Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου, μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του πρωτοπρεσβύτερου παπά Νικόλα Ανδρεαδάκη που εκοιμήθη στις  5 Ιανουαρίου και τον αποχαιρέτησε την επομένη σύσσωμο το χωριό, αλλά και προσωπικότητες από ολόκληρη τη Κρήτη. Με μαντινάδες και συγκινητικές ομιλίες που σας παρουσιάζει  η “Α” ανέλυσαν το πλούσιο ποιμενικό έργο του εκλιπόντος, αλλά και την παρακαταθήκη που αφήνει η δράση του στις νεότερες γενιές, ενώ ο γιος του και δικηγόρος Ιωάννης Ανδρεαδάκης απηύθυνε ένα συγκινητικό αποχαιρετισμό πρώτα στον Πατέρα του  και μετά στον Ιερωμένο.

Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Γ.ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ

(Απεβίωσε 5-1-2018)

Πλήρης ημερών , ετών 92 , εκοιμήθη ο Παπά Νικόλας, ο Σεμνός και Ταπεινός Ιερέας , που επί σειράν 66 ετών , πιστά και αφοσιωμένα , υπηρέτησε την Εκκλησία και τον Γενέθλιο τόπο του, τα Ανώγεια , που  με πάθος αγάπησε. Αγαπήθηκε, όσο κανείς άλλος, για τον πράο , έντιμο, ταπεινό και απλό χαρακτήρα του .Ήταν πρωτοπόρος στην Ίδρυση των Πρώτων Φιλόπτωχων Ταμείων στην  ιερατική του Περιφέρεια , που επί τόσα έτη υπηρέτησε . Προστάτευε με σθένος τον φτωχό, τον απλό άνθρωπο και άδολα βοηθούσε τον οποιονδήποτε, που είχε ανάγκη , χωρίς καν να περιμένει να του ζητηθεί βοήθεια.

Γόνος του αείμνηστου Παπά Γιώργη Ανδρεαδάκη ευτύχησε, και ο Θεός τον αξίωσε, να ζήσει και να χαρεί πλήθος απογόνων ,τέκνων , εγγονών και δισέγγονων. Σημαδιακά απεβίωσε την ημέρα των Φώτων, και εν μέσω πλήθους πιστών , την ημέρα του Μεγάλου Αγιασμού , κηδεύθηκε στα Ανώγεια, στον Άγιο  Ιωάννη , όπου τόσα χρόνια πιστά

υπηρέτησε .Της εξοδίου Ακολουθίας πρωτοστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ..Ευγένιος, εν μέσω 25 Ιερέων, που με συγκίνηση και κατάνυξη έψαλαν τους νεκρώσιμους ύμνους.

Για το ήθος και την προσφορά του εκλιπόντος ωμίλησε ο Ρεθύμνης Ευγένιος, εκπρόσωποι των 25 συλλειτουργησάντων  Ιερέων , εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιερού Κλήρου , ο Πρωτοπρεσβύτερος Κων/νος Σκουλάς και ο υιός του εκλιπόντος δικηγόρος Ιωάννης Ανδρεαδάκης. Η οικογένεια , μετά την ταφή , παρέθεσε δείπνον μνήμης στην ταβέρνα “ΑΜΑΛΘΕΙΑ” ενώ διέθεσε το ποσόν των 2.000 ευρώ σε Κοινωφελή Ιδρύματα των Ανωγείων Αιωνία η μνήμη του …. !!!

Ο επικήδειος αποχαιρετισμός του δικηγόρου Ιωάννη Ανδρεαδάκη στον πατέρα του

«Αγαπημένε μου Πατέρα,

Απέναντι στην Μεγαλοσύνη σου στέκομαι μικρός, ταπεινός και ανάξιος, ακόμη και για να σου αποδώσω τον ύστατο φόρο τιμής, τον τελευταίο αποχαιρετισμό σου. Και θα ήθελα να είμαι πιο δυνατός για να μπορώ, έστω στο ελάχιστο να αποδώσω το Μεγαλείο της Ιερατικής σου προσφοράς, το μέγεθος της Ιερατικής σου Διακονίας. Να τονίσω το πάθος και την αυταπάρνηση που έδωκες τόσα χρόνια σε αυτόν τον τόπο που πιστά και αφοσιωμένα υπηρέτησες.

Να μιλήσω για το απόλυτο, ακέραιο και το απέριττο του χαρακτήρα σου, μα και για το ανυπέρβλητο αίσθημα της δικαιοσύνης και της ταπεινοφροσύνης που σε διακατείχε. Θα σου έλεγα για την αφοσιωμένη σου σύντροφο, την αγαπημένη σου παπαδιά, που τόσα πολλά χρόνια επάξια σε στήριξε σε όλες τις εκφάνσεις της Οικογενειακής και Ιερατικής σου ζωής.

