Στα Ανώγεια βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή μέλη του συλλόγου ”Καλλιπάτειρα” για ιδιωτική επίσκεψη στο χωριό μας και ο Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων σε συνεργασία με την ταβέρνα ”Σκαλώματα” οργάνωσε προς τιμήν τους μια εκδήλωση με πολύ μουσική, χορό και αυθεντική ανωγειανή κουζίνα.

Ο σύλλογος ”Καλλιπάτειρα” με ιδιαίτερες σχέσεις στα Ανώγεια καθώς πριν λίγα χρόνια με χορηγία τους φτιάχτηκε το γήπεδο 5 επί 5 στο Δημοτικό Στάδιο προσφέροντας εμπράκτως στον αθλητισμό της περιοχής.

Τόσο ο πρόεδρος του Πολιτιστικού  συλλόγου κ. Νίκος Βρέντζος, όσο και η πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης κ.Μαρία Αντωνακάκη  στις ομιλίες τους ανήγγειλαν την συνεργασία τους το ερχόμενο καλοκαίρι για κοινές εκδηλώσεις τόσο στη Κρήτη και την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ενώ οι Ανωγειανοί τους προσκάλεσαν και επίσημα στην Δεύτερη Παγκρήτια Καντάδα που θα γίνει στα Ανώγεια το ερχόμενο καλοκαίρι και που επιθυμία είναι να γίνει θεσμός.

Η κ. Αντωνακάκη μετέφερε την επιθυμία της προέδρου κ.Κατερίνα Παναγοπούλου για συνεργασία και στο μέλλον.Η ίδια   δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω προβλήματος υγείας του συζύγου της του γνωστού εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Τόνισε η κ.Αντωνακάκη:

”Μεταφέρω τα λόγια της προέδρου μας κ.Παναγοπούλου που  θέλησε να τονίσω τους ισχυρούς δεσμούς που έχει με τα Ανώγεια και την δέσμευση της για περαιτέρω συνεργασία μας αυτό το καλοκαίρι.Αγαπάει πολύ αυτόν τον τόπο και μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε σπουδαία πράγματα….”

Ο Νίκος Βρέντζος αφού δώρισε στην κ.Αντωνακάκη ένα κρητικό μαχαίρι και ένα μαντιλέ  τόνισε στην ομιλία του :

” Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων σας καλωσορίζουμε στ’ Ανώγεια.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μας να υποδεχόμαστε το Πανελλήνιο Αθλητικό  Σωματείο Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» που πρεσβεύει τις ίδιες αξίες και τα ίδια ιδανικά με τ’ Ανώγεια (δηλαδή τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και το Ευ Αγωνίζεσθαι).

Η προσφορά και η στήριξή σας στ’ Ανώγεια είναι σταθερή όπως σταθερά είναι και τα αισθήματά μας για σας και το έργο σας.

Το γήπεδο 5χ5, στο Δημοτικό Στάδιο Ανωγείων, που έγινε με δική σας χορηγία, υποδέχεται καθημερινά σημαντικό αριθμό αθλητών μικρών και μεγάλων

Τ’ Ανώγεια σας ευχαριστούν γι’ αυτό.

Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων που μετρά μισό αιώνα ζωής και καταγράφει σημαντική παρουσία, τα τρία τελευταία έχει περάσει στα χέρια νέων ανθρώπων, που σε συνεργασία με τους παλαιότερους, στόχο έχουν να μεγαλουργήσουν   στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δραστηριότητάς μας είναι οι εκδηλώσεις αθλητισμού,φιλανθρωπίας , πολιτισμού και η συμμετοχή του χορευτικού μας συγκροτήματος σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Κρήτης.

Αποκορύφωμα αυτής της δραστηριότητάς είναι η διοργάνωση της εκδήλωσης για τα 100 χρόνια της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα 1913-2013, η 1η παγκρήτια καντάδα μαζί με το 1ο παγκρήτιο φεστιβάλ χορού, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 500 χορευτές   από την Κρήτη και την ομογένεια με την συμμετοχή πολλών αναγνωρισμένων κρητικώ καλλιτέχνων που έγινε φέτος στις 11 Αυγούστου στο δημοτικό στάδιο Ανώγειων με πάνω από 4.000 κόσμο να παρακολουθεί και να δίνει παλμό σε ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός που για πρώτη φορά επιχειρήθηκε και που στέφθηκε με πλήρη επιτυχία.

Ο Σύλλογος ήδη έχει ξεκινήσει την οργάνωση για τη 2η εκδήλωση που ευελπιστεί να γίνει θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης και για την οποία είστε από τώρα επίσημοι προσκεκλημένοι.

Επιστέγασμα της επιτυχούς πορείας μας είναι η συμμετοχή μας στην ετήσια γιορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως «Μεγάλη γιορτή του θρόνου» την ημέρα του Αγίου Ανδρέα, μετά από επίσημη πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Κατά τη διάρκεια της γιορτής παρουσιάσαμε χορούς, τραγούδια και μαντινάδες μεταφέροντας  τον πολιτισμό των Ανωγείων και της Κρήτης στο Φανάρι παρουσία πολλών επισήμων…”κατέληξε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου.

Στην συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η μουσική. Στην λύρα ο Δημήτρης Ξυλούρης,στο μαντολίνο ο Κώστας Βρέντζος,και στα λαούτα οι Μακριδάκης Νίκος και Δαφέρμος Γιάννης.

Πολύ κέφι και χορός συνέθεσαν  το παζλ μιας αξέχαστης βραδιάς όπου στο τέλος όλοι μαζί αγκαλιασμένοι μπροστά στα όργανα τραγούδησαν μαντινάδες ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το καλοκαίρι.

Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε ότι ο Πολιτιστικός σύλλογος ευχαριστεί θερμά την διεύθυνση της ταβέρνας ”Σκαλώματα”, για το υπέροχο τραπέζι με όλες τις αυθεντικές ανωγειανές γεύσεις αλλά και τους μουσικούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση και εκτόξευσαν στα ύψη το κέφι της παρέας.

 

 

 

 

Μοιραστείτε το

-

-->