Του Δημήτρη Σαλούστρου

«Η Κρήτη βγάνει οπλαρχηγούς κι αθρώπους τω γραμμάτω

 κι αγράμματους, που αλλάζουνε τη τάξη των πραγμάτω»

Ανώγεια, Αύγουστος,  μια παρέα «Συμμαθητές», που τα ονόματά τους θα τα βρείτε στο τέλος της γραφής με την κατοπινή επωνυμία « Ομάδα Πρωτοβουλίας» βρισκόμαστε στην Ντελίνα να μιλούμε για την κοινή μας αφετηρία, τις μαθητικές μας αναμνήσεις, για το καθόλου αυτονόητο τότε Γυμνάσιο Ανωγείων, για τα χρόνια, που μεσολάβησαν, για τα Ανώγεια του σήμερα και του πάντα και για το χρέος απέναντι στον τόπο και το δωροδότη μας Μιχάλη Σταυρακάκη.
Κάπως έτσι προκύψαμε καθώς είπαμε πως οι καιροί, όπως πάντα δύσκολοι, και πως κάθε τόπος δεν έχει παρά να καταφύγει στους ανθρώπους και το πνευματικό του δυναμικό.
Είπαμε ακόμη στο πνεύμα μιας παλιάς Αιγυπτιακής παροιμίας, που λέει «όταν το τοπίο είναι θολό και δεν ξέρεις πού πας, κοίτα από πού έρχεσαι», να στραφούμε πίσω στα φωτεινά παραδείγματα κι αφού ανασυντάξουμε τις μνήμες, να μετρηθούμε, όσοι απομείναμε με την αίσθηση πως δεν αρκεί να τιμάς και να μνημονεύεις, πρέπει και να μιμείσαι, ιδίως όταν τα πρότυπα  είναι τόσο Ανωγειανά, που ξεπερνούν τα σύνορα και γίνονται οικουμενικά.
Βέβαια, τον Αύγουστο της προηγούμενης χρονιάς στο ίδιο πνεύμα και σε συνέχεια παλαιότερων εκδηλώσεων από τους φορείς του τόπου, είχε προηγηθεί ημερίδα στα Ανώγεια προς τιμήν του Μιχαήλ Ιωαν και της Λετίτσιας Σταυρακάκη, μερίμνη και δαπάναις της Οικογένειας, που κληρονόμησαν το χρέος να μην αφήσουν να ξεχαστεί μια εξόχως γενναιόδωρη πράξη έμπρακτου πατριωτισμού.
Έτσι, ζυμώθηκε η ιδέα, που είχε ήδη γεννηθεί στην ημερίδα, πως Ανωγειανός θα πει να μη γνοιάζεσαι μόνο τον εαυτό σου και πως όποιος σεμνύνεται για την καταγωγή του οφείλει να κάνει κάτι, που να το δικαιολογεί.
Ήταν εκεί όπου αξιόλογοι άνθρωποι μίλησαν με γνώση και με κρίση και φώτισαν το ιστορικό πλαίσιο, για να θυμηθούμε πως υπήρξαμε και εμείς μετανάστες και πως η μετανάστευση είναι πάντα μια κόκκινη πληγή, κι ακόμη μάθαμε άγνωστες πτυχές από την ζωή του δικού μας ανθρώπου, που πέρασε από σαράντα κύματα, που κέρδισε τη ζωή του με το καλώς εννοούμενο Ανωγειανό έτσι θέλω, που την ταμίευσε και την έκανε δώρημα και βρήκαν ανοιχτό Σχολιό παιδιά από 86 γύρω χωριά και πόλεις και γενεές από το’61 μετρήστε.
Η αίσθηση της στιγμής και το όλο σκεπτικό συμπυκνώθηκε στην παρέμβαση του πρωταίτιου και προεδρεύοντος σε εκείνη την ημερίδα.
«Αν ένα  οκτάχρονο κοπέλι, είπε, ξενιτεμένο, ξυπόλυτο, αγράμματο και μόνο, μπόρεσε με ασταμάτητη δουλειά, με σύνεση, με πείσμα και ήθος Ανωγειανό, να αλλάξει τα δεδομένα της ζωής του και να δώσει  Σχολιό σε τόπο ξερό, όπου έμαθαν και μαθαίνουν γράμματα τόσοι άνθρωποι, εμείς, που κουβαλούμε την αποφοίτησή μας σαν προίκα και το όνομα το Ανωγειανό σαν ιστορία βαριά, τι πρέπει να κάνουμε;»

