Ρεπορτάζ: Γιώργης Μπαγκέρης

Φωτο: Αγγέλα Σκουλά

-Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευγένιος

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με τα παιδιά σε πρώτο πλάνο, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή τα εγκαίνια του ”Εργαστηρίου Γνώσης” της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου, παρουσία πλήθος κόσμου και των φορέων του τόπου.

Τον αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ.κ. Ευγένιος μπροστά σε γονείς με τα παιδιά τους που είναι και ο κύριος λόγος της δημιουργίας αυτού του χώρου από τον π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη και τους καθηγητές με επικεφαλής την κ .Ελένη Κοντιζά που έρχονται ανιδιοτελώς από το Ηράκλειο.

Παρόντες οι ιερωμένοι του χωριού, ο Δήμαρχος Ανωγείων κ.Σωκράτης Κεφαλογιάννης και πολλά μέλη του Δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Νίκος Βρέντζος  και ο…δικός μας άνθρωπος ,ο τεχνικός της ΑνωΓη  Δημήτρης Ζεινάκης, ο ”ντόκτορας” όπως τον αποκαλεί ο π. και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας μας Γιάννης Φασουλάς, στον οποίο, όπως αποκάλυψε ο παπα-Ανδρέας ανήκει η αρχική ιδέα για τη δημιουργία αυτού του χώρου για τους μαθητές.

Το Εργαστήρι Γνώσης λειτουργεί ανεπίσημα εδώ και ένα περίπου χρόνο και μέρα με τη μέρα εξοπλίζεται και αναλαμβάνει όλο και περισσότερες δράσεις για τα παιδιά, έτσι ώστε να αξίζει την στήριξη κάθε μικρής ή μεγάλης δύναμης του τόπου μας.

 

«Η αλήθεια έρχεται με τη γνώση…»

Περήφανος και για ένα όνειρο της Ενορίας που γίνεται πραγματικότητα ανέφερε στο λόγο του ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης που τόνισε χαρακτηριστικά:
”Αυτή η αίθουσα ,ένα όνειρο της Ενορίας μας και του Εκκλησιαστικού συμβουλίου, υλοποιείται και με τη βοήθεια του Θεού και με την ηθική συμπαράσταση του Δεσπότη μας  ο οποίος σε όποια πρωτοβουλία παίρνει η Ενορία μας είναι ο ηθικός συμπαραστάτης. Αισθάνομαι περήφανος και ευτυχισμένος  για αυτή την αίθουσα. Συγκινούμαι όταν έρχομαι εδώ και τη βλέπω γεμάτη παιδιά που κάνουν ουσιαστικά πράγματα που θα αποτελέσουν εφόδια μοναδικά για να πλάσουν τον χαρακτήρα τους. Τα παιδιά πρέπει και θα είναι πάντα το πρωταρχικό μας μέλημα.

Είναι γνωστή η ρήση του Σολωμού πως το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθές.

Η αλήθεια έρχεται με τη γνώση και η γνώση στηρίζει την Παιδεία η οποία μαζί με την αλήθεια πολεμούν το κακό, τα δαιμόνια, τον φανατισμό, τη διαφθορά, την επιθετικότητα και προάγουν τους Δημοκρατικούς θεσμούς, την ισότητα και την αποδοχή του άλλου.

Για να είναι τα παιδιά μας υπεύθυνοι πολίτες του αύριο, με σεβασμό απέναντι στον συνάνθρωπο και στην Πολιτεία πρέπει να εκπαιδευτούν. Η εκπαίδευση είναι η βασική  προϋπόθεση για να μπορέσει η κοινωνία μας να υλοποιήσει τα ιδανικά της ειρήνης,της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης” κατέληξε ο π.Ανδρέας.

Καθήλωσε και συγκίνησε ο Μητροπολίτης Ευγένιος στον λόγο του

Εμφανώς συγκινημένος και ο ίδιος ο Μητροπολίτης κ.Ευγένιος για τα εγκαίνια του Εργαστηρίου Γνώσης μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τα Ανώγεια και τους ανθρώπους τους, ζητώντας να κρατήσουμε τον Πολιτισμό και να τον μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές, ενώ υποσχέθηκε τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης με ακόμα περισσότερα βιβλία. Ανέφερε στον λόγο του τα εξής:

”Γνώριζα από τον π. Ανδρέα από καιρό για αυτή την πρωτοβουλία και για τις σκέψεις του. Την είχα αγκαλιάσει μυστικά με τον δικό μου τρόπο και ήθελα να την δω να φτάνει σε αυτή τη στιγμή.

Κάθε έργο ξεκινά από ένα όνειρο και τα όνειρα πολλές φορές από κάπου προδίδονται, εγκαταλείπονται και δεν τελεσφορούν. Όμως υπάρχουν και όνειρα που γίνονται πραγματικότητα γιατί υπάρχουν ζωντανοί άνθρωποι και ζεστές καρδιές που μετουσιώνουν τα χαρίσματα που τους έδωσε ο Θεός σε ενέργεια και πράξη, σε δημιουργία, όχι για τους εαυτούς τους αλλά για όλους τους άλλους.

