Την ερχόμενη Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ θα γίνει στο Ηράκλειο και το Πολύκεντρο Νεολαίας (Ανδρόγεω 4) η παρουσίαση του νέου δίσκου του Κώστα και της Μαρίας Σκουλά με τίτλο “Ερωτόκριτος/ Λευτέρης και Ειρήνη”. Στην εκδήλωση πέραν των δυο καλλιτεχνών, θα μιλήσουν για το δίσκο, ο ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης που συμμετέχει αφηγηματικά στην νέα τους δουλειά, καθώς και ο ποιητής Κώστας Μανουράς (Προσφύρης), οι καθηγητές Βυζαντινής μουσικής Μιχαήλ Στρουμπάκης, Ανδρέας Γιακουμάκης, Σταύρος Μαζωνάκης και Νικόλαος Λάσκος, ο σχεδιαστής και γραφίστας Ιωάννης Οικονομάκης και τέλος η εκπρόσωπος των “Εκδόσεων Περσέιδες” Έλενα Δοριάκη.

Συντελεστές:

Μουσική: Κώστας Σκουλάς, Μαρία Σκουλά

Ποίηση: Βιτσέντζος Κορνάρος, Κώστας Μανουράς (Προσφύρης)

Τραγούδι: Κώστας Σκουλάς, Μαρία Σκουλά

Αφήγηση: Μιχάλης Αεράκης

Μουσικοί: Κώστας Σκουλάς (λύρα, λαούτο, μαντολίνο, κουδούνια), Μαρία Σκουλά (λύρα), Νίκος Παγωμένος (τύμπανα, κύμβαλα, νταούλι, μπεντίρ), Γιώργος Σαλούστρος (ασκομπαντούρα)

Χορός ψαλτών:  Μιχαήλ Στρουμπάκης, Ανδρέας Γιακουμάκης, Αντώνιος Πλαΐτης, Σταύρος Μαζωνάκης, Νικόλαος Λάσκος, Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, Κώστας Σκουλάς

Φωνητικά: Abyss X

Ενορχήστρωση: Κώστας Σκουλάς, Μαρία Σκουλά

Παραγωγή & επιμέλεια παραγωγής: Κώστας Σκουλάς, Μαρία Σκουλά

Ηχογράφηση – μείξη – mastering: Studio Astra

Ηχολήπτης: Κώστας Μαρκάκης

Σχεδίαση εξωφύλλου & γραφιστική επιμέλεια: Ιωάννης Οικονομάκης

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Περσείδες
Ελ Γκρέκο 45 & Δαιδάλου, Ηράκλειο Κρήτης
www.perseides.gr / [email protected]
Τηλ.: 2810 256401

 

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΛΑ

 

Ο Κώστας Σκουλάς γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και κατάγεται από μουσική οικογένεια των Ανωγείων Μυλοποτάμου Ρεθύμνης. Ο πατέρας του Μανώλης Σκουλάς και ο θείος του Δημήτρης Σκουλάς είναι από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους λαουτιέρηδες και τραγουδιστές στην Κρήτη, ενώ ο παππούς του Νεοκλής Σαλούστρος υπήρξε από τους σπουδαιότερους μαντολινάρηδες της εποχής του, γράφοντας ιστορία με τον πρωτομάστορα της κρητικής μουσικής Μανώλη Πασπαράκη ή Στραβό.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αριστούχος απόφοιτος του Προγράμματος Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Έχει ακόμη πραγματοποιήσει σπουδές θεωρίας της μουσικής και σολφέζ στο Ωδείο Μούσες.

Ως φιλόλογος έχει διδάξει στο Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ανηλίκων Αλλοδαπών Προσφύγων του Ε.Ι.Ν. Ανωγείων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Εκτός από τη διδασκαλία ασχολείται και με τη φιλολογική επιμέλεια βιβλίων, ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διάφορες εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Μέχρι σήμερα έχει επιμεληθεί τα βιβλία «Τα ξαδελφάκια του χρόνου», «Κι έτσι, ο μικρός Γουρουνάκης ονομάστηκε Αβραάμ», «Η Κάλλια, η Ρία και οι αδελφικές διαφωνίες», «Η Μπανανολιχούδα του Νότου», «Ο κύριος Κοκοδούλης μαθαίνει για την κυκλοφοριακή αγωγή 1», «Κλειδωμένοι στην Ακρόπολη ανακαλύψαμε πως κάτι λείπει…» της συγγραφέως Έλενας Δοριάκη, καθώς και τη συλλογή διηγημάτων διαφόρων συγγραφέων με τον τίτλο «Διαδρομή». Παράλληλα, μέσα στο 2020 αναμένεται να εκδοθεί η πρωτότυπη μελέτη του για το υμνογραφικό έργο της Κασσιανής εξ επόψεως υμνολογικής και μουσικής.

