Την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016 στις 6 μ.μ στο “Σπίτι του Πολιτισμού” στο Ρέθυμνο, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του αναμνηστικού λευκώματος «Ευγνωμοσύνης Κανίσκιον», που αφορά στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Ρέθυμνο τον Σεπτέμβριο του 2012.
Στο Εγκύκλιο Σημείωμα του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου σχετικά με την επίσημη παρουσίαση του Αναμνηστικού Λευκώματος, το οποίο θα αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου μας κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής 3ης Ιανουαρίου και της Εορτής των Θεοφανείων αναφέρεται:
“Ιστορικό σταθμό για την Εκκλησία την παροικούσα «εν Ρεθύμνω» αποτελεί η Επίσκεψη της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Πατρός και Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου, κατά τη 2α και 3η Σεπτεμβρίου του έτους 2012. Τρία χρόνια πέρασαν από τότε, και εμείς αισθανόμαστε ως να ήταν μόλις εχθές, που ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την γλυκύτατη Παρουσία Του μας θώπευε απαλά σαν την αύρα του Βοσπόρου. Σαν να σταμάτησε ο χρόνος από την ημέρα εκείνη που ο Πατριάρχης μας άνοιγε την πατρική αγκαλιά Του, για να μας κλείσει μέσα στην αγάπη Του και εμείς ακουμπούσαμε στην καρδιά Του, για να συντονισθούν οι παλμοί της με τους παλμούς των δικών μας καρδιακών χώρων.
Χρέος ιερό και απόδοση οφειλόμενης τιμής και ευχαριστίας, για την ευεργεσία που δεχθήκαμε με την Πατριαρχική Επίσκεψη, μας οδήγησε στην απόφαση για την έκδοση Αναμνηστικού Λευκώματος με τον τίτλο «Ευγνωμοσύνης Κανίσκιον». Το Λεύκωμα αυτό αποτελεί «λήθης αντίδοτον» για όσα εκ του σύνεγγυς ζήσαμε εκείνες τις μεγάλες ημέρες, αλλά και πληροφόρηση των νεοτέρων για τη στοργή την οποία το Σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας επιδεικνύει πατρικά προς την Τοπική μας Εκκλησία, την ιστορική και θεοτίμητη Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευγενή και χαριτωμένο Λαό μας. Ο Τόμος αυτός, «Ευγνωμοσύνης Κανίσκιον» στον Πατριάρχη της καρδιάς μας, παραδίδεται πλέον στην Ιστορία της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων και του Τόπου μας.
Με πολλή χαρά, λοιπόν, σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την επίσημη παρουσίαση του Αναμνηστικού αυτού Λευκώματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8η Ιανουαρίου 2016 και από ώρας 18:00, στον πολυχώρο εκδηλώσεων του Δήμου Ρεθύμνης, «Σπίτι του Πολιτισμού», στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου.
Μετά το πέρας της εκδηλώσεως, ο Τόμος θα προσφερθεί από μέρους της Μητροπόλεώς μας σε όλους τους παρισταμένους.
Σας αναμένομε λοιπόν, για να θυμηθούμε όλοι μαζί όσα ωραία ζήσαμε εκείνο το ευλογημένο διήμερο του Σεπτεμβρίου του έτους 2012 κάτω από το ιλαρό Πατρικό βλέμμα του Πατέρα και Πατριάρχη του Γένους μας, και σας ευχόμαστε κάθε ευλογία του Επιφανέντος Κυρίου μας Ιησού Χριστού στη ζωή και στα έργα σας κατά το νέο έτος της χρηστότητός Του, στο οποίο ήδη, συν Θεώ, εισήλθαμε”.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ
«Εὐγνωμοσύνης Κανίσκιον»
– Χαιρετισμός τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγενίου.
– Χαιρετισμός τοῦ Ἐκπροσώπου τῆς Αὐτοῦ Θειοτάτης Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.
– Παρουσίαση τοῦ Τόμου ἀπό τόν Ἐλλογιμ. Καθηγητή κ. Κωστή Ἠλ. Παπαδάκη, φιλόλογο-θεολόγο-συγγραφέα.
– Ὁμιλία τοῦ Ἐλλογιμ. Ὁμοτίμου Καθηγητοῦ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν κ. Νικολάου Ξεξάκη.
Τήν ἐκδήλωση θά συντονίζει ὁ δημοσιογράφος κ. Μανοῦσος Κλάδος και κατά τη διάρκειά της θα προβληθεῖ σχετικό ὁπτικοακουστικό ὑλικό ἀπό τήν Ἐπίσκεψη τῆς Αὐτοῦ Θειοτάτης Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, στό Ρέθυμνο, κατά τή 2α καί 3η Σεπτεμβρίου 2012.