11231804_10207873397900031_3299583600523196117_n

Στα Ανώγεια βρέθηκε σήμερα Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας κ. Βιργινία Μανασάκη- Ταβερναράκη , όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ανωγείων κ. Μανόλη Καλλέργη και τον Αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Σμπώκο, σε μια πρώτη διερευνητική επαφή για τις προοπτικές δημιουργίας στο χωριό μιας μονάδας αξιοποίησης βιομάζας ζωικών και οργανικών αποβλήτων και την παραγωγή στη συνέχεια ενέργειας και κυρίως με την εξειδίκευση αυτής της ενέργειας σε τηλεθέρμανση.
Στην συνάντηση παραβρέθηκε επίσης ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Πέτρος Γκίκας , η ειδική σύμβουλός ενέργειας κ. Μαρία Αποστολάκη και η Χημικός -Μηχανικός του Δήμου Ανωγείων κ. Πόπη Σφακιανάκη.
Ουσιαστικά το σχέδιο αναφέρεται σε ένα κεντρικό τεράστιο καυστήρα και λέβητα που θα λειτουργεί στα Ανώγεια με καύσιμα του τα απόβλητα που υπάρχουν από την κτηνοτροφία, τα τυροκομεία και τα ελαιοτριβεία της περιοχής και την μετατροπή τους σε ενέργεια θερμική και ηλεκτρική που θα διοχετεύεται μέσω αγωγών σε κάθε σπίτι των Ανωγείων. Ένα έργο που αν τελικά μετά τις προμελέτες που θα γίνουν για το αν τα Ανώγεια έχουν τις δυνατότητες να το στηρίξουν, καταφέρει και γίνει πράξη θα αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές μας μειώνοντας δραστικά το κόστος σε θέρμανση και ηλεκτρικό.
Μετά την συνάντηση που ήταν περίπου δυο ωρών η Ανωγή συνομίλησε με την Αντιπεριφερειάρχη αλλά και τον Αντιδήμαρχο Ανωγείων οι οποίοι μας ανέλυσαν τις εντυπώσεις από τα πρώτα βήματα και τις πρώτες επαφές για αυτό το τεράστιο αναπτυξιακό έργο για την περιοχή.

Βιργινία Μανασάκη -Ταβερναράκη : ”Είμαστε αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια γιατί θεωρούμε ότι τέτοια έργα, που μπορούν και συνδυάζουν ουσιαστικά την αξιοποίηση αποβλήτων και την παραγωγή ενέργειας , είναι έργα πρώτης προτεραιότητας..”.

Στην δήλωση της στην ”Α” η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας ανέφερε τα εξής:

” Βρεθήκαμε σήμερα εδώ, σε μια διερευνητική συζήτηση με τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Ανωγείων, όπου μιλήσαμε για μια μονάδα αξιοποίησης βιομάζας ζωικών και οργανικών αποβλήτων και την παραγωγή στη συνέχεια ενέργειας και κυρίως με την εξειδίκευση αυτής της ενέργειας σε τηλεθέρμανση.
Θέτουμε σήμερα τις πρώτες γραμμές και διερευνούμε αν αυτή τη στιγμή τα Ανώγεια μπορούν και έχουν ικανή ποσότητα αποβλήτων που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια μονάδα.Θα εξεταστεί αυτό το ζήτημα και από πλευράς Περιφέρειας και είμαστε αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια γιατί θεωρούμε ότι τέτοια έργα, που μπορούν και συνδυάζουν ουσιαστικά την αξιοποίηση αποβλήτων και την παραγωγή ενέργειας , είναι έργα πρώτης προτεραιότητας.
Θεωρώ ότι μετά τη σημερινή συζήτηση που είχαμε θα προχωρήσουμε πιο συντεταγμένα με πιο γρήγορους ρυθμούς , κι αν πραγματικά υπάρχουν οι προοπτικές και οι δυνατότητες , τότε είμαστε σε θέση να τις αξιοποιήσουμε.
Υπάρχουν αρκετές τέτοιες μονάδες στην Ευρώπη. Μόνο το γεγονός ότι τα Ανώγεια έχουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να σηκώσουν κάτι τέτοιο , έχουν τις ανάγκες αν θέλετε τις κλιματολογικές, έχουν επίσης ικανές ποσότητες αποβλήτων, νομίζω ότι θα το κάνει ένα έργο πιλότο για την Ελλάδα.
Η αρχική ιδέα προήλθε από τον Αντιδήμαρχο τον κ. Σμπώκο ο οποίος σε μια κουβέντα που είχαμε κάποια στιγμή στην Αντιπεριφέρεια μου την είχε αναλύσει και με ρώτησε πως την βλέπω σαν ιδέα. Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική πρόταση, αλλά από εκεί και πέρα αυτό που μας φαίνεται καλό πρέπει να το διερευνήσουμε αν είναι και τεχνικά εφικτό.Αυτό κάνουμε σήμερα.
Η προκαταρκτική μελέτη που θα κρίνει αν το έργο είναι βιώσιμο και σκόπιμο να γίνει θα είναι σε περίπου τρεις με τέσσερις μήνες και όταν βγουν αυτά τα αποτελέσματα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τα επόμενα βήματα..” ολοκλήρωσε.

