m-kallergisΜε αφορμή την επιστολή του πρώην Δημάρχου Ανωγείων κ.Σωκράτη Κεφαλογιάννη στις 14 Οκτωβρίου 2016 στην “Α”,με θέμα την εξέλιξη των έργων που είχαν εκπονηθεί και ενταχθεί στην περίοδο 2011-14, ο νυν Δήμαρχος κ.Μανόλης Καλλέργης απαντάει με τη σειρά του με δική του επιστολή μέσω της εφημερίδας μας. Αναλυτικά η επιστολή του κ.Καλλέργη έχει ως εξής:

«Κύριε Κεφαλογιάννη,

Στις 29 Αυγούστου καταθέσατε έγγραφο – πρόταση προς το Δήμαρχο με κοινοποίηση στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να συζητηθεί θέμα αναφορικά με τα έργα του Δήμου Ανωγείων επευκαιρία της συμπλήρωσης της Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2007.2014.

Με χαρά και βλέποντας το και εγώ σαν ευκαιρία ενημέρωσης του κόσμου, την οποία προετοιμάζουμε εν όψει και της μισής θητείας μας σαν ενημέρωση πεπραγμένων επιτρέψτε μου πέρα από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο να ανακοινώσω και εγώ στην Άνωγη το κείμενο αυτό.

Στην επιστολή σας κάνετε ένα πρόλογο από το πρόγραμμα της παράταξης σας που παρουσιάσατε στις εκλογές που έγιναν το Μάρτιο του 2014 και μετά ζητάτε να σας γνωρίσουμε την εξέλιξη των έργων που βρίσκονται στις σελίδες 1 και 4,5 του «Πίνακα απολογισμού έργων – μελετών – προμηθειών τριετίας 2011 – 2014» που μοιράσατε τότε υπό μορφή εντύπου.

Πριν σας απαντήσω για την πορεία των έργων αυτών αναλυτικά , που πιστεύω ότι είναι και το πιο ενδιαφέρον για τον κόσμο επιτρέψτε μου μερικές παρατηρήσεις που αφορούν το γενικότερο πλαίσιο.

α ) Όλοι ξέρουμε ότι όταν μιλάμε για θεσμούς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για ζωντανά όργανα όπως οι Δήμοι ότι υπάρχει συνέχεια. Η συνέχεια αυτή έγγειται στο γεγονός ότι κάθε μια αρχή παραλαμβάνει από την προηγούμενη, ολοκληρώνει ότι γίνεται και ότι έχει προγραμματίσει και μετά με τη σειρά της και αυτή προγραμματίζει σύμφωνα με το πρόγραμμα της και με τις διακηρύξεις που υπάρχουν σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα αλλά και την οικονομική δυνατότητα που έχει και έπεται η άλλη συνέχεια κ.λ.π.

Αυτό γινόταν πάντα και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει. Όλοι κάνουμε τον απολογισμό μας μετά και κρινόμαστε. Κανείς δεν οικειοποιείται τίποτα κανενός. Απλά συμβάλλουμε όλοι, ανάλογα με τις δυνάμεις και τις ικανότητες του καθενός μας στην πορεία εξέλιξης και ανάπτυξης αυτού του τόπου.

β ). Το όραμα για την ολοκληρωμένη και ήπια ανάπτυξη των Ανωγείων με προσανατολισμό ιδιαίτερα την τουριστική ανάπτυξη και την αξιοποίηση του Φυσικού Χώρου μας , του Ψηλορείτη και την ενεργοποίηση του μεγάλου δυναμικού των Ανωγείων, των ανθρώπων του τόπου μας και ιδιαίτερα των νέων εγώ τουλάχιστον το έχω κοινωνήσει από πολύ παλιά (Μελέτη Βασίλη Ξιδιά την δεκαετία του 80, δημιουργία ΑΚΟΜΜ ή ακόμα στα σπάργανα του στην εργασία του Ν.Πλάτωνα για το Ιδαίον Άντρον το 1962 αλλά και στις μετέπειτα μελέτες).

 

Σε αυτά νομίζω ότι στηρίχτηκαν και τα προγράμματα όλων των προηγούμενων Δημάρχων αλλά και συνδυασμών που κατέβαιναν στις εκλογές τα τελευταία τριάντα χρόνια.

