Ρεπορτάζ:Γιώργης Μπαγκέρης

Σε μια λαμπρή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ανωγείων, σε συνεργασία με το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη 24 Αυγούστου, στο κτίριο του ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης στα Ανώγεια, τα εγκαίνια του κέντρου Πληροφόρησης του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη που έχει ως μεγάλο στόχο την ανάδειξη και την προβολή των πολιτιστικών χαρακτηριστικών της περιοχής του Ψηλορείτη. Την κορδέλα στο κέντρο Πληροφόρησης έκοψαν μαζί ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο πρώην Δήμαρχος Ανωγείων κ.Γιώργος Κλάδος, που υπήρξε η πιο συγκινητική παρουσία στην χθεσινή εκδήλωση, όντας ο πρώτος πρόεδρος, ιδρυτής και εμπνευστής του ΑΚΟΜΜ. Μάλιστα με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου η αίθουσα εκδηλώσεων και παρουσιάσεων του κέντρου πληροφόρησης του Γεωπάρκου θα έχει την τιμητική ονομασία “Γεώργιος Κλάδος”.

Το παρόν έδωσαν χθες πλήθος κόσμου  αλλά και επισήμων καθώς παρευρέθησαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής επιτροπής για την UNESCO κα Αικατερίνη- Μαρία Παπαχριστοπούλου Τζιτζικώστα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ.Βασίλης Λαμπρινός, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ.Βασίλης Κόκκινος, η Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κα Θεανώ Βρέντζου, ο Δήμαρχος Ανωγείων κ.Μανόλης Καλλέργης και σύσσωμο το Δημοτικό συμβούλιο, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη κ.Χαράλαμπος Φασουλάς, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή, οι πρώην Δήμαρχοι Ανωγείων κ.Γεώργιος Κλάδος, κ.Σωκράτης Κεφαλογιάννης και κ.Νίκος Ξυλούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ.Ευρυπίδης Κουκιαδάκης και άλλοι. Τον αγιασμό τέλεσαν οι ιερείς του χωριού, ενώ πριν κοπεί η κορδέλα για τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους υπεύθυνους. Ο κ.Φασουλάς ως υπεύθυνος του Γεωπάρκου προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση του κέντρου πληροφόρησης ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσική βραδιά με το συγκρότημα του Ανωγειανού καλλιτέχνη Γιάγκου Χαιρέτη. Παράλληλα ο Δήμος Ανωγείων παρέθεσε πλούσιο δείπνο στους παρευρισκόμενους στην παραδοσιακή ταβέρνα “Αμάλθεια”.

 

Δήμαρχος Ανωγείων κ.Μανόλης Καλλέργης:”Το Κέντρο υλοποιήθηκε στο πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου τοπικής ανάπτυξης με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου υποδομών ανάδειξης, προβολής και διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ψηλορείτη..”

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ.Καλλέργης:

 

“Σας καλωσορίσω στην αποψινή εκδήλωση, που διοργανώνει o Δήμος Ανωγείων σε συνεργασία με το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, το οποίο δημιουργήθηκε από το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ το 2001 με την επιστημονική υποστήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Πρόσφατα, στις 17 Νοεμβρίου 2015, η Γενική Διάσκεψη της UNESCO καθιέρωσε και αναγνώρισε την περιοχή του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη ως «Γεωπάρκο της UNESCO».

Η αναγνώριση από την UNESCO «ως Γεωπάρκο Ψηλορείτη» δρα καταλυτικά, προσθέτοντας νέες ευκαιρίες και δυνατότητες στην περιοχή και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω για την επιστημονική υποστήριξη και τη βοήθεια που μας παρείχαν την κα. Αικατερίνη–Μαρίας Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα, Πρόεδρο Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, τον κ. Ζούρο Νικόλαο Καθηγητή Πανεπιστημίου και μέλος του Γραφείου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και τον κ. Χαράλαμπο Φασουλά, Εκπρόσωπος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στην Επιτροπή Διαχείρισης, Συντονιστή του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη.

 

Ο Δήμος Ανωγείων δημιούργησε το Κέντρο Πληροφόρησης του Γεωπάρκου Ψηλορείτη με στόχο την ανάδειξη – προβολή και πληροφόρηση των δραστηριοτήτων του Φυσικού Πάρκου και εν γένει την προβολή των φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της περιοχής του Ψηλορείτη.

Κύριο έργο του Κέντρου Πληροφόρησης είναι η ενημέρωση, εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού, των επισκεπτών, των μαθητών, και άλλων κοινωνικών ομάδων σχετικά με την ορθολογική και αειφορική διαχείριση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής.

