Ο ένατος άξονας του προγράμματος της δημοτικής κίνησης του Εμμανουήλ Καλλέργη “Τα Ανώγεια Μπροστά” αφορά την δικτύωση, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Αναλυτικά:
- ΔΙΚΤΥΩΣΗ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
Ο Ανοιχτός Δήμος και η ανοιχτή κοινωνία αναδεικνύεται σε καθοριστικό στοίχημα για τα Ανώγεια στο πέρασμα του χρόνου. Δε μπορεί η πρωτοπορία να γεννιέται σε περίκλειστη λογική και δε μπορεί η εξέλιξη να είναι συνώνυμο των μεγάλων πόλεων. Για μας, έχει ξεχωριστή σημασία να αναδείξουμε πως ο πολιτισμός δεν διασώζεται απλά, αλλά δημιουργείται καθημερινά.
Η δικτύωση, η διασύνδεση και η εξωστρέφεια σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να εξελίξουν τον τόπο μας σε ένα σύγχρονο εναλλακτικό πάρκο καινοτομίας που θα μας κάνει πρωταγωνιστές ενός περιφερειακού μοντέλου δημιουργικής οικονομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητας, αλλά και ευκαιριών παρουσίασης και πειραματισμού νέων μέσων και πρακτικών.
Στο διάστημα της θητείας μας καταφέραμε:
-Την Ψηφιακή κάλυψη του συνόλου του οικιστικού ιστού των Ανωγείων με ελεύθερο wi-fi και κόμβους τις κεντρικές πλατείες και σημεία του Δήμου.
-Να στηρίξουμε πρωτοβουλίες που έδωσαν στους νέους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ρομποτική και τον ψηφιακό προγραμματισμό. Στόχος είναι να συνεχιστούν δίνοντας τις ευκαιρίες να αξιοποιήσουμε τον κόσμο της τεχνολογίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για μας και τον τόπο μας.
-Την ένταξη μας στο Δίκτυο Μεσογειακών βουνών παράκτιων περιοχών της Μεσογείου (Med-Embmelatic του προγράμματος Interreg_MED), μέσω του ΑΚΟΜΜ, εκπροσωπώντας την Ελλάδα μαζί με τον Όλυμπο σε ένα δίκτυο 9 βουνών από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αλβανία, πράγμα που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στο πως μπορεί να αξιοποιηθεί ο Ψηλορείτης ως το βουνό των μύθων που αναδεικνύει τα μονοπάτια του και καλεί τον επισκέπτη την ίδια μέρα να ανηφορίσει από τις θάλασσες στα ορεινά.
– Την ενεργό συμμετοχή μας:
– Στη διοίκηση του δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας του 1940-1945, από τη θέση του γραμματέα της διοίκησης του.
– Στο δίκτυο Ορεινών Δήμων της ΚΕΔΕ
– Στα ετήσια συνέδρια της ΚΕΔΕ για την προώθηση των στόχων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα
– Στις ανελειπείς συνεδριάσεις της ΠΕΔ Κρήτης
-Την συνεργασία μας με τους γειτονικούς Δήμους, τους οποίους στηρίξαμε και μας στήριξαν σε κοινά έργα ή ελλείψεις, δημιουργώντας έτσι μια κοινή κουλτούρα συνεργασιών και αλληλοβοήθειας.
Στοχεύουμε ακόμα:
- Να συμβάλλουμε με δράσεις τεχνολογικής και ψηφιακής παιδείας που στόχο έχουν να επιισημάνουν τους κινδύνους του ψηφιακού εθισμού, της προσοχής στην διαδικτυακή πλοήγηση και που θα αναδείξουν την ανάγκη του να βάζουμε τα κατάλληλα φίλτρα προστασίας και ορθής χρήσης σε ένα κόσμο με απέραντες δυνατότητες αλλά και απειλές, αυτόν του διαδικτύου.
- Να αναδείξουμε τον Ψηλορείτης ως κοιτίδα νέας επιχειρηματικότητας, θερμοκήπιο για έρευνα και νεοφυή επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δομές του και τις συμπράξεις ανάμεσα στους δήμους και τους ανθρώπους μας.
- Να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη που βασίζεται στη γνώση και τη βιώσιμη εξειδίκευση, φέρνοντας την Ανωγειανή κοινωνία σε επαφή με τις εξελίξεις στον επιστημονικό-επιχειρηματικό και δημιουργικό τομέα.
- Να δώσουμε έμφαση και να γνωρίσουμε τις τεχνολογίες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, όπως πληροφορική, τεχνητή νοημοσύνη, προηγμένα υλικά, βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία, ρομποτική, με όχημα τον ΑΚΟΜΜ, ως το αναπτυξιακό κέντρο που θα επενδύσει στην καινοτομία για το σύνολο του Ψηλορείτη.