατία, όλα έγιναν μέσα σε ένα μήνα! Ήμουν έτοιμος ήδη για το πρώτο ταξίδι. Η γραφειοκρατία ισοπεδώθηκε!
Τα προβλήματα στη συνέχεια ήταν τρία. Το πρώτο ήταν τα εισιτήρια. Δυο άτομα με επιστροφή από Πειραιά για Ηράκλειο. Δεν ξέρω αν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης των ΑΝΕΚ το γνωρίζει, αλλά η σημερινή είναι η 89η φορά που επισκέπτομαι τα Ανώγεια! Από τη πρώτη φορά μέχρι σήμερα η ΑΝΕΚ μου παρέχει δωρεάν εισιτήρια με επιστροφή. Ένα σύνολο που υπερβαίνει τις 41.000 ευρώ είναι μεγάλο ποσό για μένα και για τα Ανώγεια, ιδιαίτερα σε εποχές μνημονίων.Η ΑΝΕΚ έβαλε την πρώτη πέτρα για να πάει το χωριό λίγο ψηλότερα! Απολαμβάνω και εγώ και η σύζυγος μου Φρόη τα ταξίδια μας με την ΑΝΕΚ η φιλοξενία της είναι εκπληκτική.
Ο πιο βασικός κρίκος των συντελεστών αυτής της προσπάθειας, είναι η σύντροφος μου, η γυναίκα μου, ο σύμβουλος και καθοδηγητής μου, το στήριγμα μου. Είναι ο άνθρωπος που έκανε και κάνει το θέλω μου μπορώ. Η Φρόη Πιέρρου διευθύντρια του 7ου δημοτικού σχολείου Αμαρουσίου, υποκινούμενη από την αγάπη της για τα παιδιά και την επιθυμία της για προσφορά όχι μόνο στήριξε την όλη προσπάθεια αλλά ειδικά τα τρία πρώτα χρόνια οργάνωσε τη γραμματειακή υποστήριξη αυτής της προσπάθειας. Η ύπαρξη αυτή τη στιγμή οργανωμένου αρχείου πάνω από 7.000 ανθρώπων οφείλεται στην Φρόη. Φρόη είσαι το λυχνάρι που φωτίζει τα ζάλα μου στο μονοπάτι της ζωής.Θα ήταν άδικο να μην αναφέρω τη συμπαράσταση που είχαμε από την Ρένα Ανδρεαδάκη, την παπαδιά που εκτός τη βοήθεια της οργάνωσε άψογα και τα ραντεβού.
Η διαμονή ήταν ίσως το μικρότερο πρόβλημα. Και το έκανε ακόμα μικρότερο η Αριστέα Σμπώκου, η Αριστέα μου με τη ζεστή της φιλοξενία. Από τη γυναίκα μου και μένα ένα τεράστιο ευχαριστώ.
Αν νομίζετε όμως ότι το θέμα του φαγητού ήταν το μικρότερο πρόβλημα πλανάστε! Αν δεν ήταν το μεγαλύτερο ήταν σίγουρα από τα πιο δισεπίλυτα. Μέχρι που έβαλε το μαγικό της χέρι η παπαδιά που οργάνωσε και εδώ το θέμα των…ραντεβού! Δηλαδή για να πάμε να φάμε σε ένα σπίτι έκλεινε ραντεβού, αλλιώς είχαμε πρόβλημα μέχρι και διαπληκτισμούς ποιος Ανωγειανός θα μας κάνει το τραπέζι πρώτος! Εδώ να μην ξεχάσω και τις μαγείρισσες, τη Νούλα Σμπώκου και την Ρηνιώ Δραμουντάνη, αυτές και όλες τις Ανωγειανές θεωρώ αποκλειστικά υπεύθυνες για τα 15 παραπανίσια κιλά που πήρα αυτά τα χρόνια!
Η πρώτη μας επίσκεψη στο Κ.Υ ήταν μια τεράστια έκπληξη για μας.Παρότι ήταν προγραμματισμένα 40 ραντεβού πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 90 και από την πρώτη κιόλας επίσκεψη καθιερώθηκε αυτό το πρόγραμμα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που φεύγαμε μετά τις 7 το βράδυ της Κυριακής. Αρκετές φορές παραλίγο να χάσουμε και το πλοίο.Ήταν συνηθισμένο φαινόμενο να πλησιάζουμε στο φράγμα των 100 εξετάσεων.Προφανώς θα ήταν αδύνατο να εξετάζουμε 100 άτομα σε ένα Σαββατοκύριακο αν δεν είχαμε τη συμπαράσταση και τη πολύτιμη βοήθεια όχι μόνο της παπαδιάς αλλά και όλου του Κ.Υ Ανωγείων, του διευθυντή Νίκου Αντωνάκη και όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τους οποίους ιδιαίτερα και ευχαριστούμε.
