Στα λευκά ντυμένο αντίκρισαν οι Ανωγειανοί το χωριό με το πρώτο χάραμα της ημέρας. Η ελαφριά χιονόπτωση ξεκίνησε από τις 2 τα ξημερώματα και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι και αυτή την ώρα με συνεχώς αυξανόμενη ένταση.
Στο χωριό το ‘’έστρωσε’’ με περίπου 10 πόντους χιόνι και φυσικά πολύ περισσότερο πάνω στο βουνό και η μέρα αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες στα ορεινά της Κρήτης μέχρι και αύριο Τετάρτη.
Τα τρία εκχιονιστικά μηχανήματα και η ‘’αλατιέρα’’ του Δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα τις τελευταίες μέρες και θα κάνουν το παν να μείνουν ανοιχτοί τόσο οι δρόμοι προς Ηράκλειο και Ρέθυμνο όσο και δρόμοι που οδηγούν στα ποιμνιοστάσια των σκληρά δοκιμαζομένων αυτές τις ημέρες κτηνοτρόφων.
Οι περισσότεροι φρόντισαν τις τελευταίες ώρες να μετακινήσουν τα κοπάδια τους σε χαμηλότερα μέρη ή να τα βάλουν εντός των υπόστεγων για να μην τα ‘’χτυπήσει’’ το δριμύ ψύχος.
Τα σχολεία του χωριού, Λύκειο, Γυμνάσιο και Δημοτικό θα παραμείνουν κλειστά για σήμερα Τρίτη και τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία για άφθονο χιονοπόλεμο και παιχνίδι προσθέτοντας με αυτό τον τρόπο άλλη μια μέρα στις διακοπές τους καθώς σήμερα θα ήταν το πρώτο μάθημα της χρονιάς.
Καλό θα είναι όλοι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας με αυτοκίνητο στις απολύτως απαραίτητες ώστε να διευκολύνουμε και το έργο της Δημοτικής αρχής αλλά και να ελαχιστοποιήσουμε το ενδεχόμενο τροχαίων ατυχημάτων στους παγωμένους δρόμους.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του χωριού.
Καλή χιονιά σε όλους λοιπόν! Καλή διασκέδαση στα παιδιά και υπομονή στους ανθρώπους που πλήττονται οι περιουσίες τους. Το χιόνι άλλωστε είναι κομμάτι της ζωής στα Ανώγεια.
Αφιερωμένοι σε όλους σας και οι παρακάτω στίχοι από το βιβλίο του Κώστα Μανουρά ”Μες στου καιρού τσ’ Ανεμικές”
”Κι ως πέφτει καταγάλανο μέσα από μαύρα νέφη,
το χιόνι πάνω στου βοριά τ’ αγριεμένο κέφι.
Και στα άσπρα ντύνει το κορμί του τόπου και τη φύση.
Μέχρι τη μάνητα ο χιονιάς παρέκει να τη ‘φήσει.
Έτσα καθάρια κι η ζωή κάθε ανθρώπου αρχίζει,
Απ’ ώρα που απ’ τσι μάνας του τα σπλάχνα ξεχωρίζει…”
Γιώργης Μπαγκέρης