Ένα υπέροχο 20λέπτο ντοκιμαντέρ για την τεράστια μουσική παράδοση και κληρονομιά των Ανωγείων παρουσιάστηκε σήμερα επίσημα με τίτλο ”Η Ανωγειανή μουσική παράδοση και ο Νίκος Ξυλούρης” σε παραγωγή του Δήμου Ανωγείων.Το έργο ανέβηκε στο επίσημο κανάλι στο youtube του Μουσικού Εργαστηρίου Αεράκης και Σείστρον.

Στα 20 λεπτά του ξετυλίγεται σε φιλμ και εικόνες η ιστορία του χωριού μας στη μουσική παράδοση , παρουσιάζοντας όλους τους καλλιτέχνες του τόπου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών.Από τους παλαιότερους λυράρηδες του 19ου αιώνα Γιάννη και Βασίλη Σταμάτη,τον Βασίλη Ξημέρη,το Μιχάλη και τον Αντώνη Σκουλά ,τον Μανώλη Πασπαράκη,μέχρι τον Νίκο Ξυλούρη μέχρι και τους σημερινούς λυράρηδες.Παρουσιάζονται επίσης όλοι οι καλλιτέχνες του λαγούτου,του μαντολίνου, της ασκομπαντούρας.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει με απαράμιλλο τρόπο ο σκηνοθέτης κ.Λευτέρης Χαρωνίτης ο οποίος κάνει και την αφήγηση.

Το μοντάζ έχει κάνει ο Μιχάλης Γαλανάκης, την μουσική επιμέλεια ο Ανδρέας Αεράκης και τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Κωστής Παπαναστασάτος και Φίλιππος Οικονόμου.

Ένα ντοκιμαντέρ που αξίζει να δουν όλοι οι Ανωγειανοί και το οποίο ολοκληρώνεται με τα εξής λόγια για την ανάγκη του Ανωγειανού να παράγει μουσική και μαντινάδες:

”Το τραγούδι, η μαντινάδα, η μουσική και ο χορός είναι και σήμερα βασικά συστατικά στοιχεία της καθημερινής ζωής των Ανωγειανών.Δεν είναι μόνο η ανάγκη για έκφραση και ψυχαγωγία.Αλλά όπως λέει ο Γιώργης Καλομοίρης,ο Γιοργαντός: ”Μ’ αυτά στέλνουν οι Ανωγειανοί τα μηνύματα που θέλουν να στείλουν….”.

Μοιραστείτε το

-

-->