Για την πολυαγαπημένη σου κόρη, την μοναχοθυγατέρα την Νίτσα σου, που τόσο ελάτρευες. Μα και για τον πρωτότοκο γιο σου, τον παπά Γιώργη, άξιο Γόνο και Συνεχιστή της Λευιτικής σου Οικογένειας.

Μα είπαμε, αισθάνομαι και είμαι λίγος, μικρός και αδύναμος. Όμως με ιδιαίτερη έμφαση θα ήθελα να επιτονίσω ένα πράγμα:την εξαιρετική για εμένα τύχη και τιμή  που σε είχα ΠΑΤΕΡΑ!! Εύχομαι ολόψυχα ο Θεός , ο Μεγαλοδύναμος Θεός, να σε κατατάξει εν κόλποις Αβραάμ, και το χώμα της Γενέθλιας γης ,που σε λίγο θα σε υποδεχθεί , να αποδειχθεί για εσένα ιδιαίτερα ελαφρύ.

Καλό σου ταξίδι πατέρα ….»

Επικήδειος λόγος του παπά Κωνσταντίνου Σκουλά

«Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, Αποχαιρετούμε σήμερα ένα εκλεκτό μέλος της Κρητικής εκκλησίας και της κοινωνίας των Ανωγείων, τον πατέρα Νικόλαο Ανδρεαδάκη. Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση υπηρέτησε για πολλές δεκαετίες την Εκκλησία και το χωριό. Τα υπηρέτησε, με ζήλο, με σωφροσύνη, με αγάπη και πάνω από όλα κρατώντας στο ένα χέρι της σημαίας της ορθοδοξίας και στο άλλο της σημαία των Ανωγείων, της παράδοσης και του πολιτισμού. Ο π. Νικόλαος συμβολίζει τη γενιά της αντίστασης, αλλά και τη γενιά της δημιουργίας. Έζησε και πάλεψε μέσα στην Κατοχή, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, δίνοντας το δικό του αγώνα γι΄ αυτό εδώ τον τόπο. Στη συνέχεια μέσα από τη θέση του προσέφερε και συνέβαλε στην ανοικοδόμηση, την ανάπτυξη και την ευημερία του χωριού. Ως ιερέας ο λόγος του ήταν μεστός, η στάση του σεμνή, με τον τρόπο του φρόντιζε να βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους, δίνοντας τους δύναμη για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι. Ο Αϊ Γιάννης ήταν το σπίτι του, ο χώρος που αντλούσε δύναμη από τη δύναμη του Θεού για να μπορεί να υπηρετεί το ποίμνιο του. Οι ενορίτες του Αϊ Γιάννη ήταν γι αυτό η μεγάλη οικογένεια του. Το ενδιαφέρον του για τους Αιγιαννιώτες και τους Ανωγειανούς ήταν έντονο και διαρκές μέσα από την παρουσία του σε όλες τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο Παπα- Νικόλας φρόντισε πέρα από την εκκλησία να κηρύττει το λόγο του και στα μικρά παιδιά από το κατηχητικό που είχε λειτουργήσει τη δεκαετία του 1970 στα Ανώγεια. Δεν θέλω να παραλείψω το γεγονός ότι τον Παπά- Νικόλα διέκρινε το χιούμορ. Ήταν πάντα ετοιμόλογος και πάντα έτοιμος να σε πειράξει… Η γενιά του μπορεί να φεύγει, όμως δεν σβήνει, πίσω της αφήνει ένα σημαντικό έργο, αυτό της μεγάλης προσπάθειας, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Το έργο του παπα- Νικόλα δεν μένει στη μέση, το συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο στην ίδια εκκλησία ο παπα- Γιώργης ο γιος του. Παπα Νικόλα σε ευχαριστούμε για όσα έκανε για μας, για την ωραία και μεγάλη οικογένεια που άφησες πίσω του. Σε ευχαριστούμε για όσα προσέφερες στο χωριό σου. Τα Ανώγεια θα σε θυμούνται και θα σε τιμούν στους αιώνες των αιώνων. Αιωνία η μνήμη σου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει!

