Ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης
Φωτογραφίες:Τζούλια Νταγιαντά

 

Σε  μια αίθουσα που γέμισε ασφυκτικά, και πλημμύρισε παιδικά και νεανικά χαμόγελα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου η τελετή έναρξης για το Πέμπτο Σκακιστικό πρωτάθλημα Ανωγείων, στο οποίο θα συμμετέχουν σκακιστές και σκακίστριες από τους δυο συλλόγους του χωριού, τον Σκακιστικό Όμιλο (Σ.Ο.Α) και τον Αθλητικό-Πολιτιστικό σύλλογο “Ιδαίοι”. Συγκινητικές υπήρξαν και οι αναφορές στην εκδήλωση στον αείμνηστο Νίκο Κονιό, ενός εκ των πρωτεργατών του αθλήματος στον τόπο και στου οποίου τη μνήμη αφιερώνεται τιμής ένεκεν η φετινή διοργάνωση. Τον Δήμο Ανωγείων εκπροσώπησε στην τελετή και έκανε ένα μικρό χαιρετισμό, η πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Μαίρη Σταυρακάκη-Μπαγκέρη. Μετά την τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε ο πρώτος από τους συνολικά επτά Ελβετικούς γύρους που θα καθορίσουν τον πρωταθλητή, με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος στις 3 Δεκεμβρίου 2017. Ευχάριστη ήταν και η εικόνα του νέου χώρου που θα χτυπά η καρδιά του αθλήματος στα Ανώγεια, στην ανακαινισμένη αίθουσα στην Καβαλαριά όπου παλιότερα στεγαζόταν το ΚΕΠ. Στην τελετή έναρξης μίλησαν, ο πρόεδρος του Σ.Ο.Α Μανόλης Νταγιαντάς, η πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Μαίρη Σταυρακάκη-Μπαγκέρη και ο Μανόλης Φασουλάς που υπήρξε από τους πρωτεργάτες της διάδοσης του στα Ανώγεια στην δεκαετία του ’80. Αναλυτικά τα όσα ανέφεραν:

Μανόλης Νταγιαντάς: “Μέσα σε όλα αυτά τα 5 χρόνια , ο Σύλλογος έκανε πολλά πράγματα, με έξι διεθνή open στα Ανώγεια, δυο κλειστά διεθνή που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο και φυσικά η ομάδα συμμετέχει ανελλιπώς στο διασυλλογικό πρωτάθλημα..”

 

