Στο πλαίσιο της προσπάθειας των αναπτυξιακών εταιρειών της Κρήτης για διασύνδεση του πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας με τον τομέα του τουρισμού θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 18 Μαρτίου 2015, στο Γερακάρι Αμαρίου, βιωματικό εργαστήριο για 25 περίπου κτηνοτρόφους από όλες της περιοχές εφαρμογής τοπικών προγραμμάτων Leader της Κρήτης.

Το βιωματικό εργαστήριο θα υλοποιηθεί μέσω του διατοπικού προγράμματος με τίτλο «ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ», το οποίο αποτελεί συνεργασία των τεσσάρων αναπτυξιακών εταιρειών της Κρήτης, Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ, Αναπτυξιακή Λασιθίου ΑΑΕ ΟΤΑ, ΑΚΟΜΜ – ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ και Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ.. Η συνεργασία αυτή πραγματοποιείται μέσω του Μέτρου 421α «Διατοπική και Διακρατική Συνεργασία» των τοπικών προγραμμάτων Leader.

Το διατοπικό πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου ανάπτυξης και προώθησης διδακτικών κτηνοτροφικών αγροκτημάτων στην Κρήτη με αποτέλεσμα την προώθηση εναλλακτικών και συμπληρωματικών δραστηριοτήτων στις κτηνοτροφικές – ορεινές ζώνες.

Το μοντέλο που θα αποτελέσει τη βάση για το σχεδιασμό αυτό αποτελούν οι διδακτικές φάρμες, οι οποίες γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη στις γείτονες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στην Ιταλία.
Οι διδακτικές φάρμες, σύμφωνα με το Ιταλικό παράδειγμα, είναι αγροτικές επιχειρήσεις και αγροτουριστικές δομές δομημένες ανάλογα και οργανωμένες, ώστε να υποδέχονται επισκέπτες (παιδιά και ενήλικες) για εκπαιδευτικούς λόγους και λόγους αναψυχής. Προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τη φύση και την περιοχή τους μέσω των αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων και των προϊόντων τους, μέσα από μια συγκεκριμένη βιωματική μέθοδο βασισμένη στην ενεργή συμμετοχή τους.

Την ευθύνη της οργάνωσης του βιωματικού εργαστηρίου έχει το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρίου

Μοιραστείτε το

-

-->