Ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτογραφίες:Τζούλια Νταγιαντά

Σε μια λαμπρή εκδήλωση στην πλατεία Μεϊντάνι, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Αυγούστου, η τελετή λήξης για το απόλυτα επιτυχημένο και φέτος 7ο Διεθνές Σκακιστικό τουρνουά “Ιδαίον Άντρο”, που ανέδειξε μεγάλο νικητή τον Ιταλό Νταβίντ Αλμπέρτο.

Για οκτώ ημέρες, τα Ανώγεια αποτέλεσαν το κέντρο του ενδιαφέροντος της Σκακιστικής κοινότητας, σε μια άψογη διοργάνωση από τον Σκακιστικό Όμιλο, που με τη βοήθεια του Δήμου Ανωγείων, της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, παρουσίασαν δυνατές παρτίδες και στα τρία γκρουπ δυναμικότητας, αλλά και πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στις πλατείες των Ανωγείων! Ο Σ.Ο Ανωγείων με ζωή και δράσεις από την ίδρυση του το 2011, με τον δραστήριο πρόεδρο του Μανόλη Νταγιαντά και τους πολύτιμους συνεργάτες του, συνεχίζει να προσφέρει στα Ανώγεια, αθλητισμό και πολιτισμό που μεταλαμπαδεύεται πλέον με τον ιδανικότερο τρόπο στις νεότερες γενιές του χωριού και τους αξίζουν συγχαρητήρια για τον κόπο, τον χρόνο και την ψυχή που προσφέρουν σε αυτή την προσπάθεια.

Το Μεϊντάνι γέμισε από κόσμο όλων των ηλικιών, στην απονομή των μεταλλίων στους καλύτερους του τουρνουά, με τους περισσότερους να δηλώνουν ενθουσιασμένοι όχι μόνο από τη διοργάνωση, αλλά και από τους κατοίκους των Ανωγείων που γνώρισαν μέσω της συναναστροφής τους εδώ για οκτώ ημέρες. Γιατί το “Ιδαίον Άντρον” δεν ήταν μόνο Σκάκι, ήταν και ποδόσφαιρο στο δημοτικό στάδιο, ήταν επισκέψεις στον Ψηλορείτη και το σπήλαιο του Δία, ήταν παιχνίδια γνώσεων στις πλατείες, ήταν οι μουσικές παρέες στο χωριό μέχρι τα ξημερώματα, ήταν ένα σμίξιμο πολιτισμών και κουλτούρας, καθώς φέτος είχαμε σκακιστές από επτά διαφορετικές χώρες.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο διευθυντής αγώνων και μεγάλος φίλος των Ανωγείων Κώστας Κλώκας. Το παρόν στην πλατεία μεταξύ άλλων έδωσαν ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Συριγωνάκης και ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος. Στον χαιρετισμό του ο παρουσιαστής της τελετής Κώστας Κλώκας  τόνισε τα εξής: “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αυτό το φεστιβάλ εκδηλώσεων με επιτυχία σήμερα. Ήταν ένας μαραθώνιος από διοργανώσεις που κάνει το τουρνουά αυτό να είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα όσον αφορά αυτή την ιδιαιτερότητα του και βέβαια τη δυναμική του. Είμαστε χαρούμενοι που αυτό το τουρνουά αγκαλιάζεται χρόνο με το χρόνο τόσο από την τοπική κοινωνία, με όλο και περισσότερα παιδιά να λαμβάνουν μέρος και να τα πηγαίνουν καλά, όσο και από την Ελληνική και την παγκόσμια Σκακιστική κοινότητα. Όλοι φεύγουν από εδώ σήμερα ενθουσιασμένοι, τόσο από τις αγωνιστικές συνθήκες, όσο και από τις παράλληλες διοργανώσεις, αλλά πάνω από όλα με τη ζεστασιά του χωριού, με τους ανθρώπους του με την καθημερινότητα, με τον τρόπο ζωής, που ειδικά άνθρωποι σαν εμένα που προέρχονται από το κλέινον άστυ, εκτιμούν ιδιαίτερα αυτή εδώ την πλατεία..”

Ο Δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης, παρόν πάντα στα δρώμενα του Σκακιού στα Ανώγεια, πήρε το λόγο μόνο για να ευχαριστήσει τους διοργανωτές αναφέροντας “πραγματικά ως Δήμος σας ευχαριστούμε όλους, διοργανωτές και συμμετέχοντες για την άψογη παρουσία σας αυτές τις οκτώ ημέρες στα Ανώγεια. Είμαστε πάντα δίπλα σας όπως έχουμε δείξει και παλιότερα να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε αυτές οι δράσεις να έχουν μεγάλο και ζωντανό μέλλον στον τόπο μας. Να είστε όλοι καλά καλή αντάμωση την επόμενη χρονιά..”.