Τρία είναι τα αγαθά που παλεύει όλος ο κόσμος να έχει. Ελευθερία, παιδεία και υγεία και όλοι ξέρουμε ότι σε ένα βαθμό και τα τρία είναι λίγο ή πολύ εμπορεύσιμα. Υπάρχει όμως ένα αγαθό που δεν πουλιέται ούτε αγοράζεται και οι περισσότεροι το βρίσκουν στην οικογένεια τους. Στις 13 Αυγούστου 2015, στην ιερότερη μέρα των Ανωγείων και έχοντας τότε ξεπεράσει τις 3.000 εξετάσεις, ο δήμος Ανωγείων και όλο το χωριό, σε μια μοναδική και συγκλονιστική εκδήλωση που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου, με τίμησε. Πρώτα με τίμησαν με τη παρουσία τους άνθρωποι όλων των ηλικιών. Νέοι, γέροι, γυναίκες, παιδιά, ήταν όλοι εκεί, περισσότεροι από 2.000 κόσμου στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης” δίνοντας μου όλοι μαζί κι ο καθένας χωριστά το μεγαλύτερο αγαθό που μπορεί να δώσει άνθρωπος σε άνθρωπο.Μου έδωσαν την αγάπη τους, μου χάρισαν την καρδιά τους.
Από τη πρώτη επίσκεψη μου στα Ανώγεια ήρθαν για καρδιολογική εξέταση όχι μόνο παιδιά όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, αλλά άνθρωποι όλων των ηλικιών, με άλλης βαρύτητας καρδιολογικά νοσήματα. Δυστυχώς κάποια από αυτά και ιδιαίτερα η στεφανιαία νόσος είναι η μάστιγα της εποχής και τα Ανώγεια δε θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Αμέσως έγινε προφανές σε μένα ότι ένα πρωτοβάθμιο κέντρο υγείας μόνο του δε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τόσο σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά. Προφανώς επίσης πριν έρθω οι άνθρωποι δεν πέθαιναν εδώ αβοήθητοι.Τα δυο μεγάλα νοσοκομεία, ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο και οι καρδιολογικές τους κλινικές και όλοι οι γιατροί στήριξαν και στηρίζουν το Κ.Υ Ανωγείων. Έχω πολλές φορές συνεργαστεί με τους συναδέλφους μου και τους ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια την οποία ποτέ δε μου αρνήθηκαν όποτε τη ζήτησα.
Από το 2013 εργάζομαι στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Από τη πρώτη στιγμή το νοσοκομείο πρωτοστατούσης της καρδιολογικής κλινικής στήριξαν και θα στηρίζουν τους κατοίκους των Ανωγείων. Στο διάστημα αυτό έχουν νοσηλευτεί περισσότεροι από 70 Ανωγειανοί και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 80 αγγειοπλαστικές στο αιμοδυναμικό εργαστήριο του νοσοκομείου μας. Τα Ανώγεια και εγώ ευχαριστούμε το Λαϊκό και τιμάμε σήμερα τη διοίκηση και το διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής Γιάννη Μπαρμπετσέα καθώς και όλους τους γιατρούς της για τη βοήθεια που πρόσφεραν και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν να την προσφέρουν.
Η ιστορία πλησιάζει στο τέλος της και είναι καιρός να σας αποκαλύψω τον δεύτερο καλό “ιππότη” των Ανωγείων. Πριν όμως πρέπει να πω ότι από τις πρώτες μου επισκέψεις στα Ανώγεια είχε γίνει σε μένα φανερό ότι ο υπάρχων τομογράφος ήταν παλιός και περασμένης τεχνολογίας με βοήθησε όμως σημαντικά να αναπτύξω σε μεγάλο βαθμό τις…μαντικές μου ικανότητες! Έδωσα τα πάντα για να αποφύγω σημαντικά λάθη που θα έθεταν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.Στα Ανώγεια έχουμε πολλά μότο. Ένα από αυτά είναι: Δεν απαιτούμε,δεν επαιτούμε μόνο αιτούμε. Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πολλές συζητήσεις, ο πρώην και ο νυν δήμαρχος γνωρίζουν. Πήραμε πολλές υποσχέσεις, αλλά το αίτημα για αλλαγή του τομογράφου έμενε ανεκπλήρωτο. Το Φεβρουάριο του 2019 ήταν η σειρά μου να φιλοξενήσω στα Ανώγεια τους τέσσερις φίλους μου από το Γυμνάσιο. Οι τρεις βρίσκονται εδώ τέσσερα καθίσματα πιο πίσω και τους ευχαριστώ που είναι και πάλι εδώ. Ο τέταρτος της παρέας ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife Ασφαλιστικής. Ο σπόρος φυτεύτηκε αυτή τη φορά σε γόνιμο έδαφος. Τον Ιούλιο του 2019 ο Αλέξανδρος μου είπε ότι η δωρεά θα γίνει από τη Eurolife και να μιλήσω με τον κύριο Κακολύρη. Αν θυμάμαι καλά κύριε Κακολύρη μιλήσαμε στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Οι δυο νέοι υπερηχοτομογράφοι, ένας υπερσύγχρονος σταθερός και ένας πρωτοποριακός φορητός λειτούργησαν στα Ανώγεια το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019.Κάνουμε τώρα ζωντανή σύνδεση μέσω skype. Κάπου στα Ανώγεια χτυπά μια Ανωγειανή καρδιά και φτάνει στο Λαϊκό Νοσοκομείο (σ.σ έγινε ζωντανή σύνδεση όπου εμφανίστηκε η μέθοδος της τηλεϊατρικής).