γ ). Η συνεργασία που υπάρχει με όλους και οι ενημερώσεις που έκανα στο Δημοτικό Συμβούλιο ακόμα και με το ίδιο θέμα της ενημέρωσης στις 15/09/2015 για την πορεία των έργων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε καθημερινά για ένα – ένα από αυτά όταν τα παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι που έκλεισε το αντικείμενο τους τον Ιούλιο του 2015 για τις προμήθειες και τον Νοέμβριο του 2015 για την κατασκευή τους σε όσα δεν δόθηκε παράταση (στα ΟΣΑΠΥ), με κάνει να πιστεύω ότι έκανα καλά την δουλειά μου και ότι δεν υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε εσάς κενό πληροφόρησης.

δ ). Ένα άλλο ζήτημα για ενημέρωση ιδίως του κόσμου έχει να κάνει με τι παραπάνω κερδίσαμε αυτά τα δύο χρόνια σε χρηματοδοτήσεις για έργα και για το πώς προετοιμαζόμαστε για τη νέα περίοδο για το ΕΣΠΑ 2014-2021 το οποίο θα αναπτύξουμε παρακάτω ευκαιρίας δοθείσας αν και σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ενήμερο γιατί όλα πέρασαν μέσα από τον προϋπολογισμό του Δήμου, τα τεχνικά προγράμματα του Δήμου και έχει ενημερωθεί κατά καιρούς.

Ας αναλύσουμε την πορεία των έργων:

Δίκτυο αποχέτευσης Β’ και Γ’ Φάση

Εμείς το παραλάβαμε σχεδόν ολοκληρωμένο με τον επιβλέποντα μηχανικό και μηχανικό του Δήμου τότε παραδίδοντας το τον Ιούλιο του 2014 και δίδοντας εντολή στη διάδοχο μηχανικό της Περιφέρειας να κάνει τρείς μόνο παρεμβάσεις α) παρέμβαση Βιτωριανά, β) παρέμβαση στο στενό του Ξυλούρη Ανάστο, γ) παρέμβαση στο στενό του Αγίου Γεωργίου και έτσι θα έκλεινε το ύψος της χρηματοδότησης παρά την πίεση τότε του Μανόλη Κοντογιάννη για παρέμβαση στις σκάλες κάτω στου Σπαχαντώνη. Το έργο τελικά έκλεισε λόγω αυτού του κακού προγραμματισμού με υπόλοιπο 80.000€.

Ο Δήμος τώρα προχωρεί σε συνεργασία με τον ΟΑΚ σε εκπόνηση μιας νέας μελέτης για την ολοκλήρωση και του ανωτέρου έργου.

Βελτίωση Περιφερειακής Οδού .

Έκλεισε όλο με μικρή υπέρβαση σε εργασίες και οικονομικά της τάξης του 40.000 – 50.000€ ( έχουμε υπέρβαση ποσού στο έργο λόγω της αστοχίας της μελέτης κυρίως στον υπολογισμό των ασφαλτικών και λόγω της ανάγκης κατασκευής δικτύου αποχέτευσης από την πλευρά του Κέντρου Υγείας έως την καφετέρια ‘’Υάκινθος’’ διότι με το παλαιό έργο της αποχέτευσης του Δήμου Ανωγείων δεν δόθηκαν παροχές για ιδιωτικές συνδέσεις από εκεί)την οποία χρηματοδότηση έχουμε εξασφαλίσει μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το έργο αυτό είναι κόσμημα για το χωριό μας και θέλω πάλι να ευχαριστήσω και Δημόσια και τους χωριανούς μας εργολάβους που έδωσαν τον εαυτό τους σε αυτό αλλά και τους ανθρώπους που έδωσαν τα χωράφια τους και κάναμε την αλλαγή στην κατεύθυνση του πεζοδρομίου από το Γυμνάσιο στο Αχλαδάκι. Επίσης σας αναφέρουμε ότι λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο υφιστάμενο δίκτυο αποχέτευσης (παρατηρήθηκε ανάποδη κλίση στο τμήμα της Περιφερειακής πιο πάνω από το Κέντρο Υγείας στο ύψος της οικίας κ. Κονιο) απαιτήθηκε η αντικατάσταση του με νέο δίκτυο , το οποίο και αντικαταστήσαμε με πίστωση που ζητήσαμε και μας χορήγησε η Περιφέρεια Κρήτης.

 

Ανάπλαση Περιβάλλοντος Χώρου στους Πυρήνες Μετοχιού

Το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με μικρές τροποποιήσεις στη μελέτη (κυρίως λόγω ιδιοκτησιακών προβλημάτων). Επίσης σας αναφέρουμε ότι στην μελέτη κατασκευής έχει προστεθεί και έχει αναλάβει ο ανάδοχος να κατασκευάσει το πεζόδρομο που οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Aνάπλαση συνεκτικού τμήματος Ανωγείων.