Ο σύμβουλος της Περιφέρειας Νίκος Συριγωνάκης τόνισε:”Πρώτα από όλα πρόεδρε του Σ.Ο Ανωγείων,θα ήθελα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη που δεν μπόρεσε να βρίσκετε σήμερα εδώ. Είναι τιμή και χαρά για όλους μας να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε αυτή την πολύ όμορφη εκδήλωση τελετής λήξης του τουρνουά σκακιού εδώ στα Ανώγεια. Έχει πλέον καθιερωθεί, έχει γίνει θεσμός και κάθε χρόνο διαπιστώνω ότι είναι και πιο επιτυχημένο και για την Περιφέρεια Κρήτης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό εδώ το τουρνουά.καθώς έχουμε συμμετοχές σκακιστών από όλη την Ευρώπη και αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό διαφημιστικό προιόν για το νησί μας. Επίσης έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί δίνει εδώ στην ευρύτερη περιοχή μια άλλη νότα χαράς και ζωντάνιας για περίπου 10 ημέρες. Θέλω να συγχαρώ τον Σ.Ο Ανωγείων που με τη βοήθεια του Δήμου Ανωγείων και της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποίησε και φέτος το τουρνουά. Θέλω να συγχαρώ και τον αγαπητό Κώστα Κλώκα, επισκέπτομαι πάρα πολλές εκδηλώσεις όλων των αθλημάτων και ο Κώστας είναι ο άνθρωπος που έχει ανεβάσει επίπεδο το Σκάκι στη Κρήτη πραγματοποιώντας μεγάλα και εντυπωσιακά τουρνουά και είναι ο άνθρωπος που έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος σε όλο το νησί μας. Θέλω να συγχαρώ και όλους τους συμμετέχοντες, είμαι σίγουρος ότι απολαύσατε την Κρητική φιλοξενία και ειδικά εδώ στα Ανώγεια που είναι πολύ πιο έντονο από άλλες περιοχές και τέλος να συγχαρώ τα μικρά παιδιά καθώς είναι χαρά μας να τα βλέπουμε να ασχολούνται με τον αθλητισμό..” κατέληξε.

Η ψυχή της διοργάνωσης και πρόεδρος του Σ.Ο Ανωγείων Μανόλης Νταγιαντάς, στον δικό του χαιρετισμό πριν τις απονομές τόνισε χαρακτηριστικά:’ Θέλω να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου πρώτα από όλα τους παίχτες, σκακιστές και σκακίστριες που μας τιμούν με την παρουσία τους γιατί χωρίς αυτούς κανένα τουρνουά δεν μπορεί να γίνει. Επίσης ένα ευχαριστώ για τη συμβολή στην Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Φυσικά τον Δήμο Ανωγείων που δεν βοηθάει μόνο σε αυτό το τουρνουά αλλά έχει καθοριστική συμβολή σε όλες μας τις δράσεις. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τα παιδιά των σωματείων μας που είναι πάντα κοντά και βοηθούν σε όλες τις διοργανώσεις ώστε να βγει όλο αυτό σωστά, ενώ παίζουν και ταυτόχρονα. Γιατί τα σωματεία μας εδώ ανήκουν στα παιδιά τους. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Σταύρο Γρίβα και τον Νίκο Ντίρλη οι οποίο προσέφεραν βιβλία δικά τους ως συγγραφείς , τόσο στη διοργάνωση όσο και στο σύλλογο.Πιστεύω ότι το τουρνουά ήταν επιτυχημένο. Ακολουθούν τα τρία κλειστά τουρνουά του Σεπτεμβρίου και φυσικά του χρόνου, εδώ στο 8ο “Ιδαίον Άντρον” θα ήμαστε ακόμα περισσότεροι. Σας ευχαριστώ..”

