Σημαντική εξέλιξη είχαμε με την ψήφιση στην Βουλή ως τροπολογία, της ίδρυσης Ινστιτούτου Διαστημικής και Επίγειας  Αστροφυσικής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) που θα έχει ως βάση ερευνητικής υποδομής το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα. Ήδη έχει υποβληθεί μελέτη οικονομοτεχνική, σκοπιμότητας και βιωσιμότητας καθώς και έκθεση συμβατότητας με τον στρατηγικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό ενώ δε θα επιφέρει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό.Για “σημαντική εξέλιξη που ευνοεί τον τόπο και δημιουργεί προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα” κάνει λόγο σε δηλώσεις του στην ΑΝΩΓΗ ο δήμαρχος Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης, ενώ από την πλευρά του ο Ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ Γιάννης Παπαμαστοράκης με επιστολή του στον Δήμο Ανωγείων ευχαριστεί προσωπικά τον Δήμαρχο αλλά και όλους τους κατοίκους του χωριού για την διαχρονική συμπαράσταση που προσφέρουν στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα! Μια από τις πρώτες σκέψεις μάλιστα του δημάρχου Ανωγείων μετά από αυτή την θετική εξέλιξη είναι να αξιοποιηθεί το παλιό κτίριο που βρίσκεται στον Σκίνακα και να λειτουργήσει ως ένα ιδιότυπο “σχολείο” παρατήρησης των άστρων με την συνεργασία των καθηγητών του Αστεροσκοπείου.

Αναλυτικά η δήλωση δημάρχου Ανωγείων στην “Α” είναι η εξής:”Η ίδρυση του Ινστιτούτου Αστροφυσικής από το ΙΤΕ είναι μια μεγάλη επιτυχία του ίδιου του ΙΤΕ και θα έχει ως βάση το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στο επιστημονικό του έργο. Αυτή η επιτυχία πιστώνεται στο έργο των καθηγητών του Αστεροσκοπείου του κ.Παπαμαστοράκη και του κ.Παπαδάκη και η εξέλιξη αυτή σαφώς ευνοεί τον τόπο μας. Αναγνωρίζεται το έργο που έχει επιτελεστεί τόσα χρόνια στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα και παράλληλα ενδυναμώνεται ο επιστημονικός χαρακτήρας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αναγνωρίζεται ο ρόλος του.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη και οι προοπτικές μεγαλύτερης συνεργασίας του Δήμου Ανωγείων  με το ΙΤΕ ενισχύονται, για την περαιτέρω ανάπτυξη του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα. Στο μυαλό μας ως Δήμος και σε συνεργασία με τον κ.Παπαμαστοράκη έχουμε ήδη κάποιες σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως την αξιοποίηση  του παλιού κτιρίου του Αστεροσκοπείου ώστε αυτό να λειτουργήσει ως ένας είδος αστεροσχολείου στον Σκίνακα. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια εξελίξεων σε αυτό το κομμάτι..” ολοκληρώνει ο κ.Καλλέργης.

Ο Ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Παπαμαστοράκης όπως αναφέραμε απέστειλε  ευχαριστήρια επιστολή στον Δήμο Ανωγείων αναφέροντας τα παρακάτω:

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε ψηφίστηκε στη Βουλή η ίδρυση του  Ινστιτούτου Αστροφυσικής ως ινστιτούτου του ΙΤΕ που θα έχει ως βασική ερευνητική υποδομή το Αστεροσκοπείο Σκίνακα. Ευχαριστώ θερμά εσάς προσωπικά αλλά και όλο τον πληθυσμό των Ανωγείων για τη διαχρονική συμπαράσταση και βοήθεια που προσφέρατε στο Αστεροσκοπείο και που είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

και εκ μέρους όλων των μελών και συνεργατών του Αστεροσκοπείου

Γιάννης Παπαμαστοράκης

Ομότιμος Καθηγητής Αστροφυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης και ΙΤΕ

Απαραίτητη πλέον η επισκευή του δρόμου “Πετραδολάκια”-Σκίνακας!

Κλείνοντας ως ΑΝΩΓΗ αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά από αυτή την θετική εξέλιξη, ίσως είναι και η ώρα να βρεθούν τα κονδύλια που απαιτούνται ώστε να γίνει επισκευή και συντήρηση του δρόμου που οδηγεί στον Σκίνακα. Γνωρίζουμε ότι στον Δήμο Ανωγείων υπάρχει η μελέτη αυτή, που αφορά τον δρόμο που οδηγεί από την τοποθεσία “Πετραδολάκια” μέχρι και το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα και γίνονται μεγάλες προσπάθειες από τον Δήμο Ανωγείων για να γίνει αυτό το έργο που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ήδη σπουδαία δουλειά που γίνεται στο Αστεροσκοπείο. Καλούμε λοιπόν ως “Α” τόσο τον Δήμαρχο Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργη, όσο και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη να κοιτάξουν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση και να βρουν τα απαιτούμενα χρήματα που θα ολοκληρώσουν τον δρόμο και θα κάνουν ευκολότερη την πρόσβαση στο βουνό για το Αστεροσκοπείο. Με πρόχειρους υπολογισμούς, απαιτείται ένα ποσό της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ για τον δρόμο αυτό, με τον Δήμο να προσπαθεί διαχρονικά για την εύρεση κονδυλίων. Ίσως είναι η καταλληλότερη στιγμή για τον Περιφερειάρχη Κρήτης να δει πιο “ζεστά” αυτό το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, άλλωστε και ο ίδιος έχει αποδείξει ότι είναι θετικός και συμπαραστάτης σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της ενδοχώρας της Κρήτης, ενώ και η συνεργασία της Περιφέρειας με τον Δήμο Ανωγείων είναι σε άριστο επίπεδο.

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->