Φωτογραφίες:Μανόλης Σαμόλης

 

Κάτω από ένα λαμπερό ήλιο και με την μεγάλη παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας ολοκληρώθηκαν στα Ανώγεια οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για το έπος των Ελλήνων κατά του Φασισμού, στην μεγάλη εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940.Με σεβασμό και τιμή, άτομα κάθε ηλικίας κατέκλυσαν την πλατεία Αρμί, μπροστά από το ηρώο του Ανωγειανού αγωνιστή, όπου τήρησαν ενός λεπτού σιγή και αργότερα έψαλλαν τον Εθνικό μας Ύμνο, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες που σκοτώθηκαν και θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Το παρόν έδωσαν όλοι οι φορείς και οι αρχές του τόπου, αρχικά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου όπου τελέστηκε επίσημη δοξολογία. Στο ηρώο του Ανωγειανού αγωνιστή κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι του Δήμου Ανωγείων, της Εθνικής Αντίστασης και των σχολείων του τόπου. Το ιστορικό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, εκφώνησε η διευθύντρια του Γυμνασίου Ανωγείων κα Δήμητρα Στασινού η οποία ολοκλήρωσε την ομιλία της τονίζοντας:”Αν πραγματικά εμείς σήμερα θέλουμε να λεγόμαστε Ελεύθεροι άνθρωποι καλούμαστε να δίνουμε τη μάχη καθημερινά, από το δικό μας μετερίζι όντας έντιμοι και δίκαιοι. Αν πραγματικά θέλουμε να τιμάμε τη μνήμη όλων αυτών των περήφανων προγόνων, ας διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια μας, τον πολιτισμό και τις αξίες μας..”.

Οι μαθητές τέλος, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου Ανωγείων, χειροκροτήθηκαν θερμά καθώς παρέλασαν διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο των Ανωγείων. Δεκάδες από αυτούς συγκέντρωσαν τα βλέμματα καθώς φορούσαν τις παραδοσιακές κρητικές στολές, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο το έπος του ’40! Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο.

Μοιραστείτε το

-

-->