DSC_6130

Μια 68χρόνη Ανωγειανή, η Κατερίνα Ξυλούρη-Πατηνιωτάκη συγκινεί με τη δύναμη ψυχής της, κατορθώνοντας σε αυτή την ηλικία να πάρει πτυχίο και να αποφοιτήσει από το τμήμα Δημοσίων σχέσεων του Τ.Ε.Ι  Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά.

Μάλιστα είναι τόσο αγαπητή στο νησί της Κεφαλονιάς που ο Δήμαρχος την έχει ανακηρύξει επίτιμο δημότη, ενώ πριν λίγες ώρες σε μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα είχε πάρει το πτυχίο της.

Αλιεύσαμε το αναλυτικό ρεπορτάζ από το www.kefalonitikanea.gr  όπου αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

 

Η 68χρονη Κρητικιά αγρότισσα από τα Ανώγεια που έγινε Κεφαλονίτισσα φοιτήτρια!

DSC_6101

Είναι γνωστό ότι όταν ακούμε τη λέξη λεβεντογέννα ο νους μας πάει πάντα στην Κρήτη.Στο νησί που ανέκαθεν έχει τη φήμη ότι γεννάει λεβέντες που δεν λυγίζουν στα δύσκολα που δεν φοβούνται και που δεν κάνουν εύκολα πίσω.Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι όλα αυτά είναι λαογραφικές και λαϊκίστικες  γενικεύσεις και πως η Κρήτη είναι ένα νησί σαν όλα τα άλλα, με τις δικές της ιδιαιτερότητες και τις δικές της αδυναμίες.

Όπως και να ‘χει μια Ανωγειανή Κρητικιά, μια γυναίκα της οικογένειας Ξυλούρη, βάλθηκε να αποδείξει ότι η Κρήτη γεννάει πράγματι λεβέντες αλλά και λεβέντισσες.

Στα 57 της χρόνια είχε μόνο ένα απολυτήριο Δημοτικού ,ένα χαρτί που μπορεί να της έφτανε για τη δουλειά που έκανε, αγρότισσα ήταν η γυναίκα, δεν της έφτανε όμως για αυτό που η ίδια ήθελε από τον εαυτό της.Και αποφάσισε να το αλλάξει.

Στην αρχή ξεκίνησε να παρακολουθεί τα μαθήματα του Γυμνασίου στο Εσπερινό Γυμνάσιο Χανίων, με πολλές δυσκολίες και πολλές θυσίες,τόσο από αυτήν όσο και από τον σύζυγο της, που τον αναφέρει σήμερα σε κάθε της κουβέντα. ”Ξέρεις πόσα ξενύχτια χρειάστηκε να κάνουμε και οι δυο για να πηγαίνω εγώ στα 60 μου σχολείο;” θα μας πει.

Στη συνέχεια σειρά είχε το Εσπερινό Λύκειο, πάλι στα Χανιά πόλη του συζύγου της που έκανε το σπιτικό της. ”Τέσσερα χρόνια χρειάστηκα για να το τελειώσω,άλλες θυσίες και προσπάθεια εκεί”.

Μετά από αυτά και επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, κι επειδή τα όνειρα τα φτιάχνουμε για να τα πραγματοποιούμε, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να δώσει Πανελλήνιες εξετάσεις. Και τα κατάφερε.

Μπήκε στο τμήμα δημοσίων σχέσεων του Τ.Ε.Ι  Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά. Και πάλι δυσκολίες και πάλι προβλήματα.”Τα έξοδα ήταν πολλά” θα μας πει ”πάλι έπρεπε να γίνουν νέες θυσίες κι από εμένα κι από τον άντρα μου”. Και συνεχίζει ”Χρειάζονταν χρήματα,ταξίδια, ήταν μια περιπέτεια για μένα”.

”Όμως από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου εδώ, αγάπησα την Κεφαλονιά, στα μάτια μου την έβλεπα σαν μια μικρή Κρήτη” θα πει λίγο αργότερα. ”Και να που τώρα έγινα κι εγώ Κεφαλονίτισσα”.

Η Κατερίνα Πατηνιωτάκη έγινε όντως και επίσημα επίτιμη δημότης Κεφαλονιάς,ύστερα από πρωτοβουλία του δημάρχου του νησιού Αλέξανδρου Παρίση. Λίγες ώρες πριν είχε πάρει το πτυχίο της σε μια τελετή που συγκίνησε και πάλι πολλούς.Σε ηλικία 68 ετών…

Και μπορεί να μην ξεχνάει το παρελθόν της ”σχεδόν όλη μου τη ζωή δούλεψα στα χωράφια και είμαι περήφανη γι’ αυτό” θα πει, όμως τώρα μας είπε αυτό που θέλει να κάνει είναι να αξιοποιήσει το πτυχίο της, να προσφέρει με αυτά που έμαθε.

Κι ας έχει προσφέρει ήδη πολλά, άθελα της ίσως, σε όλους εμάς που παίρνουμε δύναμη από το παράδειγμα της…

Η γυναίκα αυτή με το παράδειγμα της, έδειξε ότι στη ζωή τα όρια στον εαυτό μας τα βάζουμε εμείς και τότε είναι που ο χρόνος από αντίπαλος γίνεται σύμμαχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μικρή τελετή βράβευσης που έγινε στο Δημαρχείο Κεφαλονιάς η συγκίνηση περίσσευε. Ακόμη και ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι Γιάννης Δραγώνας δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την ομιλία του γιατί τον σταμάτησε η συγκίνηση.

Δεν πειράζει όμως, έτσι κι αλλιώς σε αυτές τις περιπτώσεις τα λόγια είναι περιττά..Αυτό που μίλησε ήταν η καρδιά της Ανωγειανής Κρητικιάς που έγινε και Κεφαλονίτισσα.

DSC_6100

Θερμά συγχαρητήρια κι από μας..Και εις ανώτερα.

 

Δείτε εδώ την τελετή αποφοίτησης στην Κεφαλονιά:

Και εδώ την βράβευση της Κατερίνας Πατηνιωτάκη Ξυλούρη και την  ανάδειξή της σε επίτιμη δημότης Κεφαλονιάς.

Περισσότερα στοιχεία στο: www.kefalonitikanea.gr

Μοιραστείτε το

-

-->