“Θυμάμαι στο πρώτο πρωτάθλημα που διοργανώσαμε παίξαμε 14 άτομα και μόνο δυο από αυτά είχαν διεθνές ELO και φτάνουμε απόψε στο πέμπτο πρωτάθλημα με 12 παίχτες με διεθνές ELO και αν δεν υπήρχαν κάποιες αναγκαστικές απουσίες, θα ήμασταν 15! Σε αυτό το τουρνουά έχουν βγάλει αξιολόγηση αρκετά παιδιά των Ανωγείων και είναι ευκαιρία και για περισσότερα νέα παιδιά που θα αγωνιστούν να επιτύχουν το ίδιο. Μέσα σε όλα αυτά τα 5 χρόνια βέβαια, ο Σύλλογος έκανε πολλά πράγματα, με έξι διεθνή open στα Ανώγεια, δυο κλειστά διεθνή που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο και φυσικά η ομάδα συμμετέχει ανελλιπώς στο διασυλλογικό πρωτάθλημα. Φέτος υπάρχει άλλη μια ιδιαιτερότητα, καθώς δεν ήμαστε πλέον μόνο ένα σωματείο, αλλά δύο! Αυτό συμβαίνει γιατί οι νέοι που έρχονται είναι αρκετοί και ευελπιστούμε σε ακόμα περισσότερους. Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη ίδρυσης ενός δεύτερου σωματείου και του χρόνου να συμμετέχουν και τα δυο στο πρωτάθλημα και έτσι θα δοθεί στα περισσότερα παιδιά η ευκαιρία να αγωνιστούν, αν και πάλι δεν χωράμε όλοι! Τριάντα άτομα θα παίξουμε τώρα για το πρωτάθλημα αυτό και αν υπήρχε χώρος θα παίζαμε πάνω από σαράντα. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα από όλες τις απόψεις πηγαίνουν καλά. Βέβαια για να πηγαίνουν όλα καλά είναι σημαντικό να υπάρχει και βοήθεια, για αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι στήριξαν αυτή τη διοργάνωση, με πολλούς καταστηματάρχες του τόπου να έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα μας, καθώς και τα δικά μας έξοδα αυξήθηκαν φέτος με την ίδρυση του δεύτερου σωματείου. Φυσικά πρέπει να πω ότι για να γίνουν όλα αυτά που περιέγραψα πριν, η βοήθεια του Δήμου Ανωγείων ήταν καθοριστική από την πρώτη στιγμή. Χωρίς τον Δήμο δε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Από την αρχή στεγαστήκαμε στο Δημαρχείο σε δυο πολύ καλές αίθουσες, όταν υπήρξε ανάγκη να γίνει εκεί βιβλιοθήκη βρέθηκε αυτός εδώ ο χώρος που βρισκόμαστε τώρα και που είναι ακόμη καλύτερος. Ο Δήμος βοηθάει και με τα δωμάτια κάθε καλοκαίρι, τα λεωφορεία για τις μετακινήσεις και γενικότερα η συνδρομή του σε όλα τα επίπεδα είναι καθοριστική. Όπως δε θα γινόταν τίποτα αν τα άτομα που ανήκουν στη διοίκηση των δυο σωματείων δεν έτρεχαν καθημερινά για κάθε μας ανάγκη, όπως φυσικά δεν θα υπήρχε νόημα να γίνεται τίποτα αν δεν υπήρχα τε εσείς, τα παιδιά που απαρτίζουν τους συλλόγους μας.

 

Θέλω να πω και δυο λόγια γιατί το φετινό πρωτάθλημα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Νίκου Κονιού. Ο Νίκος υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα των Ανωγείων και ιδιαίτερα στο Σκακιστικό κομμάτι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του μαζί με άλλους ανθρώπους που τιμήσαμε το καλοκαίρι που πέρασε, όπως το Μανόλη Φασουλά, το Γιώργη Σαλούστρο, το Μανόλη Βρέντζο και άλλους. Ο Νίκος έφυγε πρόσφατα από κοντά μας και εμείς ομόφωνα αποφασίσαμε το πρωτάθλημα να είναι αφιερωμένο στη μνήμη του για τη προσφορά του στο Ανωγειανό Σκάκι, γιατί τότε μπήκαν οι πρώτοι σπόροι για να συμβαίνει σήμερα αυτό που βλέπουμε εδώ. Μια μικρή ανάμνηση, είναι από το 2012, όταν ξεκίνησε αυτή η νέα προσπάθεια, ο Νίκος επικοινώνησε αμέσως μαζί μας, εξέφρασε τις ευχές του για καλή επιτυχία, έδειξε ενδιαφέρον για το πως πηγαίνουν τα πράγματα και μας είπε τότε χαρακτηριστικά:”Μου έχουν μείνει ακόμα κάποια βιβλία για το Σκάκι και ενημερωτικά περιοδικά, θα τα βάλω σε μια τσάντα και θα σας τα στείλω πάνω, γιατί σε εσάς μάλλον χρειάζονται περισσότερο..”.Αργότερα παρά το γεγονός ότι η υγεία του ήταν ήδη κλονισμένη επισκέφθηκε και έναν χώρο αγώνων μας γιατί το Σκάκι το είχε μεράκι πάντα..”

 

Μαίρη Σταυρακάκη-Μπαγκέρη:”Ο Σύλλογος σας είναι ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα για την κοινωνία μας.Διδάσκετε ήθος, διδάσκετε εργατικότητα, υπομονή και επιμονή..” 