Βλέπουμε αυτή τη στιγμή τη πρόσφερες Αλέξανδρε Σαρρηγεωργίου. Αυτό που βλέπετε θέλω να σας πω, είναι για πρώτη φορά στην Ελλάδα και φυσικά γίνεται στα Ανώγεια! Ουσιαστικά η τηλεϊατρική μπαίνει και στην υπερηχοτομογραφία και είναι μια πρόκληση γιατί τα Ανώγεια είναι στα ψηλά σε μια κορφή μεγάλη και δίνουν το παράδειγμα κι ακολουθούν οι άλλοι! Αυτό είναι το παράδειγμα που δίνουμε για τα ακριτικά μας νησιά, για να μπορέσουν κι αυτοί με την πρωτοβουλία ανθρώπων σαν τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, να βοηθηθούν και να γλιτώσουμε και αεροδιακομιδές που κοστίζουν πολλά χρήματα.
Αλέξανδρε Σαρρηγεωργίου, αποδείξατε έμπρακτα τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία σας σε θέματα υγείας.Φίλε Αλέξη, τα Ανώγεια και εγώ είμαστε περήφανοι που σε έχουμε μαζί μας και εγώ είμαι περήφανος που σε έχω φίλο. Σε ευχαριστούμε γιατί έβαλες άλλη μια πέτρα για να πάει το χωριό μας λίγο ψηλότερα.
ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΤΖΑΡΟΓΙΩΡΓΗ
Προτείνω στο Κ.Υ Ανωγείων και την ΥΠΕ οι δυο καινούριοι υπερηχοτομογράφοι που ευγενικά προσέφεραν η Eurolife και ο πρόεδρος της να τοποθετηθούν σε αίθουσα που θα λάβει το όνομα “Γιώργης Σμπώκος, Ατζαρογιώργης” γιατί ήταν η αιτία και η αφορμή να ξεκινήσει όλη αυτή η προσπάθεια. Κλείνοντας τον επαγγελματικό μου βίο ως γιατρός θα νιώσω την ολοκλήρωση ως επιστήμονας και ως δάσκαλος αν οι νέοι γιατροί οι μαθητές γίνουν καλύτεροι από αυτόν.Πριν λίγο καιρό τα Ανώγεια γνώρισαν και αποδέχτηκαν τον άνθρωπο, τον γιατρό, τον επιστήμονα, που θα συνεχίσει από εκεί που θα σταματήσω.Βρίσκεται για μετεκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, του έχω δώσει όμως πέντε χρόνια διορία να επιστρέψει.
Κλείνοντας της ομιλία μου θα μου επιτρέψετε να δανειστώ τα λόγια ενός μεγάλου μαθηματικού του Ισαάκ Νεύτωνα.”Μπόρεσα να δω μακριά γιατί σκαρφάλωσα σε ώμους γιγάντων”. Έτσι κι εγώ μπόρεσα να δω λίγο μακρύτερα γιατί σκαρφάλωσα στους ώμους των γονιών μου Σπύρου Μερκούρη και Ευαγγελίας Σμπώκου, του δασκάλου και πνευματικού μου πατέρα Χρήστου Κεφάλα. Σκαρφάλωσα στο Ψηλορείτη και στους ώμους όλων των Ανωγειανών. Η ιστορία δε θα μπορούσε να έχει άλλο τέλος από αυτό. Και επειδή ούτε στα Ανώγεια, ούτε σε μένα μας αρέσει να δίνουμε υποσχέσεις, θα δώσω μόνο μια. Θα σας ξαναφέρουμε στα Ανώγεια. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους.
Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ-Η ΚΑΡΔΙΑ, ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΚΑΙ Η ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ
Της ομιλίας του Ντίνου Μερκούρη προηγήθηκε η ειδική βράβευση του από το δήμο Ανωγείων και τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη με μια πλακέτα όπου υπήρχε μια καρδιά και ένα κλειδί.Μια δημιουργία γυναικών όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ανωγείων “ο δικός μας τίτλος ευγνωμοσύνης για ότι κάνετε γιατρέ Μερκούρη.Η απεικόνιση είναι απλή και πολλαπλώς ερμηνευόμενη. Είναι η καρδιά, η ψυχή, είναι τα πάντα μας. Αλλά είναι και το κλειδί και επειδή έχετε βρει το κλειδί έχετε πρόσβαση και στην καρδιά μας και στα σπίτια μας και στο χωριό μας και παντού. Και είναι και η μαντινάδα μας για σας.
Η τσι καρδιάς μας τα κλειδιά, στα χέρια τα δικά σας,
τα όρια της ανθρωπιάς περνάει η προσφορά σας…