Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών πλήττει την χώρα μας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και οι εποχές πλέον απαιτούν δράσεις από κοινωνικές ομάδες για να περισώσουν ότι περισσότερο μπορούν εν όψη της  δύσκολης συνέχειας.

Σε αυτό το σκεπτικό κινείται και η εσπερίδα που θα διοργανωθεί στα Ανώγεια την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αγροτικής Τράπεζας με θέμα: “Ομάδες Παραγωγών. Δράσεις και προγράμματα που τις υποστηρίζουν.”

Η εσπερίδα που θα γίνει με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού συλλόγου Σεισάρχων με στόχο την ενημέρωση των παραγωγών και την γνώση που θα δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα για τις δράσεις που θα προκύψουν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν θα είναι ”σπόρος που ίσως σήμερα ή αύριο βλαστήσει.”. Μεταξύ των ομιλητών της εσπερίδας θα είναι ο κτηνίατρος κ.Στεφανάκης, οι γεωπόνοι κ.Βρέντζος και κ. Μαλούπα,ο χημικός κ. Μαρκάκης,η εκπαιδευτικός κ. .Κεφαλογιάννη και ο Γιάννης Χαραλαμπάκης που συμμετέχει και ο ίδιος σε ομάδα παραγωγών στο Τυμπάκι Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση τους οι οργανωτές της εσπερίδας αναφέρουν σχετικά:

”Η πρωτοφανής οικονομική κρίση που πλήττει βίαια κατά τα τελευταία χρόνια την συντριπτική πλειοψηφία των στρωμάτων της Ελληνικής κοινωνίας έχει διαμορφώσει  ένα νέο, πρωτόγνωρο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο με εντελώς νέα χαρακτηριστικά. Η πλειοψηφία των παραγωγών και των παραγωγικών οργανώσεων βιώνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο.

Τίποτα σήμερα αλλά ούτε και αύριο δεν θα είναι όμοιο με αυτό που υπήρχε χθες.

Παλαιές πολιτικές ,οικονομικές, επιχειρηματικές και οργανωτικές δομές συρρικνώνονται ή διαλύονται και νέες μορφές οργάνωσης και διαχείρισης εμφανίζονται σε όλους τους τομείς και φυσικά και στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και διάθεσης προϊόντων. Μέσα σ’ αυτό το νέο σκηνικό, βασική προϋπόθεση παραμένει  η πάλη των εργαζομένων και των οργανώσεων τους για να αποτρέψουν τα χειρότερα και να περισώσουν ότι είναι δυνατό να περισωθεί αλλά και για να ανατρέψουν τις επαχθείς πολιτικές.

Ταυτόχρονα όμως είναι και καθήκον των κοινωνικών φορέων να συνδράμουν με δράσεις τους στην ενημέρωση των παραγωγικών δυνάμεων και να αναδεικνύουν κάθε δυνατότητα που υπάρχει τόσο στο εθνικό όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την δημιουργία νέων και βιώσιμων παραγωγικών δομών που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς και ιδιαίτερα τους νέους να ορθοποδήσουν.

Με αυτές τις σκέψεις οι οργανωτές προχώρησαν στην διεξαγωγή αυτής της εσπερίδας με την πίστη ότι η σωστή και ολόπλευρη ενημέρωση δημιουργεί ερεθίσματα και βάζει σε κίνηση τη σκέψη.Σε κάθε περίπτωση είναι σπόρος που ίσως, σήμερα ή αύριο βλαστήσει…”.

Το πρόγραμμα της εσπερίδας έχει ως εξής:

18:00 Προσέλευση-Καφές

18:30 Σωκράτης Βρέντζος ,γεωπόνος φυτικής παραγωγής,”Ομάδες παραγωγών-Δράσεις και προγράμματα που τις υποστηρίζουν”.

18:45 Αλέκος Στεφανάκης ,κτηνίατρος,Δρ. Κτηνιατρικής,πρόεδρος ΓΕΩΤΕ Κρήτης ,”Η νέα ΚΑΠ και οι δυνατότητες για την οργάνωση της παραγωγής και των παραγωγών..”.

19:05 Ελένη Μαλούπα ,γεωπόνος ,ερευνήτρια ,Διευθύντρια Ινστιτούτων Φυτικής παραγωγής Βόρειας Ελλάδας-Ελληνικός οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ,Επιστημονική υπεύθυνη Βαλκανικού Βοτανικού κήπου Κρουσσίων,”Αξιοποίηση των Ελληνικών αυτοφυών αρωματικών ειδών”.

19:20 Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη ,εκπαιδευτικός ,υπεύθυνη κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων,”Αειφορικές δράσεις και πρακτικές στο φυσικό πάρκο Ψηλορείτη”.

19:30 Βαγγέλης Μαρκάκης ,χημικός Διευθυντής τμήματος Ρεθύμνου Γενικού χημείου του Κράτους,”Ποια και γιατί πλεονεκτούν τα κρητικά ζωικά και φυτικά προϊόντα”.

19:40 Γιάννης Χαραλαμπάκης ,μέλος ομάδας παραγωγών,Διευθυντής Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου,”Εμπειρίες από τη συμμετοχή μου σε ομάδα παραγωγών”.

19:40-21:00 Ερωτήσεις-Ανοιχτή συζήτηση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εσπερίδας θα λειτουργεί μπουφές με καφέ.

 

Οι Οργανωτές:

Δήμος Ανωγείων

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων

Κτηνοτροφικός σύλλογος Ανωγείων

Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Ανωγείων

Αναπτυξιακή Εταιρία Α.Κ.Ο.Μ.Μ.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων

Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτης

Αγροτικός Σύλλογος Ανωγείων

Μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σεισάρχων.

 

Μοιραστείτε το

-

-->