 

“Πραγματικά σήμερα βρίσκομαι εδώ με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση για να κηρύξουμε την έναρξη του πέμπτου εσωτερικού πρωταθλήματος Σκακιού που διοργανώνουν οι δυο Σύλλογοι μας, ο Σ.Ο.Α και οι “Ιδαίοι”. Συγκίνηση και γιατί όπως ανέφερε και ο Μανόλης, το πρωτάθλημα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Νίκου Κονιού. Ο Νίκος ήταν ένας σεμνός άνθρωπος και Ανωγειανός, ο οποίος είχε μεράκι με τα Μαθηματικά και τους γρίφους και ήταν και λάτρης του Σκακιού. Πιστεύω ότι από εκεί που βρίσκεται θα είναι πολύ περήφανος για την λειτουργία του Συλλόγου σας και για τα αποτελέσματα που έχετε φέρει.Πιστεύω επίσης ότι ο Σύλλογος σας είναι ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα για την κοινωνία μας.Διδάσκετε ήθος, διδάσκετε εργατικότητα, υπομονή και επιμονή που είναι στοιχεία απαραίτητα. Έχετε αναδείξει σπουδαίους αθλητές που διακρίνονται σε πολλά επίπεδα και το σημαντικότερο είναι ότι δίνετε χώρο σε όλα αυτά τα νέα παιδιά. Μια πραγματική και δυναμική διέξοδο στους νέους Ανωγειανούς. Ο Δήμος Ανωγείων στηρίζει τις προσπάθειες σας και οφείλει να το κάνει αυτό. Εξάλλου έχουμε όλοι ασπαστεί μια ρήση που έχετε στην ιστοσελίδα σας:”Το σκάκι, όπως ο έρωτας και η μουσική μπορεί να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους..”. Πολλά και θερμά συγχαρητήρια σε όλους σας, καλή συνέχεια και καλούς αγώνες..!”

 

Μανόλης Φασουλάς:”Θα θυμόμαστε πάντα  την ακέραιη στάση της ζωής του Νίκου Κονιού, σε αυτό το σύντομο πέρασμα που είχε από αυτήν…”

 

“Το μόνο που θέλω να πω για τον φίλο μας το Νίκο Κονιό, είναι ότι η μνήμη του πραγματικά θα παραμείνει αιώνια. Κυρίως θα θυμόμαστε την ακέραιη στάση της ζωής του, σε αυτό το σύντομο πέρασμα που είχε από αυτήν. Είχε μεγάλη αγάπη για το Σκάκι και ήταν από αυτούς που έβαλαν τις πρώτες βάσεις για να έχουμε σήμερα αυτό το όμορφο αποτέλεσμα με τα τόσα νέα παιδιά του χωριού στον χώρο του Σκακιού. Εύχομαι σε όλους μας καλούς αγώνες!”

 

Να αναφέρουμε τέλος ότι βάσει προκήρυξης στο πέμπτο πρωτάθλημα Ανωγείων θα υπάρχουν έπαθλα για τους τρεις πρώτους νικητές, καθώς και για δυο ακόμα τριάδες νικητών, που αφορούν στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης κάτω των 18, όπως και για τα τρία πρώτα κορίτσια κάτω των 18. Επίσης εκτός προκήρυξης θα υπάρχει ένα ειδικό βραβείο “ωραιότητας” και θα αφορά στην καλύτερη παρτίδα της διοργάνωσης.

 

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012 με στόχο την εισαγωγή και διάδοση του πνευματικού αθλήματος και της φιλοσοφίας που το συνοδεύει στην περιοχή μας. Από τότε η πορεία του είναι συνεχόμενα ανοδική με πολλές δράσεις, με διοργάνωση σπουδαίων διοργανώσεων, αλλά και την ένταξη όλων και περισσότερων παιδιών στις τάξεις του, γεγονός που οδήγησε και στη δημιουργία και δεύτερου συλλόγου. Η προπονητική ομάδα του σωματείου αποτελούμενη από τον Fide Master Γιάννη Μαρή και τον Μανόλη Νταγιαντά, δουλεύει όλο το χρόνο με τα παιδιά και τους ενήλικες χωρίς να υπάρχει κανένα κόστος για τους συμμετέχοντες στις προπονήσεις καθώς αυτές παρέχονται δωρεάν από τον Σ.Ο.Α

Μοιραστείτε το

-

-->