Η προτελευταία 6η αγωνιστική του 1ου Σκακιστικού Πρωταθλήματος Ανωγείων, έκρινε και μαθηματικά την 1η θέση, καθώς ο Μανόλης Νταγιαντάς πέτυχε την 6η σερί νίκη του και αποσπάστηκε 1,5 βαθμό από τους διώκτες του, εξασφαλίζοντας το πρωτάθλημα ανεξαρτήτως αποτελέσματος την τελευταία αγωνιστική. Παρότι η μάχη της 1ης θέσης κρίθηκε, αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι μειώθηκε το ενδιαφέρον για τον τελευταίο γύρο, καθώς μένει να κριθούν τα μετάλλια της 2ης και 3ης θέσης. Όπως έχουν τα πράγματα, 5 σκακιστές δίνουν μάχη για τις υπόλοιπες θέσεις του βάθρου, με τους Μιχάλη Νταγιαντά και Γιάννη Μέμο να έχουν το προβάδισμα, καθώς προηγούνται μέχρι στιγμής με 4,5 βαθμούς. Ας δούμε από κοντά τι έγινε στον 6ο γύρο:

Στην 1η σκακιέρα ο Δημήτρης Νταγιαντάς έδωσε μάχη για να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον και για την πρώτη θέση, όμως τελικά ο Μανόλης Νταγιαντάς επικράτησε, φτάνοντας στο 6/6 και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Δημήτρης άλλαξε την σειρά των κινήσεων στο άνοιγμα προσπαθώντας να μπερδέψει τον αντίπαλο του και τελικά η παρτίδα κατέληξε στους δρόμους της Μοντέρνας Άμυνας. Δημιουργήθηκε μια δυναμική θέση στην οποία τα λευκά θέλησαν να δώσουν ακόμα πιο ασύμμετρο χαρακτήρα, επιλέγοντας να κάνουν μεγάλο ροκέ, δείχνοντας ότι παίζουν μόνο για νίκη. Με αντίθετα ροκέ στην σκακιέρα, υπήρχαν σχέδια και για τις δύο παρατάξεις και όλα έδειχναν ότι θα είχαμε ένα πολύ πλούσιο μέσον. Όμως τα λευκά «έχασαν» στο μέτρημα μια τακτική δυνατότητα των μαύρων, τα οποία κέρδισαν «διαφορά» (πύργο για αξιωματικό). Μετά από αυτό το κέρδος υλικού, τα μαύρα με ακριβές παιχνίδι έφτασαν στην νίκη, εξασφαλίζοντας και μαθηματικά την 1η θέση.

Μεγάλη μάχη έγινε στην αναμέτρηση μεταξύ των ισοβαθμούντων στην 2η θέση Μιχάλη Νταγιαντά και Γιάννη Μέμου, οι οποίοι παραμένουν ισόβαθμοι και μετά την παρτίδα, καθώς αυτή έληξε ισόπαλη. Ο Γιάννης Μέμος επέλεξε – όπως πάντα – την Σικελική εναντίον του 1.ε4 και ο Μιχάλης απάντησε με την επίθεση Ροσολίμο. Παίχθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρτίδα, η οποία κατέληξε σε ένα ισόπαλο φινάλε Ίππων. Σπουδαίο αποτέλεσμα για τον Γιάννη, ο οποίος διεκδικεί σταθερά μια θέση στο βάθρο, όπως και ο Μιχάλης.

Την Γαλλική Άμυνα επέλεξε αυτή τη φορά να αντιπαρατάξει ο Γιώργος Νταγιαντάς στο 1.ε4 του Γιάννη Χαιρέτη. Ο Γιάννης βρήκε επίθεση στην πτέρυγα του βασιλιά, όμως τα μαύρα αμύνθηκαν σωστά. Στην συνέχεια τα λευκά έπεσαν θύμα ενός τακτικού χτυπήματος. Το υλικό πλεονέκτημα των μαύρων, οδήγησε στην νίκη. Με αυτό το αποτέλεσμα ο Γιώργος μένει μέσα στην διεκδίκηση και των δύο μεταλλίων.

Την νίκη της αγωνιστικής πέτυχε ο Γιώργος Χαιρέτης επί του Μανόλη Φασουλά. Ο μικρός σκακιστής του συλλόγου μας αποδέχθηκε ψύχραιμα και με θάρρος τις θυσίες που δοκίμασε ο εμπειρότερος αντίπαλος του. Στην συνέχεια αμύνθηκε με εκπληκτική ακρίβεια στην επίθεση του Μανόλη και όταν πια είχε απομακρύνει τους κινδύνους από το  βασιλιά του, πέρασε στην αντεπίθεση και κέρδισε την παρτίδα. Πολύ μεγάλο αποτέλεσμα για τον Γιώργο – του οποίου η συνεχής πρόοδος γίνεται όλο και πιο αισθητή – που τον βάζει σε θέση διεκδικητή της τρίτης θέσης.

