Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ενορία του Αγίου Γεωργίου θα τιμήσει τους ήρωες της Μάχης στο Σφακάκι με μνημόσυνο που θα τελεστεί την ερχόμενη Πέμπτη 7 Αυγούστου στις 9.30 π.μ.
70 χρόνια μετά την 7 Αυγούστου 1944 όπου η ομάδα του ΕΛ.ΑΣ Ανωγείων κατάφερε να απελευθερώσει 98 αμάχους από τα χέρια των Ναζί σε μια άψογη επιχείρηση όπου δεν τραυματίστηκε κανένας.
Χρέος όλων μας είναι ο σεβασμός στη μνήμη αυτών που έδωσαν τα πάντα για να έχουμε εμείς το ύψιστο αγαθό:την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία μας! Η ενορία πάντα με σεβασμό καλεί όλους τους χωριανούς να ανάψουν ένα κερί και να ακούσουν και τα λόγια του π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη για την μεγάλη αυτή επέτειο για το χωριό μας.
Στην φωτογραφία βλέπεται σε εκδήλωση πριν από αρκετά χρόνια στην περιοχή Σφακάκι όλους τους Ανωγειανούς αγωνιστές σε μεγαλύτερη ηλικία να δίνουν το παρών στον τόπο που έγραψαν μια ακόμα χρυσή σελίδα στην ιστορία των Ανωγείων. Κανείς πλέον δεν βρίσκεται στην ζωή, αλλά όλοι είναι αθάνατοι στις μνήμες μας.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΣΦΑΚΑΚΙ
Στις 7 Αυγούστου 1944, ο Γερμανός λοχίας των SS Γιόζεφ Ολενχάουερ, γνωστός στην περιοχή του Μυλοποτάμου σαν «Σήφης» συνοδευόμενος από ισχυρή ομάδα Γερμανών και Ιταλών στρατιωτών, θα μεταβεί στα Ανώγεια από το γειτονικό χωριό Γενί-Γκαβέ (σημερινή Δροσιά) όπου είχε την έδρα του και θα συλλάβει 98 γυναικόπαιδα, με σκοπό να τα μεταφέρει στο Ρέθυμνο και από εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας.
Η οκταμελής ομάδα του ΕΛΑΣ Ανωγείων οπλίζεται κατάλληλα και περιμένει στην θέση Σφακάκι. Εκεί θα αιφνιδιάσουν τον Σήφη και την παρέα του και θα ελευθερώσουν από τα χέρια τους τα γυναικόπαιδα. Άπαντες οι γερμανοϊταλοί σκοτώνονται ή αιχμαλωτίζονται. Κανείς από τους αντάρτες και τους ομήρους δεν θα τραυματιστεί. Ο αιφνιδιασμός υπήρξε απόλυτος και η επιχείρηση κρίθηκε από τις πιο επιτυχημένες του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Μανόλης Μανουράς (Σμαϊλομανόλης).
Η μάχη στο Σφακάκι θα είναι ένα από τα πέντε «επειδή» που θα αναφέρει η απόφαση Γερμανού διοικητή της Κρήτης για την καταστροφή των Ανωγείων. Αναφέρει χαρακτηριστικά η διαταγή:
«Επειδή η πόλις των Ανωγείων είναι κέντρο της αγγλικής κατασκοπείας εν Κρήτη και επειδή οι ανωγειανοί εξετέλεσαν τον φόνο του λοχίου φρουράρχου Γενί-Γκαβέ και της υπ’ αυτών φρουράς και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το σαμποτάζ της Δαμάστας, επειδή εις Ανώγεια ευρίσκουν άσυλον και προστασίαν οι αντάρται των διαφόρων ομάδων αντιστάσεως και επειδή εκ των Ανωγείων διήλθον και οι απαγωγείς με τον Στρατηγόν Φον Κράιπερ χρησιμοποιήσαντες ως σταθμόν διαμετακομιδής τα Ανώγεια, διατάσσωμεν την ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΝ τούτων και την εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου».