Με επιστολή του στην Ανωγή ο πρώην Δήμαρχος Ανωγείων κ.Σωκράτης Κεφαλογιάννης αναφέρεται στο χθεσινό δημοσίευμα της ”Α” σχετικά με τους 771 Ανωγειανούς που δικαιώθηκαν στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου για τις Γερμανικές αποζημιώσεις αλλά οι αποφάσεις έμειναν στα συρτάρια, τονίζοντας ότι και ο ίδιος είχε ενημερώσει σε ημερίδες στα Ανώγεια για το θέμα.Μάλιστα επισυνάπτει και το κείμενο προς το Δημοτικό συμβούλιο Ανωγείων όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην Ανωγή στις 27 Μαρτίου 2015 όπου ζητούσε να γίνει συζήτηση για το θέμα των αποζημιώσεων μετά την απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης που ανέφερε: …. η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», η οποία, όπως γνωρίζουμε αφορά την απόφαση του Αρείου Πάγου σε βάρος της Γερμανίας, η οποία παραμένει ανεκτέλεστη από το 2000. Η απόφαση αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, απόφαση που προέβλεπε, ακόμη, και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα.
Αναφέρει αρχικά ο κ.Κεφαλογιάννης:
”Σχετικά με την ανάδειξη του θέματος απο την ΆνωΓη είχα ενημερώσει σε πολλές ημερίδες που είχαμε κάνει στα Ανώγεια για το θέμα των αποφάσεων.
Το θέμα πράγματι είχε παγώσει λόγω της απόφασης του Αρείου Πάγου το 2000. Ωστόσο μετά την αναφορά από τον σημερινό Υπουργό Δικαιοσύνης στην Βουλή ότι αυτό θα υπογράψει τις αποζημιώσεις είχα κάνει επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΔΣ ώστε να γίνει σχετική συνάντηση ενημέρωση. Επιστολή που φιλοξενήθηκε στο site της Ανω Γη στις 27 – 3- 2015.”.
Στη συνέχεια μας θυμίζει ολόκληρο το κείμενο του που δημοσιεύτηκε στην Ανωγή και είναι το εξής:
Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανωγείων
κ. Δημήτρη Κονιό
ΚΟΙΝ: Δήμαρχο Ανωγείων
κ. Μανόλη Καλλέργη
Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης
κ. Αντώνη Ρούλιο
“Αγαπητέ Πρόεδρε,
Πρόσφατα στη Βουλή των Ελλήνων ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι : «…. η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», η οποία, όπως γνωρίζουμε αφορά την απόφαση του Αρείου Πάγου σε βάρος της Γερμανίας, η οποία παραμένει ανεκτέλεστη από το 2000. Η απόφαση αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, απόφαση που προέβλεπε, ακόμη, και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα.
Αγαπητέ Δημήτρη,
Όπως γνωρίζουμε την δεκαετία του 1990 είχε ξεκινήσει και στον Δήμο μας μια αντίστοιχη διαδικασία καταγραφής των θηριωδιών των Ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής σε ανθρώπους και περιουσίες.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου είχε κάνει συστηματική δουλειά γύρω από αυτό το θέμα. Κατά την αναζήτηση μου τα προηγούμενα χρόνια είχαμε διαπιστώσει ότι το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου είχε εκδικάσει πολλές από αυτές αλλά λόγω της απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με την υπόθεση του Διστόμου, σταμάτησε η διαδικασία και γι’ αυτές που είχαν βγει αποφάσεις, αυτές δεν καθαρογράφησαν.
Σήμερα λοιπόν και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, προτείνω σε εσάς, όπως προγραμματίσετε μια ανοικτή συζήτηση αμέσως μετά το Πάσχα, όπου θα κληθούν έγκαιρα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου (ο Πρόεδρος κ. Βαγγέλης Μουνδριανάκης, ο κ. Μάρκος Μαρινάκης) αλλά και αξιόλογοι καθηγητές όπως ο κ. Περάκης, η κ. Μαρούδα, ο κ.Μαργαρίτης κ.α., οι οποίοι και στο παρελθόν είχαν συμμετάσχει σε ενημερωτικές συζητήσεις στον Δήμο μας.
Η συζήτηση αυτή θα καθορίσει τα επόμενα βήματα που οφείλουμε να κάνουμε,ώστε να ενισχύσουμε την εθνική προσπάθεια, αλλά και να απαντήσουμε σε όλους αυτούς που μπήκαν στην βάσανο της αποτίμησης των θηριωδιών των Ναζί και τόσα χρόνια δεν έχουν λάβει απάντηση.
Ο χρόνος της ανοικτής αυτής συζήτησης καλό θα ήταν να γίνει τέλος Απριλίου ώστε τα θέματα που θα αναδειχθούν και τα βήματα που πρέπει να γίνουν να παρουσιαστούν τον Αύγουστο κατά την επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων.
Εκ μέρους του Συνδυασμού «Τ’ Ανώγεια του Μέλλοντος»
Με τιμή Σωκράτης Σ. Κεφαλογιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος
Προφανώς ο κ.Κεφαλογιάννης ζητάει και σήμερα να γίνει αυτή η συνάντηση μαζί με τον Δικηγορικό σύλλογο Ρεθύμνου και να δρομολογηθούν εξελίξεις για το σοβαρό αυτό θέμα.
Η Ανωγή ως όφειλε πριν τη δημοσίευση της θέσης του Σωκράτη Κεφαλογιάννη επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Ανωγείων κ.Μανόλη Καλλέργη που τόνισε ότι ο Δήμος είναι πάντα σε επαφή με τον Δικηγορικό σύλλογο Ρεθύμνου και ετοιμάζει ημερίδα για το θέμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αυγούστου για το Ολοκαύτωμα Ανωγείων.Αναλυτικά ο κ.Καλλέργης είπε τα εξής:
”Ακόμα και στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο (σ.σ στις 15 Ιουνίου 2015) ερωτηθήκαμε για το θέμα και μιλήσαμε για αυτό.Υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει συνεχής επαφή με τον Δικηγορικό σύλλογο Ρεθύμνου για να δρομολογηθούν εξελίξεις.Μιλάμε και με τον Δικηγόρο Μάρκο Μαρινάκη που συγκέντρωνε τα στοιχεία την δεκαετία του ’90 αλλά και με τον τωρινό πρόεδρο του συλλόγου κ.Βαγγέλη Μουνδριανάκη.
Μάλιστα ετοιμάζουμε ημερίδα ενημέρωσης και συζήτησης για τις Γερμανικές αποζημιώσεις η οποία θα είναι μέσα στις εκδηλώσεις του Αυγούστου για το Ολοκαύτωμα.Σε αυτή την ημερίδα θα είναι πιθανότατα παρούσα η Πρόεδρος της Βουλής κ.Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και μέρος της επιτροπής της Βουλής για τις αποζημιώσεις και εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα.Θα καλέσουμε και τον Δικηγορικό σύλλογο Ρεθύμνου ώστε μέσω της συζήτησης και της ενημέρωσης να καθορίσουμε τα μελλοντικά μας βήματα” τονίζει στην απάντηση του στον κ.Κεφαλογιάννη ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης.