Μια άλλη πτυχή του εαυτού και του ταλέντου μας δείχνει ένας από τους πιο αγαπητούς φίλους των Ανωγείων, ένας άνθρωπος με ισχυρή προσωπικότητα και έντονες ευαισθησίες. Πρόκειται για τον Μανόλη Καρυωτάκη, τον πιλότο των f16 που με την κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου του πρόσφατα,  από τις εκδόσεις “Ιανός”, με μαντινάδες και ποιήματα και με τίτλο “2-1=Μηδέν”, καταθέτει στο χαρτί ένα μόνο μέρος του ταλέντου και του πηγαίου αυθορμητισμού του.Ένα βιβλίο γεμάτο με συναισθήματα, πλημμυρισμένο από Κρήτη, αλλά και με έντονες αναφορές στα αγαπημένα του Ανώγεια, στα οποία έχει να επιδείξει μόνο φίλους! Μάλιστα στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του στα Χανιά βρέθηκαν εκεί αρκετοί φίλοι του από το χωριό μας, με τον Γιώργη Βρέντζο ή Κάτη να είναι στους βασικούς  ομιλητές, ενώ εκεί επίσης ο Βασίλη; Σκουλάς, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Νίκος Βρέντζος και άλλοι καλλιτέχνες και μαντιναδολόγοι όπως ο Αριστείδης Χαιρέτης, ο Χάρης Φασουλάς, ο Στέφανος Χαιρέτης, ο Βασίλης Δραμουντάνης, ο Λευτέρης Μπέρκης, ο Γιώργης Νταγιαντάς, ο Γιώργης Βρέντζος και αρκετοί άλλοι.

Τον Εμμανουήλ Καρυωτάκη τον γνωρίσαμε καλύτερα τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν τότε σε μια συγκλονιστική συνέντευξη του στην ΑΝΩΓΗ, είχε αποκαλύψει ότι διέσχισε με τα πόδια την Εθνική οδό Χανίων-Ηρακλείου και άναψε συνολικά 367 καντήλια στα εικονοστάσια που βρίσκονται κατά μήκος της, για να τιμήσει τα θύματα της ασφάλτου και να στείλει ένα μήνυμα για καλύτερη οδηγική συμπεριφορά, αλλά και στο Κράτος ώστε να φτιάξει καλύτερους δρόμους. Εκείνη η εξομολόγηση του είχε προκαλέσει τότε Πανελλήνια συγκίνηση, ενώ ο Μανόλης έχει τιμήσει ξανά τα Ανώγεια όταν πέταξε πάνω από το χωριό με το μαχητικό f16 για να τιμήσει το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων του Αύγουστο του ’44.

 “Μάθε τσ’ ανθρώπους να κοιτάς με τση ψυχής τα μάθια,

να δεις πως ξεχωρίζουνε τα ρόδα από τ’αγκάθια..”

Το βιβλίο του “2-1=Μηδέν” είναι μια ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση στην οποία καταθέτει σκέψεις και μαντινάδες του και είναι το δεύτερο που κυκλοφορεί μετά το πρώτο βιβλίο του πριν δυο χρόνια με τίτλο “Είναι θεριό η μοναξά”. Χωρισμένο σε πέντε ενότητες, ο αναγνώστης θα μπορέσει να διαβάσει για τις ΄Πτήσεις”, τα “Πάθη”, τις “Αναμνήσεις”, τις “Ελπίδες” και τέλος τις “Σκέψεις” του Μανόλη, καθώς όπως αναφέρει ο ίδιος “Το “Μηδέν” είναι ένας ευαίσθητος “σεισμογράφος” που καταγράφει ψυχικούς κραδασμούς. Τουλάχιστον τους δικούς μου..”.

Το βιβλίο προλογίζει ο παιδοψυχίατρος Νίκος Μακαρώνας, αλλά και ο καλός του φίλος Γιώργης Βρέντζος ή Κάτης ο οποίος στο κείμενο του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:” Εσύ γράφεις πως νιώθεις σαν το “Μηδέν” μα ευτυχισμένο στο ποίημα σου, επειδή οι καρποί της ψυχής σου είναι τόσοι πολλοί που δεν χρειάζεσαι επιβεβαίωση από κανένα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαστε φίλοι διότι ποτέ δεν ξέχασες και το “παιδί” που ζει μέσα σου..Εύχομαι οι “πτήσεις” σου να αναχαιτίσουν τα σκοτάδια του πνεύματος και όσοι διαβάσουν τις “πεταλούδες” σου να τις ακολουθήσουν συνειρμικά και σοφά..”.

 “Χιλιάδες πτήσεις έκανα στους ουρανούς του κόσμου,

κι έκαμα μια χωρίς φτερά, στην αγκαλιά σου φως μου..”

Ο Μανώλης Καρυωτάκης ήρθε στο κόσμο τον Μάρτιο του 1970, στο Ηράκλειο Κρήτης. Μικρός είχε αδυναμία τα αυτοκίνητα, αλλά τον κέρδισαν τα αεροπλάνα.

Υπηρετεί στην Πολεμική Αεροπορία από το 1987. Έχει πετάξει 3.200 ώρες πτήσης με διάφορους τύπους αεροσκαφών, με τελευταίο το F-16 Blk52+. Είναι απόφοιτος Ειδικών Σχολείων Επιβίωσης, Πληροφοριών, Ψυχολογίας, Αιχμαλώτων, Διερεύνησης Aεροπορικών ατυχημάτων, Πληροφοριών Ανοικτών πηγών και Ανθρώπινης νοημοσύνης. Ομιλεί τρεις ξένες γλώσσες.

Έχει εκδώσει  μελέτη για την ‘Θαλάσσια Επιβίωση’, ‘Οδηγίες Παρουσίασης μαθήματος σε πολλαπλά ακροατήρια’, ‘Μυστικά Αντιμετώπισης Απειλής’. Ποιητικά έργα: ‘Είναι θεριό η μοναξά’ και ‘2 – 1 = Μηδέν ’. Το 1999 τιμήθηκε με διάκριση και Εύφημο μνεία, για την Αριστεία του στην εκπαίδευση Επιβίωσης και στη Σχολή Διερεύνησης Ατυχημάτων στις ΗΠΑ. Στον ουρανό πετάει με το αεροσκάφος του και στη γη με  μαντινάδες.

Στο βιβλίο θα βρούμε αφιερώματα στον αείμνηστο ήρωα σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, στη φίλη του Βάλια από τα Ανώγεια με το ποίημα “Μαύρη Χιονάτη”, στην οικογένεια. τους φίλους του και αλλού. Του ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο και ο ίδιος να είναι πάντα γερός και δυνατός να συνεχίζει αυτές τις όμορφες “πτήσεις” πάνω από τον ουρανό της Κρήτης και της παράδοσης.

Μοιραστείτε το

-

-->