Το Κέντρο υλοποιήθηκε στο πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου τοπικής ανάπτυξης με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου υποδομών ανάδειξης, προβολής και διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ψηλορείτη.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Κρήτης και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη κο Αρναουτάκη για τη ένταξη και χρηματοδότηση του έργου στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου που υλοποιήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης, με συνολικό προϋπολογισμό μελέτης 340.554,00 € καθώς και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διευθυντή του ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ κ. Παττακό Δημήτριο και το προσωπικό της εταιρείας που από το 2001 στηρίζουν τη δημιουργία και υλοποίηση αυτού του θεσμού όπως επίσης τους πρώην προέδρους του Δ.Σ. και πρώην Δημάρχους κ. Ξυλούρη Νίκο και κ. Κεφαλογιάννη Σωκράτη καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. για την καθοριστική συμβολή τους στο σημερινό αποτέλεσμα.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων να αναφέρω ότι το ΔΣ του ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ σε παλαιότερη συνεδρίασή του αποφάσισε την ονομασία της Αίθουσας Εκδηλώσεων – Παρουσιάσεων του Κέντρου Πληροφόρησης ως αίθουσα «Γεώργιος Κλάδος», τιμώντας τον πρώτο πρόεδρο του ΔΣ και εμπνευστή της ίδρυσης του ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ, τέως Δήμαρχο Ανωγείων κο Γεώργιο Κλάδο, ο οποίος παρευρίσκεται στην αποψινή εκδήλωση. .” ολοκλήρωσε.

 

 

Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση και ο πρώην Δήμαρχος Ανωγείων και εμπνευστής του ΑΚΟΜΜ κ.Γεώργιος Κλάδος ο οποίος ανέφερε τα εξής:”Θέλω να ευχαριστήσω το Δημοτικό συμβούλιο τόσο το σημερινό όσο και το προηγούμενο για την ονομασία της αίθουσας αυτής.Θέλω να σας πω ότι προηγηθήκαμε της ιδέας των πάρκων, γιατί επί υπουργίας της Μελίνας Μερκούρη με ένα μεγάλο πρόγραμμα δημιουργήσαμε το πάρκο γύρω από την Ζώμινθο με δεκαεπτά καταπληκτικά κτίρια όπως Μιτάτα και τυροκομεία που ταίριαζαν με το περιβάλλον σε συνεργασία με το Δασαρχείο.Ο Δήμος Ανωγείων λοιπόν μπορεί σήμερα να θεωρηθεί προπομπός των πάρκων που γίνονται τώρα. Είναι ένα μεγάλο βήμα για την Κρήτη, ένα μεγάλο βήμα για τα Ανώγεια.” κατέληξε ο κ.Κλάδος.

Στην δήλωση της η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής επιτροπής για την UNESCO κα Αικατερίνη- Μαρία Παπαχριστοπούλου Τζιτζικώστα ανέφερε χαρακτηριστικά:” Η αναγνώριση από την UNESCO των παγκόσμιων γεωπάρκων, αναδεικνύει τις μοναδικές ευκαιρίες που ανοίγονται μέσω της ορθολογικής διαχείρισης των γεωπάρκων, ώστε να αναδειχθούν σε κορυφαίους εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς. Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν για να γίνει αυτή η εκδήλωση, ευχαριστώ για όλες τις συναντήσεις μου με Δημάρχους και στελέχη αλλά κυρίως ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Αρναουτάκη τον οποίο καλώ να γίνει η τρίτη Περιφέρεια που θα υπογράψουμε μαζί ένα σύμφωνο συνεργασίας, μετά από την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να έχουμε μια ευρύτερη συνεργασία..”. Στη συνέχεια μίλησε ο  Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Αρναουτάκης, αποδεχόμενος την πρόταση για υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την UNESCO, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής:“Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο ΑΚΟΜΜ, μια αναπτυξιακή εταιρεία που φέρνει την σφραγίδα ενός σπουδαίου οραματιστή της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Γιώργη Κλάδου.Όλα τα έργα πρέπει να είναι προϊόν συνεργασίας. Εδώ στα Ανώγεια είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, έχουμε δει ότι οι τοπικοί φορείς μπορούν και συνεργάζονται μεταξύ τους και με εμάς στην Περιφέρεια και έτσι όλοι μαζί προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στα χωριά μας. Συγχαρητήρια για τα σημερινά εγκαίνια και έχουμε πάρα πολλά έργα ακόμη να εγκαινιάσουμε μαζί” κατέληξε ο κ.Αρναουτάκης. Τέλος στην αίθουσα ενημερώσεων μίλησε στον κόσμο ο κ.Χαράλαμπος Φασουλάς, υπεύθυνος του Γεωπάρκου που έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της ιστορίας του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη, μέχρι την ένταξη του στα παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO και τις προοπτικές που αυτό θα έχει για την ευρύτερη περιοχή.

Μοιραστείτε το

-

-->