{CAPTION}

Στις 30 Ιουλίου έφυγε από κοντά μας η Νίκη Βασ.Μανουρά ή Κούντενα. Την ερχόμενη Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 8 π.μ θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μετόχι τρίμηνο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής της. Η οικογένεια της “Κούντενας” έστειλε στην “Α” το παρακάτω κείμενο αποχαιρετισμού προς τον άνθρωπο τους. Αναλυτικά:

 

“Μάνα, δύσκολη μέρα η σημερινή, με το μισεμό σου κλείνει ένας κύκλος, ο στενός οικογενειακός μας κύκλος. Φεύγεις και πας να συναντήσεις το Μπαμπά, τη Ρηνιώ μας, τα αδέρφια σου, τους γονείς σου, τα πεθερικά σου, το κουνιάδο σου, τη φίλη σου τη Μαίρη κ.α και εμείς τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου μένουμε εδώ για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές όλων αυτών που μας έμαθες με τις διδαχές σου και τα πρέπει σου.

 

Κουρασμένη μου Μάνα, πολύ νωρίς στα 46 σου χρόνια, ύστερα από τον πρόωρο χαμό του μπαμπά, πήρες το τιμόνι του σπιτιού στα χέρια σου. Μαυροφορεμένη με το μαντήλι στο χλωμό πρόσωπο σου έπιασες δουλειά στον Αρόλιθο για να ζήσουμε και να μη μας λείψει τίποτα. Το απόγευμα έκανες το καφενείο για να μην κλείσει όπως έλεγες. Μας μεγάλωσες με πολύ αγάπη, αξιοπρέπεια και ταπεινότητα. Υπερπροστατευτική μου Μάνα, δεν μας έλειψε τίποτα, ακόμα και τον χαμό του μπαμπά τον περάσαμε ήσυχα, γιατί ήσουν εσύ εκεί που μας μάζευες και που έτρεχες να καλύψεις τα κενά του μισεμού του.

 

Λυπημένη μου Μάνα, με το πέρασμα των χρόνων είδες αρκετές χαρές, πάντρεψες με αξιόλογους ανθρώπους τα τρία από τα τέσσερα παιδιά σου, είδες εννέα εγγόνια, άκουσες το όνομα σου τρεις φορές καθώς και του μπαμπά, όμως για σένα λόγω του χαρακτήρα σου πάντα στην ψυχή σου επικρατούσε μια θλίψη, ένα πένθος, που δε σε άφηνε να χαρείς και να γελάσεις με την καρδιά σου.

 

Αγχωμένη μου Μάνα, τώρα που όλα έδειχναν ότι και εσύ θα ξεκουραζόσουν και θα απολάμβανες τους κόπους σου, ήρθε η αρρώστια. Μια αρρώστια που δεν ήθελες ούτε να την ακούς , που πάντα τη φοβόσουν και την ξόρκιζες γιατί “σε κάψε” όπως έλεγες. Κι όμως ξανάρθε αγαπημένη μου Μάνα, να σε πονέσει, να σε κουράσει, να σε δοκιμάσει και να σε φθείρει.Πέρασε λοιπόν ένας χρόνος από το άκουσμα εκείνου του γιατρού στον “Ευαγγελισμό” στην Αθήνα που έλεγε “δύσκολη κατάσταση”, “δεν υπάρχει ζωή”, να παρακαλάτε “το τέλος να είναι σύντομο”..

 

Όλα τα περάσαμε Μάνα μαζί, ενωμένοι όλα τα αδέρφια να σου κρατάμε το χέρι και να σου δίνουμε κουράγιο και δύναμη, γιατί δεν ήθελες να πεθάνεις, “δεν κάνω εγώ μακριά από τα παιδιά μου” έλεγες. Να ‘ρθει ο Νίκος μου, γιατί τα λέει καλά με τους γιατρούς, του έχω εμπιστοσύνη και δεν φοβάμαι. Εκεί, κάθε μέρα Μάνα, ο Άρης και η Ρίτα, δίνοντας σου χαρά, αγάπη και φροντίδα συνέχεια. Ο μικρός ο Δημήτρης, πέντε μήνες δίπλα σου μέρα νύχτα, αγκαλιά κάθε μέρα, να ρωτά τους γιατρούς προσπαθώντας από κάποια κουβέντα τους να πιαστεί και να ξορκίσει αυτό που ερχόταν, το τέλος. Ένα τέλος ήσυχο, χωρίς φόβο, στην αγκαλιά των αγαπημένων σου.

 

Σε ευχαριστούμε Μάνα, για όλα όσα μας πρόσφερες, θα ζεις πάντα στην καρδιά και στο μυαλό μας. Γιατί σ’αγαπάμε και οι άνθρωποι που αγαπάμε δεν πεθαίνουν ποτέ. Να κοιμηθείς ήσυχη στην αγκαλιά του Κούντη και να του διηγηθείς όλα τα καλά που πέρασες εσύ μαζί μας και αυτός έχασε με τον πρόωρο θάνατο του. Καλό ταξίδι αγαπημένη μας Μάνα..

 

Η οικογένεια της εκλιπούσας Νίκης Μανουρά, ευχαριστεί θερμά την αιματολόγο κα Ξυλούρη Ειρήνη, όλους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της αιματολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ για την φροντίδα που της παρείχαν κατά το μακρύ διάστημα της ασθένειας της, καθώς και το Κέντρο Υγείας Ανωγείων. Ευχαριστούμε επίσης θερμά, όλους τους φίλους και γνωστούς που χωρίς να κουραστούν έδωσαν αίμα, προκειμένου να καλυφθούν οι ατελείωτες ανάγκες για μετάγγιση. Τέλος ευχαριστούμε όλους όσοι κατέθεσαν ή χρηματικά ποσά σε διάφορες υπηρεσίες.

 

-Η οικογένεια της προσέφερε 100 ευρώ για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Γνώσης του Αγίου Γεωργίου Ανωγείων.

-Στην Ανωγή η οικογένεια του Βασίλη Εμμ.Σμπώκου (Λουκάς) εισέφερε το ποσό των 50 ευρώ.

Σε διάφορες άλλες υπηρεσίες και φορείς του τόπου χρηματικά ποσά στην μνήμη της Κούντενας κατέθεσαν οι κάτωθι:

-Η οικογένεια του Αριστείδη Χαιρέτη-Μαρίας Πασπαράκη το ποσό των 100 ευρώ

-Η οικογένεια του Εμμανουήλ Ι.Πασπαράκη το ποσό των 50 ευρώ.

-H οικογένεια του Κωνσταντίνου Αναστ.Χαιρέτη το ποσό των 50 ευρώ.

-Η οικογένεια του Γεωργίου Χαρ.Νταγιαντά το ποσό των 50 ευρώ.

-Η οικογένεια του Μανώλη και Βιργινίας Σκουλά το ποσό των 50 ευρώ.

 

Όσο καιρό στη μαύρη γης κείτεσαι υποφέρω,
κι όσο κι αν θέλω δεν μπορώ οπίσω να σε φέρω.

Δεν το πιστεύω πως χτυπά πένθιμα η καμπάνα,
για σένα υπερήφανη και στοργική μου Μάνα.

Μα φαίνεται είν’ αληθινό, φεύγεις από κοντά μας,
μα όχι ποτέ απ’ τη σκέψη μας κι ούτε κι απ’ τη καρδιά μας.

Μας άφησες κληρονομιά την περηφάνεια σου,
και καθαρό τον δρόμο σου σ’ εγγόνια και παιδιά σου.

Καλό στερνό ταξίδι σου κι η μνήμη σου αιώνια,
κι άμε να βρεις το ταίρι σου που σου ‘χει λείψει χρόνια.

Πάντα θα ζεις στη σκέψη μας, Μάνα και στην καρδιά μας,
σα να μην έφυγες ποτέ, σα να ‘σαι ανάμεσα μας.

 

Τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου

Μοιραστείτε το

-

-->