Κι αν δεν είναι αυτό αγάπη δε ξέρω τι είναι αγάπη..

Κι αν δεν είναι αυτό Ορθόδοξος Πολιτισμός δε ξέρω τι είναι Ορθόδοξος Πολιτισμός…

Δόξα τον Θεό σε αυτό τον τόπο και ιδιαίτερα εδώ στα Ανώγεια ,στα αγιασμένα αυτά χώματα που πατούμε και αγάπη έχουμε και  φιλότιμο και μια χούφτα και μια μεγάλη αγκαλιά γινόμαστε όταν χρειαστεί για όλους. Για εμάς δεν είναι ξένοι και δικοί μας, δεν είναι φτωχοί και πλούσιοι, δεν είναι μικροί ή μεγάλοι, αλλά όλοι είμαστε παιδιά του Θεού και ο ένας πάντα απαραίτητος για τον άλλο.

Καμαρώνω για αυτό το χώρο που δημιουργήσατε εδώ. Ως επίσκοπος σας γεμίζω με περηφάνια και  συγκίνηση γιατί δόξα το Θεό  υπάρχουν ενορίες όπως του Αγίου Γεωργίου που ασχολούνται με τον άνθρωπο.

Ακόμα και λάθη να γίνονται δε με ενοχλεί. Αυτό που με ενοχλεί  είναι η απραξία, η αδράνεια, όταν κλεινόμαστε στον εαυτό μας, όταν δεν ενδιαφερόμαστε για το διπλανό μας, όταν δε δείχνουμε ενδιαφέρον για αυτά τα παιδιά. Τους φορτώσαμε ένα κόσμο γεμάτο προβλήματα και αδιαφορούμε πως αυτά τα παιδιά θα λύσουν αυτά τα λάθη που εμείς οι μεγαλύτεροι τους δώσαμε.

Πολλές φορές από αυτά που κληρονομούμε στα παιδιά μας ντρέπομαι να τα κοιτάξω στα μάτια.Αλλά όταν γίνονται τέτοια πράγματα όπως σήμερα τότε δεν ντρέπομαι καθόλου! Καμαρώνω και δοξάζω το Θεό που μπορούμε να λειτουργούμε σαν μια ζεστή και ανοιχτή αγκαλιά για όλους..

Αγαπητέ Δήμαρχε σε ευχαριστώ που είσαι πάντα κοντά στις πρωτοβουλίες της τοπικής εκκλησίας.

Πάτερ Ανδρέα θα σε παρακαλέσω μόλις έρθεις στο Ρέθυμνο να περάσεις από τη Μητρόπολη όπου θα έχω ετοιμάσει αρκετά βιβλία για να πλουτίσετε τη βιβλιοθήκη σας.

Σας εκφράζω άλλη μια φορά την ευχαριστία και την χαρά μου. Αλλά και μια προτροπή και μια προσδοκία..Το ονομάσατε Εργαστήρι Γνώσης .Είναι ένας όμορφος αλλά βαρύς τίτλος. Για να φτάσει κανείς στη γνώση ξεκινά από την επίγνωση. Γνωρίζοντας τον εαυτό μας,τις αδυναμίες μας, μπορούμε να γίνουμε πιο ωφέλιμοι για μας και για τους άλλους.

Είναι μια χρυσή ευκαιρία σε αυτές τις παιδικές ψυχές και στα μεγαλύτερα παιδιά να βάλετε στις καρδιές τους βαθιά αυτή τη παράδοση και τον πολιτισμό που έχει αυτός ο τόπος..Να μην χαθεί ποτέ! Εδώ υπάρχουν έθιμα, ήθη, κανόνες ,τέχνη, πολιτισμός που πρέπει να κρατηθεί πάση θυσία.

Ότι γίνεται εδώ και ότι κάνουμε στη ζωή μας πρέπει να έχει το άρωμα της αυθεντικότητας. Προ τρέψτε αυτά τα παιδιά να μα θητεύουν στις  γιαγιάδες και τους παππούδες τους ,να μάθουν αυτά που ξέρουν εκείνοι και να τα κρατήσουν για να τα μεταδώσουν στις επόμενες γενιές.

Εδώ ψηλά πρέπει να κρατηθεί υγιές αυτό το φρόνημα. Αισθάνομαι περήφανος και ευλογημένος από το Θεό που είμαι επίσκοπος σας και καμαρώνω πάντα για σας και έχω το κεφάλι μου ψηλά. Γιατί έχει λεβέντες ανθρώπους και προπαντός πνευματική λεβεντιά που τη διατρανώνουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν” κατέληξε ο κ.κ Ευγένιος.

 Κάλεσμα σε όλους να βοηθήσουν  με όποιο τρόπο μπορούν  απηύθυνε ο Δήμαρχος Ανωγείων

Στον λόγο του ο κ.Κεφαλογιάννης ζήτησε  τη βοήθεια όλων γιατί η γνώση είναι το όχημα εξόδου από τη κρίση και πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους. Τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ανωγείων:

”Θέλω να καλωσορίσω τον σεβασμιότατο που έρχεται κατευθείαν από την Κωνσταντινούπολη και οι ευχές του είναι από την κοιτίδα της Ορθοδοξίας.

