Η κάμπια τρώει τον ανθό κι η πέρδικα τη βιόλα,

σ’ αυτό το ψεύτη το ντουνιά εδώ πομένουν όλα…

Ήταν 29  Ιουλίου 2007 όταν με πρωτοβουλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων φιλοτεχνήθηκε το άγαλμα του Μανώλη Πασπαράκη ή Στραβού και έγιναν τα αποκαλυπτήρια του στον χώρο του Αγίου Υακίνθου ,παράλληλα με μια βραδιά τιμής για τον θρυλικό τυφλό λυράρη που γλέντησε γενιές και γενιές Ανωγειανών .

Για διάφορους λόγους το άγαλμα εκείνο δεν τοποθετήθηκε στα Ανώγεια άμεσα αλλά πλέον έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και  η μορφή του Στραβού θα κοσμεί τον περιβάλλοντα χώρο του Πολύκεντρου αποτελώντας και τον προάγγελο για την ”Μουσική Ακαδημία” που θα δημιουργηθεί εκεί.

Οι Ανωγειανοί πλέον αλλά και οι επισκέπτες θα βλέπουν στα Ανώγεια ένα άγαλμα ενός ανθρώπου που αποτέλεσε παράδειγμα δύναμης, θέλησης και πάθους σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η Μουσική Ακαδημία είναι ένα έργο που αναμένεται να δημοπρατηθεί τον Απρίλιο και εκεί μέσα θα γίνει η προσπάθεια να χωρέσει ένα μικρό μόνο μέρος του πλούτου της Ανωγειανής μουσικής παράδοσης.

Το άγαλμα του Μανώλη Πασπαράκη που θα βρίσκεται έξω θα δείχνει σε όλους πως γλεντούσαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας πριν αλλά και μετά τη Ναζιστική Κατοχή.

Στο πρόσωπο του Στραβού ουσιαστικά τιμάται μια ολόκληρη εποχή. Με τον Νεοκλή Σαλούστρο και το Μυρομανώλη στο λαγούτο και όλους τους αυθεντικούς μερακλήδες που γλεντούσαν τη χαρά αλλά και τη λύπη τους. Τον Χουμά, το Καφατσή, το Γιαννιώ, το Μερτζάνη,τον Πολομανώλη,το Λαμπρινό και τόσους και τόσους άλλους που τραγούδησαν σε κάθε σοκάκι αυτού του χωριού με τη λύρα του Στραβού.

”Φεύγεις ψυχή μου τσι ψυχής γλυκιά παρηγοριά μου,

που με τα μάτια σου τα δυο φέγγανε τα δικά μου…

Ο Στραβός έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου 1987 και σίγουρα πλέον 27 χρόνια μετά θα τιμηθεί όπως του αρμόζει από τους ίδιους τους Ανωγειανούς.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Δήμαρχο Ανωγείων κ.Σωκράτη Κεφαλογιάννη το άγαλμα θα στηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του Πολύκεντρου, λίγο μετά την Μαθητική Εστία ,την περίοδο του καλοκαιριού του 2014 στις εκδηλώσεις του Δήμου.

Ίσως εκείνη τη βραδιά κάποιοι να ακούσουν με τα αυτιά της ψυχής τους  τον Στραβό και τη παρέα του να γυρίζουν ξανά τα σοκάκια του χωριού και να κάνουν μια τελευταία ανεπανάληπτη καντάδα από τα παλιά.

Άλλωστε το είχε πει και ο ίδιος σε μαντινάδα του :

 

Από τον τάφο ανε μπορώ θα ‘ναι λιποταχτήσω,

να βρω τσι φίλους τσι παλιούς να τσι ξαναγνωρίσω..

 

Αυτή είναι η ευκαιρία να λιποταχτήσεις παππού…Μια τελευταία καντάδα όταν στηθεί το άγαλμα….

 

Γ.Μπ

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->