Το έργο εκτελείται σύμφωνα με την μελέτη με μικρή επέκταση προς το δρόμο του Λαγκού (σε κάποια στενά) διότι η μελέτη προέβλεπε το κλείσιμο του έργου λίγο πριν την σύνδεση τους με το δρόμο του Λαγκού. Μια σοβαρή παράλειψη επίσης της μελέτης του συνεκτικού τμήματος είναι η μη πρόβλεψη στο προϋπολογισμό του έργου των δικτύων φωτισμού, την οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και να καλύψουμε την δαπάνη είτε από επιχορήγηση είτε από τακτικά έσοδα του Δήμου.

Βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας .

Όταν παραλάβαμε εμείς το έργο το είχατε ολοκληρώσει.

Βελτίωση Κτηνοτροφικής Οδοποιίας .

Το ανεκτέλεστο τμήμα του έργου, όταν αναλάβαμε εμείς, αντιστοιχούσε στο ¼ του συνολικού έργου ήτοι στο ποσό των 100.000€ το οποίο ολοκληρώσαμε και σας έχουμε ενημερώσει με ακρίβεια σε ποια σημεία έχουμε επέμβει.

Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου στο Κέντρο Ενημέρωσης Ψηλορείτη. Το είχατε ολοκληρώσει εσείς, έκλεισε το 2013.

Ανάπλαση Κεντρικών Πλατειών .

Έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις μελέτες.

Ψηφιακό Μουσείο .

Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με την μελέτη.

Περίπτερο Ιδαίου Άντρου .

Το έργο υλοποιείται τώρα από το Υπουργείο Τουρισμού. Έχουμε αναφερθεί σε αυτό πρόσφατα.

Τόπος Βοσκού.

Έχει χορηγηθεί παράταση έως 31.12.2016 και έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο τμήμα του έργου, χωρίς προβλήματα σύμφωνα με την μελέτη.

Παρέμβαση αισθητικής αναβάθμισης Σεισάρχων.

Υλοποιήθηκαν τα υποέργα που αφορούν το δίκτυο αποχέτευσης και την ανάπλαση του κεντρικού δρόμου. Δεν δημοπρατήθηκε η προμήθεια της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων λόγω πολυπλοκότητας της διαδικασίας δημοπράτησης με αποτέλεσμα να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Εξασφαλίσαμε όμως την πίστωση από την Περιφέρεια ύψους 135.000€ και αναμένουμε τη διαδικασία της έγκρισης της διακήρυξης από την Περιφέρεια.

 

Μετατροπή Πολύκεντρου σε χώρο Μουσικής Μελέτης

Το έργο ολοκληρώθηκε σύμφωνα με ότι προέβλεπε η μελέτη πέρα από μια προμήθεια ύψους 5.000€ για έπιπλα που ακυρώθηκε λόγω ακύρωσης της προσφοράς του αναδόχου.Την εν λόγω προμήθεια θα αναλάβει ο Δήμος από τακτικά έσοδα.

Κέντρο Πληροφόρησης Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη.

Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με ότι προέβλεπε η μελέτη.

Εξοπλισμός θεάτρου Ν. Ξυλούρη.

Το έργο ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τη μελέτη. Από τακτικά έσοδα του Δήμου προμηθευτήκαμε επιπλέον εξοπλισμό ώστε να καλύπτουμε τις διάφορες εκδηλώσεις αποκλειστικά με δικά μας μηχανήματα.

Προβολή σήμανση.

Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με ό,τι προέβλεπε η μελέτη

Προμήθεια εξοπλισμού Υπαίθριου χώρου Παιδικού Σταθμού.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης είχε παγώσει. Τώρα μας ενημέρωσαν ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και είμαστε στη διαδικασία της προέγκρισης δημοπράτησης.

Ψηφιακή Πύλη Ενημέρωσης Πολίτη.

Απεντάχθηκε λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων του συνολικού προγράμματος της Ψηφιακής Σύγκλισης. Όπως και το Χιονοδρομικό από το ΕΣΠΑ 2007-2013.. (180% υπέρβαση για χρηματοδότηση της πράξης αυτής).

Έργα Leader κανένα από αυτά δεν ήταν ώριμο, δεν είχαν μελέτες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Παλιά Βρύση Αρκαδιά. Δεν μας παραδόθηκε μελέτη. Ήταν ενταγμένο και μεταφερόμενο από το παλιό Leader (2006).