Να αναφέρουμε ότι νικητής του τουρνουά είναι ο Νταβίντ Αλμπέρτο με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες, ασημένιο μετάλλιο και δεύτερη θέση για τον Σωτήρη Μαλικέντζο και τρίτη θέση και χάλκινο μετάλλιο για τον Πολωνό Γκρεγκόρ Νασούτα. Πρώτη γυναίκα ήταν η Ινδή Μπάκτι. Στο δεύτερο γκρουπ την πρώτη θέση κατέλαβε ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος και την δεύτερη θέση ο Ανωγειανός Γιάννης Χαιρέτης με 6.5 βαθμούς σε 9 αγώνες όντας ο καλύτερος των Ανωγειανών σε αυτό το τουρνουά. Τρίτος κατετάγη ο Γιάννης Μαρής. Μετάλλια επίσης κατέκτησαν και άλλοι Ανωγειανοί και είναι η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου, ο Γιάννης Μέμος, η Μαρία Εμμ.Νταγιαντά, η Δέσποινα Σαλούστρου, η Ολυμπία Σφυρή, η Μαρία Γ.Νταγιαντά, ο Αλέξανδρος Σαλούστρος, ο Κριτόλαος Τζαγκαράκης, η Στεφανία Ξυλούρη.

Η Συνέντευξη του νικητή του τουρνουά στην ΑΝΩΓΗ

Ο Νταβίντ Αλμπέρτο, κατέκτησε για δεύτερη φορά το τουρνουά “Ιδαίον Άντρον” και η ΑΝΩΓΗ συνομίλησε μαζί του μετά την απονομή του χρυσού μεταλλίου. Ο Ιταλός σκακιστής δήλωσε ενθουσιασμένος, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του Ίννα από τους αγώνες, αλλά κυρίως από τους ανθρώπους του χωριού, με πολλούς από τους οποίους έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς φιλίας, καθώς έρχεται αρκετά χρόνια εδώ και είναι μεγάλος λάτρης των Ανωγείων. Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

“Είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα αυτό το τουρνουά, θα έλεγα ότι είναι το τουρνουά που χαίρομαι περισσότερο από όλα, γιατί πλέον έχω πολλούς φίλους εδώ στα Ανώγεια και με υποστηρίζουν θερμά, είναι πάντα όμορφο όταν έρχομαι εδώ. Ήταν και φέτος ένα υπέροχο τουρνουά.

Η εμπειρία στα Ανώγεια είναι μοναδική. Είναι εντελώς διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο μέρος, ακόμα και της Κρήτης. Δεν έχω λόγια να το περιγράψω, οι άνθρωποι εδώ είναι τόσο φιλόξενοι και φιλικοί. Είναι σαν μια οικογένεια εδώ, ίσως και κάτι παραπάνω από μια οικογένεια.

Το τουρνουά είναι εξαιρετικά οργανωμένο. Οι συνθήκες παιχνιδιού με την ησυχία είναι ιδανικές και οι άνθρωποι της διοργάνωσης βοηθούν στα πάντα. Εύχομαι να συνεχίσει το τουρνουά, να μεγαλώσει και να γίνει ακόμα πιο ισχυρό στο μέλλον, ήδη φέτος είδα τρεις Έλληνες γκράνμαιτρ και ισχυρούς ξένους, έχει πραγματικά μεγάλη ποιότητα η διοργάνωση.Δεν θα είμαι εδώ μόνο τον επόμενο Αύγουστο, θα έρθω ξανά τον Σεπτέμβριο για τα τρία κλειστά τουρνουά που θα γίνουν στα Ανώγεια.

Εκτός τους αγώνες είχαμε και πολλές άλλες εκδηλώσεις με τις οποίες ενθουσιάστηκα. Για να είμαι ειλικρινής μου άρεσε περισσότερο από όλα η επίσκεψη στον κάμπο της Νίδας με φίλους και το ότι πήγαμε στα “Μητάτα” των βοσκών. Μάλιστα με τη γυναίκα μου Ίννα πήγαμε στον Ψηλορείτη, αλλά δεν κατάφερα να τον ανέβω μέχρι τέρμα πάνω! Η Ίννα το κατάφερε όμως! Ήταν υπέροχη εμπειρία.

Τι να σου πω για τους Ανωγειανούς: Τόσο φιλόξενοι, τόσο φιλικοί. Έπρεπε να δώσω “μάχη” για να πληρώσω έναν καφέ, γιατί πάντα υπήρχε κάποιος που ήθελε να με κεράσει, που με είχε δει κάπου, κάποτε και ήθελε να με κεράσει στο καφενείο. Άνθρωποι πραγματικά της προσφοράς που δημιουργούν σε κάθε επισκέπτη μια υπέροχη ατμόσφαιρα.Αισθάνομαι υπέροχα εδώ. Θέλω να έρχομαι εδώ.Ίσως σου φανεί υπερβολή, αλλά έχουμε πλέον πιο πολλούς φίλους εδώ στα Ανώγεια από ότι στον τόπο που ζούμε μόνιμα! Έτσι αισθάνομαι και εγώ και η Ίννα. Σας ευχαριστούμε όλους θερμά..”

 

Μοιραστείτε το

-

-->