Βασίλης Σμπώκος: ”Αν το πετύχουμε θα είναι ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο γιατί εκτός των άλλων θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα μειώσει το κόστος της καθημερινότητας του πολίτη..”.

Ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων κ. Σμπώκος ανέφερε στην δήλωση του τα εξής:

” Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα στον Δήμο μας την Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα Ενέργειας κ.Μανασάκη και τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γκίκα. Υπάρχει μια σκέψη, μια πρόταση από τις πρώτες μας μέρες ως νέα Δημοτική αρχή και κουβεντιάζοντας με την κ. Μανασάκη για το γεγονός ότι το νέο ΕΣΠΑ έχει πολλά κονδύλια για την ενέργεια, κοιτάζουμε αν μπορούμε να κάνουμε μια μονάδα που να παράγει θέρμανση και αυτή να διοχετεύεται σε όλα τα σπίτια του χωριού με τη μορφή της τηλεθέρμανσης. Θα υπάρχει και θερμική και ηλεκτρική ενέργεια. Την σκέψη αυτή την έχει αγκαλιάσει η κ.Μανασάκη και μετά από συζήτηση και με το Πολυτεχνείο Κρήτης, φτάσαμε στη σημερινή συνάντηση που είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα. Να ξεκινήσουμε με μια μορφή προμελέτης ,για το τι ανάγκες έχει αυτό το εργοστάσιο και αν υπάρχουν στην περιοχή μας για να υποστηριχτεί.
Αυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι τα απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων, την κοπριά, των τυροκομείων, των ελαιοτριβείων και των σφαγείων. Αν λοιπόν δούμε ότι αυτές οι ποσότητες αρκούν για να υποστηρίξουν το έργο θα προχωρήσουμε.
Το όλο σχέδιο και το project είναι τεράστιο. Δεν παύει να είναι ένα οραματικό έργο που πραγματικά θα αποτελέσει πρότυπο για την Περιφέρεια Κρήτης.
Θα είναι τεράστιο έργο αν γίνει στα Ανώγεια. Φανταστείτε ότι σε κάθε σπίτι καταργεί τους λέβητες και τους καυστήρες. Ένας τεράστιος λέβητας και ένας καυστήρας θα υποστηρίζει όλα τα σπίτια από άποψη θέρμανσης μέσω κεντρικού αγωγού που θα συνδέεται με τις οικίες.Είναι αναπτυξιακό έργο γιατί εκτός των άλλων θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα μειώσει το κόστος της καθημερινότητας του πολίτη…” κατέληξε.

Τι είναι η τηλεθέρμανση;

Είναι η παροχή θέρμανσης με ειδικό δίκτυο μονωμένων αγωγών που μεταφέρουν ζεστό νερό, το οποίο θερμαίνεται σε λέβητες συνήθως σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, αρκετά μακριά από το χώρο κατανάλωσης. Είναι δηλαδή η θέρμανση των κτιρίων μιας πόλης ή ενός τμήματος της πόλης από κεντρικό καυστήρα και όχι από ατομικούς.
Η καύσιμη ύλη μπορεί να είναι: • Πετρέλαιο • Bιοκαύσιμα • Καυσόξυλα • Pellets • Βιομάζα αγροτικής προέλευσης • Σκουπίδια

Ένα σύστημα τηλεθέρμανσης αποτελείται από:
• Α) Τα σταθμό παραγωγής θερμότητας όπου είναι εγκατεστημένος ο κεντρικός εξοπλισμός (λέβητες, καυστήρες, σύστημα τροφοδοσίας και αποθήκευσης καυσίμου, καπνοδόχος, αντλίες κυκλοφορίας, εναποθηκευτές θερμότητας κλπ).
• Β) Το δίκτυο διανομής του θερμαίνοντος μέσου (κυρίως νερό). •
Γ) Τις εσωτερικές εγκαταστάσεις θέρμανσης των κτιρίων ( δίκτυα σωληνώσεων, θερμοπομποί κλπ) :
Δ) Τους θερμικούς υποσταθμούς σύνδεσης των καταναλωτών μέσω των οποίων πετυχαίνουμε : • Το θερμό νερό της τηλεθέρμανσης να θερμαίνει το νερό του δικτύου καλοριφέρ του κτιρίου. • Να γίνεται αυτόματη ρύθμιση του νερού του καλοριφέρ ανάλογα με τις απαιτήσεις σε θέρμανση του κτιρίου. • Να γίνεται καταμέτρηση της κατανάλωσης του συγκεκριμένου κτιρίου. • Το νερό της τηλεθέρμανσης, αφού έχει θερμάνει το νερό του καλοριφέρ επιστρέφει μέσω των υπόγειων σωληνώσεων πίσω στον κεντρικό σταθμό για να επαναθερμανθεί.

Μοιραστείτε το

-

-->