Γυμναστήριο. Σταματήσαμε το Δεκέμβριο 2015 την ενοικίαση αφού στην ουσία δεν μπορέσαμε να το λειτουργήσουμε σε χώρο ενοικιαζόμενο (λόγω λειτουργικών εξόδων).

Μόνωση Δόματος Κτίσματος ΑΚΟΜΜ. Κάναμε την μελέτη και παρεμβάσεις , θα το μεταφέρουμε στο νέο Leader.

Θάλαμοι. Το μόνο που καταφέραμε να προχωρήσουμε από τα έργα αυτά και έχει πάρει παράταση μέχρι 15 Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση του.

Υπαίθριοι Χώροι Σχολείου. Κάναμε μελέτη, δεν προλάβαμε να τουλοποιήσουμε. Θα μεταφερθεί στο νέο πρόγραμμα.

Όλα αυτά βέβαια έχουν συζητηθεί στα Δημοτικά Συμβούλια είτε ως θέμα είτε στην αρχή τους όπου πάντα σας ενημέρωνα.

Είναι όμως μια καλή ευκαιρία να τα μάθουν και οι Δημότες μας – χρωστούμενη και καθυστερημένη η ενημέρωση.

Στο σημείο αυτό όμως θέλω να ευχαριστήσω και να επισημάνω το ρόλο που έπαιξαν ιδιαίτερα το διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Απρίλιο του 2016 που έκλεισαν τα περισσότερα από τα έργα αυτά, όλους τους συνεργάτες μου στο Τεχνικό Τμήμα του Δήμου από τους εργάτες, τον υδραυλικό μας και τον ηλεκτρολόγο, την Πόπη Σφακιανάκη και ιδιαίτερα την Ειρήνη Κονιού συνεργάτιδα του Δήμου και τον Αντιδήμαρχο Σμπώκο Βασίλη γιατί ενώ ο Δήμος όλο αυτό το διάστημα δεν είχε υπάλληλο Μηχανικό που να έχει τη νόμιμη ευθύνη της καθημερινής επίβλεψης της πορείας των έργων κατορθώσαμε χωρίς ουσιαστικές απώλειες να φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο πράγμα βέβαια που είναι μέσα στις υποχρεώσεις μας.

Στο ζήτημα των έργων που έγιναν αυτήν τη περίοδο από εμάς και που δεν ήταν ενταγμένα σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα (τα οποία δεν έχουν ανοίξει ακόμα) και τα οποία έγιναν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, με τεχνικά δελτία ( και για το λόγο αυτό ευχαριστούμε την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κα. Λιονή Μαρία και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη Σταύρο)αλλά και από δικούς μας πόρους και σε συνεργασία με τους δυο γειτονικούς μας Δήμους και σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω και τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου κ. Δημήτρη Κόκκινο και τον Δήμαρχο Μαλεβυζίου κ. Μαμουλάκη και επίσης όσους βοήθησαν στη συνεργασία αυτή η οποία και θα συνεχιστεί.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι έγιναν τα παρακάτω:

Τα κάγκελα που ολοκλήρωσαν την περίφραξη Γυμνασίου και Λυκείου και της πρόσοψης του Δημοτικού.

Τα κάγκελα για την Πλατεία Αγίου Γεωργίου και τμημάτων δρόμων μέσα στο Δήμο όπου υπήρχε άμεση ανάγκη τοποθέτησης τους.

Η αποκατάσταση δικτύου άρδευσης στο τμήμα σύνδεσης του με την Λιμνοδεξαμενή.

Παρέμβαση στη Λιμνοδεξαμενή με την οποία μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε νερό και από χαμηλά σημεία όπως έγινε αυτό το χρόνο.

Επένδυση κεντρικών δεξαμενών με πέτρα δίπλα στο Τόπο του Βοσκού.

Τακτοποίηση αυθαιρέτων Δημοτικών Κτισμάτων και νομιμοποίησης τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Καθαρισμός ρεμάτων και πράνων δρόμου.

Σύνδεση του δικτύου της ΔΕΗ στο χώρο ανασκαφών της Ζωμίνθου.

Συνεργασία με το Δήμο Μαλεβυζίου και παρέμβαση στο δρόμο Λιβάδι – Ζώμινθος – Άγιος Υάκινθος.

Παρέμβαση στο Νεκροταφείο.

