Ο Γιάννης Σακελλαράκης στην Αγία Μαρίνα, έναν τόπο που αγάπησε ιδιαίτερα

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του «συγχωριανού» μας  αρχαιολόγου,  Γιάννη Σακελλαράκη, ενός εξαίρετου επιστήμονα και συγγραφέα. Τ’ Ανώγεια πενθούν για τον επίτιμο δημότη τους, για τον αρχαιολόγο που γαλούχησε γενιές Ανωγειανών με το μεγάλο του όνειρο: να γίνει ο Ψηλορείτης, το Ιδαίο Άντρο και η Ζώμινθος ένας αρχαιολογικός δρυμός αντάξιος του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου του βουνού.

Ο Γιάννης Σακελλαράκης αφιέρωσε τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του στον Ψηλορείτη και βάλθηκε να φέρει στο φως τους κρυμμένους θησαυρούς του μυθικού βουνού. Ακούραστος συνεργάτης του Δήμου Ανωγείων και των Ανωγειανών στήριξε όλες τις φιλόδοξες προσπάθειες, για να δημιουργηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ανωγείων-Σπίτι της Ανασκαφής και να φιλοξενήσει τα ευρήματα του μινωικού οικισμού, της Ζωμίνθου και του Ιδαίου Άντρου.

Με πείσμα και γενναιότητα κάθε άνοιξη έσκυβε πάνω από τα χώματα του Ψηλορείτη και γινόταν ένα με το παρελθόν, συγχρωτιζόταν με τους Ανωγειανούς στα καφενεία, ανακοίνωνε το φθινόπωρο στις πλατείες τα ευρήματα της ανασκαφής και μπόλιαζε τις σκέψεις μας με σεβασμό και δέος για το ιερό βουνό.

Έλεγε με καμάρι «Νιώθω όπως ο Εβανς όταν ανακάλυψε την Κνωσό», έτσι όπως έφερνε στο φως μια μινωική μοναδικότητα, έναν χώρο παρθένο από κάθε ανθρώπινη επέμβαση εδώ και 3.500χρόνια. «Είμαι μπροστά σε έναν θησαυρό. Και αν αναφέρω αυτό το μέγα όνομα, τον Εβανς, και την Κνωσό είναι διότι είμαι πολύ χορτάτος από μεγάλα ευρήματα. Από χρυσάφια, από βασιλικούς τάφους, από παλάτια… Αλλά δεν είμαι χορτάτος από περιβάλλον, από τον ελεύθερο χώρο και από το μέγα εύρημα, το αδιατάρακτο».

Ο αρχαιολόγος που έμενε σε μιτάτο, κλάδευε και πότιζε τα δέντρα της Ζωμίνθου, και τόνιζε σε κάθε του κουβέντα τη σημασία της διατήρησης και προστασίας αυτού του φυσικού περιβάλλοντος.

Όλοι  οι Ανωγειανοί και, εγώ προσωπικά, σου είμαστε ευγνώμονες. Καλό ταξίδι, Δάσκαλε. Είμαστε σίγουροι ότι η ψυχή σου πέταξε και ήρθε στον Ψηλορείτη».

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Στις 28 Οκτωβρίου το πρωί πέθανε στο σπίτι του στην Δροσιά Αττικής ο αρχαιολόγος, καθηγητής Γιάννης Σακελλαράκης. Η κηδεία του έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο την επομένη στο κοιμητήριο της Κηφισιάς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανωγείων μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 17.00μ.μ. και αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα:

Ο Καθηγητής Γιάννης Σακελλαράκης υπήρξε μια κορυφαία μορφή της επιστήμης, της αρχαιολογίας και της πνευματικής ζωής της χώρας.

Το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής εργασίας του επιτελέστηκε στην Κρήτη. Διετέλεσε διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και υποδιευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί σειρά ετών.

Το εύρος και η σημασία του ανασκαφικού του έργου και η βαθύτητα της επιστημονικής του θεώρησης τον κατέταξαν στην πρωτοπορία της προϊστορικής αρχαιολογίας σε διεθνές πεδίο.

Τα τελευταία 30 χρόνια της επιστημονικής του ζωής τα σύνδεσε με τον Ψηλορείτη και τ’ Ανώγεια. Ακούραστος εργάτης της επιστήμης του ανάσκαψε το Ιδαίο Άντρο σε υψόμετρο 1525 μέτρων, τόπο λατρείας του Δία για περισσότερο από τρείς χιλιάδες χρόνια.

Οξυδερκής και οραματιστής, ανακάλυψε το προϊστορικό κτιριακό συγκρότημα στη Ζώμινθο το οποίο ανέσκαπτε τα τελευταία χρόνια μαζί με τη σύντροφο του αρχαιολόγο Έφη Σαπουνά – Σακελλαράκη.

Ο Γιάννης Σακελλαράκης ήταν ο πρώτος εμπνευστής των αρχαιολογικών δρυμών που αναπτύσσονται στο Ιδαίο Άντρο και τη Ζώμινθο.

Τ’ Aνώγεια οφείλουν πολλά στην ερωτική σχέση που συνέδεσε το μεγάλο αρχαιολόγο με τα κακοτράχαλα βουνά και τους αιθέρες του Ψηλορείτη.

Ο Δήμος Ανωγείων για την μεγάλη προσφορά στον τόπο τίμησε τον διαπρεπή επιστήμονα κάνοντας τον Επίτιμο Δημότη Ανωγείων.

Σήμερα  συντριμμένοι από τον αδόκητο χαμό του στεκόμαστε δίπλα στην σύντροφο του Έφη, και δίδοντας της κουράγιο, της δηλώνουμε ότι θα σεβαστούμε το όραμα του Γιάννη για το Ψηλορείτη. Θα πασχίσουμε να κάνουμε πράξη τις ιδέες του για τον Ψηλορείτη, του Πολιτισμού και της Ανάπτυξης

Ο Γιάννης Σακελλαράκης για μας δεν έφυγε από τον Ψηλορείτη, μαζί με την Έφη Σαπουνά Σακελλαράκη θα συνεχίσουμε στα Δικά του ζάλα.

Συλλυπητήρια από το Γιάννη Ξημέρη

Συγκλονισμένος δηλώνει για το θάνατο του Γιάννη Σακελλαράκη ο συνεργάτης της ΑΝΩΓΗΣ Γιάννης Ξημέρης. Ο Γιάννης είχε στενή συνεργασία με τον κορυφαίο Έλληνα αρχαιολόγο, σε ότι αφορά τη δημιουργία και το στήσιμο της ηλεκτρονικής σελίδας για τη Ζώμινθο. Όπως μας είπε είχαν προγραμματίσει να συναντηθούν το επόμενο διάστημα, όμως αυτό το ραντεβού, σύμφωνα με τις επιλογές της μοίρας, δεν θα γίνει ποτέ…

Ο Γιάννης Ξημέρης εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Μοιραστείτε το

-

-->