Ένα μικρό αφιέρωμα στον μεγάλο ποιμενάρχη και άνθρωπο παπά Νικόλα, από τον Ανωγειανό μαντιναδολόγο Γιώργη Μπέρκη ή Κατσούγκρη

Μισεύγει ο Δούλος του Θεού Και Δούλος των Ανθρώπω,

Με καθαρό το Μέτωπο Κι ενούς Αιώνα κόπο

————————————————————–

Άνθρωπος και Φιλάνθρωπος Με προσφορά Μεγάλη

Γι ‘ αυτό και δεν θα ξεχαστεί Όπως ξεχνιούνται άλλοι

————————————————————–

Σαν την ψυχή σου Άγια Του μισεμού σου η Μέρα

Καλό ταξίδι  Ευγενή Και Στοργικέ Πατέρα

———————————————————

Ήρεμο και Γαλήνιο Το Άγιο  Σκήνωμα σου

Μάρτυρας Αδιάψευστος Της Αγιότητας σου

———————————————————-

Το χώμα που σε σκέπασε Να είναι ευλογημένο

Για δεν αδίκησες ποτέ Ούτε δικό ούτε ξένο

———————————————————-

Κληρονομιά μας άφησες Την περηφάνια σου

Και καθαρό το δρόμο σου Άγια τα λείψανά σου..

–Η οικογένεια , μετά την ταφή , παρέθεσε δείπνον μνήμης στην ταβέρνα “ΑΜΑΛΘΕΙΑ” ενώ διέθεσε το ποσόν των 2.000 ευρώ σε Κοινωφελή Ιδρύματα των Ανωγείων . Παράλληλα η οικογένεια του ευχαριστεί θερμά όλους εκείνους που με κάθε τρόπο συμμετείχαν στο βαρύ τους πένθος και εύχεται σε αυτούς και τις οικογένειες τους μακροημέρευση.

Πέραν των μεμονωμένων ποσών εις μνήμη προς διάφορα Ιδρύματα στα Ανώγεια, η οικογένεια του Εκλιπόντα παπά Νικόλα Ανδρεαδάκη και εις μνήμην του κατέθεσε τα εξής ποσά:

-300 ευρώ στην ηλεκτρονική εφημερίδα  των Ανωγειανών όπου γης, ΑΝΩΓΗ,

-300 ευρώ στη σχολική επιτροπή του Γυμνασίου-Λυκείου Ανωγείων.

-300 ευρώ  στη σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ανωγείων.

-300 ευρώ στο σύλλογο Ανωγειανών της Αθήνας

-300 ευρώ στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Ανωγείων, Βοήθεια στο Σπίτι.

-400 ευρώ στο Δήμο Ανωγείων (ΚΑΠΗ)

Επίσης διατέθηκαν διάφορα ποσά στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων  για την προμήθεια ιατρό τεχνολογικού αναλώσιμου υγειονομικού και άλλου υλικού. Ο Διευθυντής του Κ.Υ Ανωγείων κ. Αντωνάκης, ευχαριστεί για τις προσφορές αυτές τους κάτωθι:

-Το γραφείο τελετών Σταυρακάκης 200 ευρώ

-Την οικογένεια παπά Κώστα Σκουλά 100 ευρώ

-Τον κ. Σπαχή Γεώργιο (παιδί) 50 ευρώ

-Την οικ. Αντώνη και Αθηνάς Σπαχή 50 ευρώ

-Τον κ. Σμπώκο Γεώργιο, δάσκαλο 50 ευρώ

-Την οικ.Γιάννη και Σούλας Σμπώκου 50 ευρώ

-Την οικ.Μιχάλη και Ελένης Σμπώκου 50 ευρώ

-Την οικ.Νικολάου και Γιάννας Μιρλιράκη 50 ευρώ.

-Την οικ.Γεωργίου και Αργυρώς Ανδρεαδάκη 50 ευρώ.

-Την οικ. Αντωνίου και Βούλας Ανδρεαδάκη 50 ευρώ.

-Την κ.Λευκοθέα Ανδρεαδάκη 50 ευρώ

-Την οικ. της Αγγελικής Ανδρεαδάκη χ.Εμμ.(Σαουνάτσο) 50 ευρώ

-Την οικ.Εμμμανουήλ και Χρυσούλας Κοντογιάννη 50 ευρώ

-Την κα Άννα Ξυλούρη χ.Βασιλείου Σκουλά 50 ευρώ

Τέλος για τις ανάγκες του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου, διατέθηκαν στη μνήμη του παπά Νικόλα τα κάτωθι ποσά:

-Νικόλαος και Αργυρώ Γρύλλου, 100 ευρώ

-Ελευθέριος και Αικατερίνη Γρύλλου, 50 ευρώ

-Χαρίδημος και Αδαμαντία Σταυρακάκη, 50 ευρώ

-Κωνσταντίνος και Κωνσταντίνα Κουτεντάκη, 50 ευρώ.

-Χρήστος και Μάρω Τσακπίνη, 50 ευρώ

-Κωνσταντίνος και Παρασκευή Νταγιαντά, 50 ευρώ

-Μύρωνας Ανδρεαδάκης (Ασήμι), 20 ευρώ.

 

 

Μοιραστείτε το

-

-->