Παρέμβαση στους δρόμους.

Παρέμβαση στο κτήριο του ΚΗΦΗ, στα κτήρια Γυμνασίου – Λυκείου και Δημοτικού.

Η χρηματοδότηση αυτών των έργων έγινε από την Περιφέρεια, το Υπουργείο Εσωτερικών με έκτακτη χρηματοδότηση, το Υπουργείο Ανάπτυξης και ιδίους πόρους.

Εκκρεμεί η εκτέλεση και απορρόφηση και άλλων έργων που έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση (αλεξικέραυνα προστασίας στα Δημόσια Κτήρια, επισκευή υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης, μικρές αναπλάσεις στα Σείσαρχα κ.α.).

Αυτά βέβαια όλα έχουν περάσει από το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και τα δύο τελευταία χρόνια.

Με χαρά βέβαια θα απαντήσω σε όποια απορία προκύπτει από αυτή την ενημέρωση.

Για την προετοιμασία μας τώρα για το νέο ΕΣΠΑ, πάλι να είστε σίγουροι ότι κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να κατορθώσουμε το βέλτιστο για το Δήμο αποτέλεσμα.

Έχουμε ήδη υποβάλει δυο προτάσεις εκεί που έχουν ανοίξει τα έργα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για χρηματοδότηση, όπως το ΚΗΦΗ που σ’ αυτή την περίοδο περνάει στο ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας.

Και στο ΕΠΕΡΑ το κέντρο προβολής της κτηνοτροφικής της βιοποικιλότητας και του πολιτισμού στο Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη, συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.040,00€ και για τα οποία περιμένουμε θετικά αποτελέσματα.

Ασφαλώς θα αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες μελέτες( κτίριο Χιονοδρομικό, Ιδαίον Άντρον κ.α) και ήδη εκπονούνται και άλλες ώστε να είμαστε έτοιμοι ( Ανάπλαση Μετόχι –Κέντρο Υγείας, Ανάπλαση Αχλαδάκι – Περαχώρι, υπόλοιπα στενά κ.α.).

Έχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση για την τεχνική στήριξη μας με την Περιφέρεια Κρήτης και θα υπογράψουμε και με τον ΟΑΚ για την εκπόνηση κυρίως μελετών για την τελική ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης αποχέτευσης και για τη δημιουργία ολοκληρωμένου φακέλου για το Φράγμα Βαρσαμά σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβυζίου.

Επίσης είμαστε σε συνεννόηση και παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Γεωργίας, την ΕΕΤΑΑ, την ΜΟΔ και το Τ.Π.κ.Δ. ιδιαίτερα για τα νέα προγράμματα και εξαγγελίες που αφορούν τους Ορεινούς Δήμους.

Εκτός βέβαια από τα έργα και τις υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν στην πορεία για την ανάπτυξη της περιοχής υπάρχουν και ζητήματα που μας απασχολούν καθημερινά για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας. Ζητήματα όπως η Διοικητική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Δήμου που παρά την υποστελέχωση του προσπαθεί και κάνει το καλύτερο για την εξυπηρέτηση του πολίτη στις καθημερινές του ανάγκες. Οι κοινωνικές μας υπηρεσίες και το έργο τους, ο τομέας πολιτισμού, της παιδείας και της υγείας που οι παρεμβάσεις μας για την έγκαιρη και πλήρη στελέχωση τους είναι συνεχείς.

Προτεραιότητα μας βέβαια είναι ένα πιλοτικό σχέδιο ανάπτυξης για το Δήμο μας όπου θα μπορέσει να συνδέσει όλες τις υποδομές που υπάρχουν και που σχεδιάζονται ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά και χωρίς ελλείψεις ώστε να φέρνουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα για να γίνουν τα Ανώγεια και η περιοχή μας ένας πρότυπος προορισμός στο κέντρο της Κρήτης και θα αξιοποιήσει το δικό μας δυναμικό και ιδιαίτερα τη νεολαία μας.

Βασική μας προτεραιότητα και στόχος παραμένει ο νέος δρόμος Ηράκλειο – Ανώγεια – Ανώγεια – Πέραμα, ο οποίος είναι πάντα στην ατζέντα και τις συζητήσεις με τον Περιφερειάρχη γιατί είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για τα Ανώγεια και για όλη την περιοχή του Πάνω Μυλοποτάμου.

Δήμαρχος Ανωγείων

Καλλέργης Μανόλης

 

Μοιραστείτε το

-

-->