Μεγάλης βαθμολογικής σημασίας νίκη και για τον Χάρη Κονιό, με την οποία διεκδικεί και αυτός την 3η θέση. Με νίκες επίσης συνέχισαν οι Κακαζιάνη Τζούλια, Μέμου Ευαγγελία και Σαλούστρου Δέσποινα, ενώ ισόπαλη μετά από 78 κινήσεις έληξε η παρτίδα Σαλούστρος Κώστας – Πασπαράκη Θωμαϊς.

Στον τελευταίο γύρο, πάρα πολύ σημαντικές για την τελική βαθμολογία θα είναι οι αναμετρήσεις Γιάννης Μέμος  –  Νταγιαντάς Γιώργος και Νταγιαντάς Μιχάλης  –  Μέμου Ευαγγελία. Έτοιμοι να επωφεληθούν από συνδυασμούς αποτελεσμάτων θα είναι οι Γιώργος Χαιρέτης και Χάρης Κονιός.

Προμηνύεται ένα συναρπαστικό φινάλε…

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής έχουν ως εξής:

Νταγιαντάς Δημήτρης  –  Νταγιαντάς Μανόλης        0 – 1 (Μοντέρνα Άμυνα)

Νταγιαντάς Μιχάλης  –  Μέμος Γιάννης                 0,5 – 0,5 (Σικελική Άμυνα / Επίθεση Ροσολίμο)

Χαιρέτης Γιάννης  –  Νταγιαντάς Γιώργος                  0 – 1 (Γαλλική Άμυνα / βαριάντα Βιναβέρ)

Χαιρέτης Γιώργος  –  Φασουλάς Μανόλης                 1 – 0 (Ιταλική Παρτίδα)

Σφυρή Ολυμπία  –  Κονιός Χάρης                               0 – 1 ( Σικελική Άμυνα / Επίθεση Ροσολίμο)

Μιρζάκ Βαλέρια  –  Κακαζιάνη Τζούλια                      0 – 1 (Άνοιγμα 4 Ίππων)

Μέμου Ευαγγελία  –  Χαιρέτης Χάρης                        1 -0 (α/α)

Σαλούστρου Δέσποινα  –  Πασπαράκη Χρύσα           1 -0 (Ρουί Λοπέζ)

Σαλούστρος Κώστας – Πασπαράκη Θωμαϊς          0,5 – 0,5 (Άμυνα Φιλιντόρ)

Ακολουθεί η κλήρωση του καθοριστικού τελευταίου γύρου:

ΚΛΗΡΩΣΗ 7ου ΓΥΡΟΥ:

Κονιός Χάρης  –  Νταγιαντάς Μανόλης

Γιάννης Μέμος  –  Νταγιαντάς Γιώργος

Νταγιαντάς Μιχάλης  –  Μέμου Ευαγγελία

Σαλούστρου Δέσποινα  – Χαιρέτης Γιώργος

Κακαζιάνη Τζούλια  –  Χαιρέτης Γιάννης

Φασουλάς Μανόλης  –  Νταγιαντάς Δημήτρης

Σφυρή Ολυμπία  –  Μιρζάκ Βαλέρια

Χαιρέτης Χάρης  –  Πασπαράκη Θωμαϊς

Πασπαράκη Χρύσα  –  Σαλούστρος Κώστας

Δείτε την βαθμολογία:

1.       Νταγιαντάς Μανόλης                   6

2.       Νταγιαντάς Μιχάλης                     4,5

3.      Μέμος Γιάννης                                 4,5

4.      Νταγιαντάς Γιώργος                      4

5.      Χαιρέτης Γιώργος                            3,5

6.      Κονιός Χάρης                                    3,5

7.      Μέμου Ευαγγελία                           3

8.      Χαιρέτης Γιάννης                             3

9.      Νταγιαντάς Δημήτρης                  3

10.  Κακαζιάνη Τζούλια                         3

11.  Σαλούστρου Δέσποινα            3

12.  Φασουλάς Μανόλης              2,5

13.  Μιρζάκ Βαλέρια                      2,5

14.  Χαιρέτης Χάρης                      2

15.  Σφυρή Ολυμπία                      2

16.  Σαλούστρος Κώστας               1,5

17.  Πασπαράκη Χρύσα                 1

18.  Πασπαράκη Θωμαϊς               0,5

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->