Του Γιώργη Μπαγκέρη

“Δώσε στον άλλο που διψά η το νερό που πίνεις..
Δεν είναι αγάπη να ζητάς, αγάπη ‘ναι να δίνεις…”

 

Το βιβλίο “Το μονοπάτι του σεβντά” είναι το τρίτο στη σειρά που εκδίδεται με μαντινάδες του σπουδαίου Ανωγειανού μαντιναδολόγου, Αριστείδη Χαιρέτη, του “θρυλικού’ Γιαλαύτη, με 300 υπέροχες εμπνεύσεις του δημιουργού από όλη τη διάρκεια της ζωής του. Είχαν προηγηθεί άλλα δυο βιβλία, το πρώτο το 1996 με τίτλο “Τι μαντινάδα να σου πω’ και το δεύτερο “Λιγότερο από μια στιγμή” το 2006. Ξεχωριστός, πολυγραφότατος, δημιουργικός, λάτρης της φύσης και της ομορφιάς, ο Αριστείδης μετατρέπει σε στίχο κάθε κίνηση, κάθε συναίσθημα, κάθε μικρή λεπτομέρεια της ζωής που όμως την κάνει τόσο ξεχωριστή και μοναδική. Ένας ξεχωριστός ποιητής που όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα του καινούριου του βιβλίου “διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ύφος και εισήγαγε δυο στοιχεία, το χιούμορ και το απρόσμενο τέλος..”

 

Για την μεγάλη του αγάπη την μαντινάδα, μιλάει ο ίδιος ο Αριστείδης Χαιρέτης τονίζοντας:”Η μαντινάδα είναι η γλώσσα της Κρήτης. Είναι έκφραση ψυχής. Μια στιγμή αλήθειας. Οι μαντινάδες γεννιούνται, για αυτό και αισθάνομαι σαν μια Μάνα που γεννά. Σαν μια πηγή που τρέχει, ενώ δεν βρέχει. Όταν γεννιέται η μαντινάδα λέω:”Να τη γράψω στο χαρτί να μη χαθεί στην Άβυσσο”. Τις μαντινάδες μου τις βλέπω σαν πεταλούδες. Μια-μια που τη φέρνω στη ζωή, την κρατώ λίγη ώρα στο χέρι μου, την χαϊδεύω και μετά την αφήνω ελεύθερη να πάει να βρει τις άλλες. Όλες αυτές οι πεταλούδες έχουν σχηματίσει μια ομπρέλα, που με ακολουθεί όπου και να πάω. Το Χειμώνα δεν βρέχομαι, το Καλοκαίρι δεν λιάζομαι..

 

Την πρώτη μαντινάδα την έβγαλα 25 χρονών και από τότε δεν ξαναστάθηκα! Υπήρχε μέσα μου ένα ηφαίστειο μαντινάδων και είμαι τυχερός που ξέσπασε προς τα έξω και το έμαθα και εγώ. Βγάζω μαντινάδες γιατί αγαπώ. Είναι κάτι που με εκφράζει, που μου αρέσει και είμαι χαρούμενος που αρέσουν στον κόσμο. Έτσι είμαι δυο λογιώ ευτυχισμένος..” αναφέρει ο Αριστείδης ολοκληρώνοντας με μια από τις “πεταλούδες” του:

 

“Έχετε την αγάπη μου κι εγώ την εδική σας…
Σαν ανθισμένη αμυγδαλιά να είναι η ζωή σας…”

 

Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει και επίσημα μέσα στον Οκτώβριο. Η εκτύπωση έγινε στην “ΤΥΠΟΚΡΕΤΑ Γ.Καζανάκης ΑΒΕ. Την επιλογή των μαντινάδων και την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Μανώλης Ταξειδαράκης, ενώ την σελιδοποίηση η Ελευθερία Μαυρογιάννη. Ο πίνακας που κοσμεί το εξώφυλλο είναι μια δημιουργία του Theodore Rousseau. Ως ΑΝΩΓΗ ευχαριστούμε θερμά τον Αριστείδη και την αγαπημένη του σύντροφο Δέσποινα για την προσφορά στην ηλεκτρονική μας έκδοση του βιβλίου με την όμορφη ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα, πριν αυτό κυκλοφορήσει. Ευχόμαστε στον Αριστείδη να είναι γερός και δυνατός να συνεχίσει να μας προσφέρει τις υπέροχες μαντινάδες που βγαίνουν πάντα αυθεντικές από τη ψυχή του, με την παρουσία του να είναι πάντα αισθητή και λαμπερή κάτω από τον Πλάτανο, στο αγαπημένο του Μεϊντάνι.

 

“Όλοι περαστικοί ‘μαστε ‘πο τούτουσες τσι τόπους…
Τι πιο ωραίο να’σαι απλός και ν’αγαπάς τσ’ ανθρώπους..”

 

 

Μοιραστείτε το

-

-->