Και είπαμε έναντι οφειλής, το ελάχιστον να ιδρύσουμε Σωματείο ή κάτι τέτοιο. Και το βάλαμε μπρος: Πέρυσι το καλοκαίρι οργανώσαμε συνάντηση όλων όσοι αποφοίτησαν ή φοίτησαν στο Ανωγειανό Γυμνάσιο καταθέσαμε καταστατικό, εκλέξαμε προσωρινή διοικούσα επιτροπή και δρομολογήσαμε τις απαραίτητες ενέργειες για τη νομιμοποίηση του υπό ίδρυση Σωματείου.
Στο πλαίσιο αυτό πέραν της οφειλής στους δωρητές, με τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας και με το κύρος, που έχουν πάντα οι πολλοί και συνειδητοποιημένοι, μπορούμε είπαμε, να τεθούμε στη διάθεση του Σχολιού μας, των πρώην και των εφεξής μαθητών του, που θα πει του τόπου και των ανθρώπων του και ό,τι ήθελε προκύψει!
Και ιδού, λοιπόν εμείς σήμερα, ευγνώμονες και χρεωμένοι, οργανωμένοι σε Σύλλογο, με εγκεκριμένο καταστατικό, σφραγίδα και Α.Φ.Μ και με την επωνυμία « Σύλλογος αποφοίτων και φίλων Σταυρακείου Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων» να ζητούμε από όλους όσοι περάσατε από τα θρανία αυτού του Σχολιού, αλλά και από όλους όσοι  μας βλέπετε με συμπάθεια να πλαισιώσετε αυτήν την απόπειρα, να εγγραφείτε ως μέλη, να βάλετε υποψηφιότητα για το Δ.Σ ,ή απλώς να ψηφίσετε στις 10 Αυγούστου 2019 στο κτήριο του Γυμνασίου 8 το πρωί με 7 το βράδυ.
Για την εγγραφή σας, όσοι θα βρίσκεστε στα Ανώγεια στις 9 Αυγούστου, θα βρίσκεται μέλος του Συλλόγου στο κτήριο του Γυμνασίου για αυτόν το σκοπό.
Υ.Γ1 Κι ας μην έχουμε ακόμη μόνιμη διοίκηση, συμμετείχαμε,  και χαιρετίσαμε θερμά την απόφαση του Λουδοβίκου και όλων των ανθρώπων των Υακινθίων να αφιερώσουν, έτσι σαν αναγνώριση στον άνθρωπο και την προσφορά του, τις φετινές εκδηλώσεις τους στον Ανωγειανό ευπατρίδη Μιχάλη Σταυρακάκη.
Υ.Γ2 Για την ιστορία τα ιδρυτικά μέλη, που αποτέλεσαν την «Ομάδα Πρωτοβουλίας», ενήργησαν όλα τα αναγκαία και τα νόμιμα για την ίδρυση Συλλόγου και προχωρούν σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου ήταν:
ΜήτσοςΣταυρακάκης
Γιαννάκος Ξυλούρης
Μίρκα Χαιρέτη,
Μανώλης Καλέργης
Αρετή Σπαχή
Μαίρη Μπαγκέρη
Αγάπη Καλομοίρη
Χαράλαμπος Τσαγκαράκης,
Δημήτρης Σαλούστρος και Ελένη
Αλέκος Διαμαντής
Βασίλης Βουϊδάσκης
Μανώλης Δακανάλης και
Παππα Αντρέας Κεφαλογιάννης.
Ο Γιάννης Μανουράς και η Ζαχαρένια Ανδρεαδάκη, αν και δεν ήταν στην αρχική παρέα, για τις καλές τους υπηρεσίες, θεωρήθηκαν εξ αρχής ιδρυτικά μέλη.
Για το Σύλλογο

Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->