Ένας από τους βασικούς στόχους της ηλεκτρονικής έκδοσης της Ανωγής, όταν αυτή ξεκίνησε στον “αέρα” του διαδικτύου, τον Σεπτέμβριο του 2009, ήταν και συνεχίζει να είναι η καταγραφή και η διάδοση του Ανωγειανού πολιτισμού, σε όλη την Κρήτη, την Ελλάδα και κατ’ επέκταση σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, βασικό μας μέλημα, είναι η ενημέρωση των Ανωγειανών που ζουν για χρόνια μακριά από το χωριό μας αλλά ποτέ δεν το ξεχνούν και αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της παράδοσης των Ανωγείων, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και του κόσμου κι αν ζουν.

Ο Ορέστης Πασπαράκης του Πέτρο, ζει στην Νέα Υόρκη. Έφυγε από τα Ανώγεια το 1974 και για τέσσερις και πλέον δεκαετίες ζει και εργάζεται στην Αμερική, αλλά ποτέ δεν έφυγαν από την καρδιά και την ψυχή του τα Ανώγεια. Αποτελεί τον πιο σταθερό και πιστό αναγνώστη μας, καθώς όπως αναφέρει στον αδερφό του Λυκούργο και τη σύζυγο του Μαίρη, όταν επικοινωνεί τηλεφωνικά :”Η πρώτη μου δουλειά το πρωί και η τελευταία μου το βράδυ, είναι να μπω στην εφημερίδα και να δω αν έγινε κάτι στο χωριό μας”!

Ο Ορέστης, που ξεκίνησε από τα καράβια το 1974, ρίζωσε στην Αμερική από το 1976, όπου διέπρεψε σαν μάστορας σπιτιών (πλακάκια κτλ), πολλές φορές, μαθαίνει πρώτος τα νέα, από ότι οι συγγενείς του στα Ανώγεια, όπως και ο ίδιος αναφέρει με χιούμορ! Άνθρωποι πάντως σαν τον Ορέστη Πασπαράκη, ή για παράδειγμα την οικογένεια του Κίκη στην Αμερική, μας κάνουν να συνεχίζουμε και εμείς ακόμα πιο δυναμικά ως Ανωγή και μας φορτώνουν με ευθύνες ώστε η ενημέρωση των Ανωγειανών και των φίλων του τόπου  και η καταγραφή της παράδοσης να γίνεται σταθερά και έγκυρα, χωρίς παρ εγκλίσεις και αοριστίες.

Αφορμή για το κείμενο αυτό, στάθηκε για άλλη μια φορά η επικοινωνία του Ορέστη με συγγενείς του στα Ανώγεια, μέσω των οποίων ζήτησε να προσφερθεί στην Ανωγή το ποσό των 50 ευρώ στην μνήμη του Δημήτρη Νταγιαντά που “έφυγε” λίγες ημέρες πριν από τη ζωή. Συγκινημένος διάβασε για την απώλεια του και θέλησε με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι βρίσκεται ψυχικά κοντά στην οικογένεια του εκλιπόντος και την στηρίζει στις δύσκολες στιγμές που περνάει.

Ευχόμαστε στον Ορέστη να είναι καλά και του υποσχόμαστε από τη μεριά μας ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε “μέσα” στο σπίτι του κάθε ημέρα, μεταφέροντας του τα ξεχωριστά και αγαπημένα του αρώματα και χρώματα Ανωγείων. Τέλος του ευχόμαστε να επισκεφθεί σύντομα το χωριό, στο οποίο για τελευταία φορά ήρθε το 2007 και να είναι γερός να χαίρεται την οικογένεια του, αλλά και να θυμάται με αγάπη την λατρεμένη του σύζυγο Ειρήνη, που έφυγε πριν λίγα χρόνια από τη ζωή.

Μοιραστείτε το

-

-->