Έχω να ευχηθώ καλό δρόμο σε αυτό που κάνετε εδώ π. Ανδρέα. Είναι έργα ανθρώπων και απευθύνονται στην καρδιά των ανθρώπων.

Βλέποντας αυτή την υποδομή εδώ θα ήθελα να καλέσω τον καθένα που είναι εδώ, από το λίγο που έχει, από ένα διαβασμένο βιβλίο του που έχει να το προσφέρει και να εμπλουτίσουμε τη βιβλιοθήκη που θα είναι ένας ζωντανός χώρος. Σε ζωντανές φωλιές όπως αυτή καλό είναι να την εμπλουτίσουμε ώστε να αποτελέσει χαρά για μικρούς και μεγάλους, διότι η γνώση που είναι όχημα για έξοδο από την κρίση πρέπει να είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους…”.

Η ομιλία της Ελένη Κοντιζά

Δεν αρκεί να θέλεις να δώσεις αλλά και να υπάρχουν άνθρωπο που να θέλουν να πάρουν τόνισε η καθηγήτρια κ.Ελένη Κοντιζά

Στον λόγο της η κ.Κοντιζά καθηγήτρια Φυσικής και Χημείας αλλά και η ψυχή των εκπαιδευτών στο Εργαστήρι Γνώσης τόνισε:

”Πριν μερικά χρόνια είχα την τύχη να γνωρίσω τον π.Ανδρέα και το χωριό από πολύ κοντά.

Πάντα μου άρεσε να δίνω στα παιδιά γιατί αυτά είναι το μέλλον μας.Υπήρχε πάντα η ιδέα αλλά δεν υπήρχαν άνθρωποι να την στηρίξουν. Ο Δημήτρης Ζεινάκης μου το πρότεινε και ο πάτερ το αγκάλιασε αμέσως. Δεν αρκεί να θέλεις να δώσεις αλλά και να υπάρχουν άνθρωποι που να θέλουν να πάρουν. Τους ευχαριστώ όλους για την ευκαιρία αυτή. Στόχος μας είναι να δώσουμε ερεθίσματα σε αυτά τα παιδιά ώστε όχι μόνο να γίνουν χρήσιμοι πολίτες για το μέλλον, αλλά να γίνουν και ευτυχισμένοι πολίτες για το αύριο.

Απευθυνόμαστε σε όλα τα παιδιά από Α’ Δημοτικού μέχρι Γ’ Λυκείου.

Τα παιδιά του Δημοτικού τα απασχολούμαι δημιουργικά ώστε να ερεθίσουμε το μυαλό τους με πολλές ασχολίες. Έχουμε σχεδιάσει πράγματα όπως μουσική, καλλιτεχνία, ζωγραφική, βιβλιοθήκη και πολλά άλλα.

Στα μεγαλύτερα παιδιά κάνουμε φροντιστήρια Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών και Έκθεσης και Πολιτικής Οικονομίας.

Μετά το Πάσχα σχεδιάζουμε εκπαιδευτική εκδρομή στη Σπιναλόγκα και θα ανεβάσουμε στο μέλλον και θεατρικές παραστάσεις .Έχουμε πολλά στο μυαλό μας. Αρκεί να υπάρχει καλή καρδιά, θέληση και η βοήθεια του Θεού..” ολοκλήρωσε η κ.Κοντιζά.

 

Το Εργαστήρι Γνώσης λοιπόν ανοίγει και επίσημα τα φτερά του και στοχεύει να οδηγήσει τα παιδιά ψηλά στις βουνοκορφές της μάθησης, της Παιδείας,της Δημιουργίας και του αλληλοσεβασμού. Εφόδια που αν αποκτήσει κανείς κάνει τη ζωή του ομορφότερη και με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Η στήριξη όλων μας  πρέπει στα Ανώγεια να θεωρείται δεδομένη και ο καθένας να προσθέσει το δικό του μικρό λιθαράκι για τα παιδιά..Τα παιδιά μας!

 

Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε τους ανθρώπους που βοήθησαν στην διαμόρφωση της αίθουσας και τους καθηγητές που συμμετέχουν ανιδιοτελώς:

– Ο Κώστας και ο Μηνάς Σμπώκος του Μπαλούρδο που έκαναν δωρεάν όλα τα έπιπλα της αίθουσας.

-Τα αδέρφια Φανούρης και Μανόλης Βατσινάς από το Γάζι που έδωσαν τις κουρτίνες.

-Ο Τάσος Αθανασιάδης από το Ηράκλειο που έκανε την τοποθέτηση των γυψοσανίδων.

 

Οι καθηγητές που συμμετέχουν είναι οι εξής:

-Ελένη Κοντιζά

-Πόπη Σταυρακάκη

-Εύα Τζανάκη

-Πάνος Αλεξίου

-Νατάσα Νταγιαντά

-Γιάννα Παπαδοπούλου

-Σοφία  Στεφανάκη

 

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους και καλή δύναμη για τη συνέχεια…

 

Μοιραστείτε το

-

-->