Το ΚΠΕ Ανωγείων διοργανώνει σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαίδευσης για την Αειφορία και Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης, και την Περιφέρεια Κρήτης επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο: “Ας αφήσουμε τη φύση να εισχωρήσει στα σχολεία μας…”, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο Δ3 του Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.
Η Επιμορφωτική Ημερίδα θα είναι διάρκειας 6 διδακτικών ωρών και απευθύνεται σε όλους τους Διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου (Διευθυντές Π/θμιας Εκπ/σης και Δ/θμιας Εκπ/σης).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019
Πρωί
Έναρξη Σεμιναρίου
8:30-9:00 Προσέλευση
9:00 – 10:00 Έναρξη & Χαιρετισμοί από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Τερζάκη
Γεώργιο, την Οργανωτική Συντονίστρια του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης κ. Βιδάκη Ειρήνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας κ. Παρασύρη Ιωάννη,την Υπεύθυνη Σχολ. Δραστηριοτήτων Δ/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου κ. Πετρογιάννη Κερασιά και την Υπεύθυνη Σχολ. Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου κ. Χρόνη Βαρβάρα.
10:00-10:20 «Ένα αειφόρο σχολείο – Ιδέες – Καλές πρακτικές» Παρουσίαση από την Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία την κ.Φιλιππάκη Αμαλία.
10:20-10:50 «Οι επιδράσεις της φύσης στα παιδιά & το σύνδρομο έλλειψης της φύσης» από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Π.Τ.Δ.Ε. κ. Καλαϊτζιδάκη Μαριάννα.
10:50-11:15 «Ο ρόλος των ΚΠΕ στην Εκπαίδευση για την Αειφορία στη σχολική κοινότητα-Προγράμματα και δράσεις του ΚΠΕ Ανωγείων» Παρουσίαση από την Π.Ο. του ΚΠΕ Ανωγείων: Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια, Δραμουντάνη Ασημένια, Δακανάλη Ερωφίλη.
11:15-11:30 «Πέτρα, μολύβι, ξύλο και χώμα- Δόμησης με φυσικά υλικά του παρελθόντος για το μέλλον» Παρουσίαση από την ομάδα φυσικής δόμησης “Spiti Spitaki“: Claire Oiry Αρχιτέκτονας “DSA Architecture de terre”, Καλλιόπη Πανδή, Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ,Pauline Fradin, τεχνίτρια με ειδίκευση στη φυσική δόμηση.
11:30-12:00 Διάλειμμα
12:00-12:30 «Ο σχολικός κήπος ως ένα ανοιχτό σχολείο μάθησης, δράσης και καινοτομίας» Παρουσίαση από τον εκπαιδευτικό-ερευνητή, Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φ.Ε. στο 9ο Δ. Σχ. Ρεθύμνου Τσαγλιώτη Νεκτάριο.
12:30-13.00 «Προτάσεις για πιο “πράσινα“ σχολεία – Σχολικοί ανθόκηποι & λαχανόκηποι, παραγωγή compost, ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων» Παρουσίαση από τον Σ.Ε.Ε. Γεωπόνο – Περιβαλλοντολόγο Βλοντάκη Γεώργιο.
13.00-14:00 Συζήτηση και Λήξη Ημερίδας
Η Επιμορφωτική Ημερίδα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».