Είναι επίσης δάσκαλος λύρας, λαούτου και μαντολίνου στο Προοδευτικό Ωδείο Ηρακλείου και στο Ωδείο Μούσες στο Γάζι Ηρακλείου. Έχει συνεργαστεί ως μουσικός με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως τον Γιάννη Ξυλούρη (Ψαρογιάννη), τον Γιώργο Ξυλούρη (Ψαρογιώργη), τον Μιχάλη και Αντώνη Φραγκιαδάκη, τον Γιώργο Βρέντζο (Κάτη), τον Βασίλη Ξυλούρη, τον Κώστα Καλλέργη (Κουρούπη), τους Πετρίτες, τον Λάμπη Ξυλούρη, τη Φωτεινή Δάρρα κ.ά.  Ακόμη το 2014 συμμετείχε σε μία σειρά συναυλιών σε φεστιβάλ της Ιταλίας μαζί με τον Vinicio Capossela και η συνεργασία αυτή επισφραγίστηκε με την ηχογράφηση του δίσκου «Canzoni della Cupa», ο οποίος κυκλοφόρησε το 2016.

Γενικά μετρά πολλές συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές παραδοσιακής, σύγχρονης και ροκ μουσικής. Αθροιστικά στα προαναφερθέντα σημειώνεται ότι είναι και ο ίδιος συνθέτης και τραγουδιστής. Σε συνεργασία με την αδελφή του, Μαρία Σκουλά, έχει ηχογραφήσει δύο προσωπικούς δίσκους. Ο πρώτος κυκλοφόρησε το 2012 με τον τίτλο «Δύο τόξα», ο επόμενος το 2019 και αφορά στα έργα «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου και «Λευτέρης και Ειρήνη» του Κώστα Μανουρά, ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζει τον τρίτο του προσωπικό δίσκο. Έχει εμφανιστεί σε αμέτρητα κρητικά γλέντια, παραστάσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Μαρία Σκουλά κατάγεται από μουσική οικογένεια των Ανωγείων της Κρήτης. Ο πατέρας της Μανώλης Σκουλάς και ο θείος της Δημήτρης Σκουλάς είναι από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους λαουτιέρηδες και τραγουδιστές στην Κρήτη, ενώ ο παππούς της Νεοκλής Σαλούστρος υπήρξε από τους σπουδαιότερους μαντολινάρηδες της εποχής του, γράφοντας ιστορία με τον πρωτομάστορα της κρητικής μουσικής Μανώλη Πασπαράκη ή Στραβό.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίαςτου Α.Τ.Ε.Ι. Λάρισας και αριστούχος απόφοιτος (πρώτη σε βαθμολογική κατάταξη) του Προγράμματος Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Έχει ακόμη πραγματοποιήσει σπουδές θεωρίας της μουσικής και σολφέζ στο Ωδείο Μούσες.

Ως οικονομολόγος έχει εργαστεί σε μεγάλες κρητικές εταιρείες, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη διαφήμιση και την πώληση. Επίσης είναι δασκάλα κρητικής λύρας στο Μινωικό Ωδείο Ηρακλείου. Έχει συνεργαστεί ως μουσικός με διάφορους κρητικούς καλλιτέχνες όπως τον Μιχάλη και Αντώνη Φραγκιαδάκη, αλλά και τον αδελφό της Κώστα Σκουλά μαζί με τον οποίο έχει ηχογραφήσει δύο προσωπικούς δίσκους. Ο πρώτος κυκλοφόρησε το 2012 με τον τίτλο «Δύο τόξα», ο επόμενος το 2019 και αφορά στα έργα «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου και «Λευτέρης και Ειρήνη» του Κώστα Μανουρά, ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζει τον τρίτο της προσωπικό δίσκο. Σε όλους τους δίσκους της συμμετέχει ως μουσικός, συνθέτρια και τραγουδίστρια. Επιπλέον, μέσα στο 2020 αναμένεται να εκδοθεί η πρωτότυπη μελέτη της που σχετίζεται με τις εξηγήσεις, τις σημειογραφικές αποτυπώσεις και την εξέλιξη της βυζαντινής μουσικής σημειογραφίας.

Αθροιστικά στα προαναφερθέντα σημειώνεται ότι έχει εμφανιστεί σε αμέτρητες παραστάσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμπράξει μουσικά με τον διάσημο μαέστρο από την ορχήστρα του Enrico Macias, τον Αλγερινό Kamel Labbaci, στο Παρίσι το 2016. Έπειτα, το 2017 συνεργάστηκε με την Abyss X πραγματοποιώντας εμφανίσεις στο Βερολίνο στο φεστιβάλ «3hd» και στη Λωζάννη στο φεστιβάλ «Les Urbaines». Η συνεργασία αυτή αποτυπώθηκε δισκογραφικά με την ηχογράφηση του δίσκου «Pleasures of the Bull», o οποίος κυκλοφόρησε το 2018. Εκτός από τις προσωπικές της εμφανίσεις, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί μαζί με την παιδαγωγό Ευαγγελία Ορφανουδάκη παραστάσεις αφήγησης με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Μοιραστείτε το

-

-->