Ο Δήμαρχος Ανωγείων Σ. Κεφαλογιάννης

Αγαπητοί Συγχωριανοί

Πέρασαν ήδη τέσσερα χρόνια από τότε που επενδύσατε σε μια νέα Δημοτική Αρχή. Οι δυσκολίες που είχαμε μπροστά μας ήταν μεγάλες. Το βάρος του χρέους και της ευθύνης που νοιώθαμε τις έκαναν μεγαλύτερες. Όμως η εμπιστοσύνη που γρήγορα μας δείξατε, η καθολική στήριξη σας, δεν μας άφηναν άλλον δρόμο από αυτόν του αγώνα και της νίκης.

Γνωρίζετε ασφαλώς ότι όλα αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε σκληρά και αποκλειστικά, για τα συμφέροντα των Ανωγείων. Οφείλαμε να γνωρίσουμε σε βάθος τα προβλήματα και να μάθουμε την αλήθεια του κάθε θέματος. Να κατανοήσουμε τα μυστικά, τα τερτίπια λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Να επινοήσουμε αποτελεσματικούς τρόπους για τις λύσεις των προβλημάτων.

Χωρίς παρωπίδες, αγκυλώσεις και προκαταλήψεις αναζητήσαμε πάντα τις λύσεις μέσα από τον ανοικτό διάλογο μαζί σας γιατί είναι βαθύτατη πίστη μας, πως οι ορθές λύσεις βγαίνουν μέσα από την σύνθεση και τον σεβασμό του πλούτου των απόψεων.

Έτσι με καλή προετοιμασία, με μεθοδικότητα, πειστικά επιχειρήματα, επιμονή και μαχητικότητα πετύχαμε πολύπλευρο έργο. Έργο σοβαρό συγκεκριμένο, ορατό στον καθένα, αναμφισβήτητα ωφέλιμο για τα Ανώγεια.

Το δημόσιο απολογισμό του έργου αυτού, θα τον παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα.

Η επιδοκιμασία, η αποδοχή από τους δημότες, ο καλός σας δημόσιος λόγος ήταν ένα βάλσαμο για μας, για τον αγώνα που δίναμε καθημερινά. Αυτή η αύρα ήταν και είναι για μας ένδειξη πως τιμήσαμε την εμπιστοσύνη σας, πως δεν σας διαψεύσαμε. Ήταν ένα στοίχημα για την νέα Γενιά.

Αυτή η αύρα λειτούργησε και λειτουργεί πολλαπλασιαστικά μέσα μας, ενισχύει τις δυνάμεις μας και την αποτελεσματικότητα μας. Γι’ αυτό πιστεύω πως η δύναμη του διαλόγου και της συνεργατικότητας δεν είναι κενό γράμμα, αλλά χειροπιαστό συστατικό που οδηγεί πιο ευθύβολα στο στόχο.

Αν πετύχαμε, να παραμείνει ο Δήμος Ανωγείων, μέσα στα Ιστορικά γεωγραφικά και διοικητικά του όρια, το πετύχαμε γιατί μέσα από το διάλογο και την συνεργασία αναδείξαμε όλους εκείνους τους λόγους και τεκμηριώσαμε καλύτερα τα επιχειρήματα μας, με βάση τα οποία τ’ Ανώγεια έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν.

Αυτή η δημόσια έκφραση της κοινής βούλησης, βοήθησε ουσιαστικά τη Δημοτική αρχή, εμένα προσωπικά άλλα και όλους αυτούς που συνέβαλλαν να επεξεργαστούμε καλύτερα και να διαμορφώσουμε προσεκτικά και με μεθοδικότητα μια στρατηγική με δυναμική νίκης. Ήταν μεγάλη η ικανοποίηση μας γιατί πέρασε αυτή η διαδικασία χωρίς να πληγωθεί η κοινωνία μας.

Έτσι κερδήθηκε αυτός ο μεγάλος πολιτικός στόχος που θέσαμε.

Όμως η ωραιοποίηση των γεγονότων και των καταστάσεων, μας απομακρύνει από την σοβαρή εκτίμηση αυτών των γεγονότων και αυτών των καταστάσεων. Εμείς θέλουμε να σας λέμε πάντα την αλήθεια, να σας περιγράφουμε πάντα την εικόνα στις πραγματικές διαστάσεις της, για να μπορούμε να την αξιοποιούμε πιο αποτελεσματικά.

Αν λοιπόν η συγχώνευση του Δήμου Ανωγείων σε κάποιο όμορο Δήμο θα ήταν καταδικαστική για το μέλλον της «Ανωγειανής Ιδιαιτερότητας», το ίδιο καταδικαστική θα είναι και η άγνοια πως σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι, ως Δήμος, να δράσουμε μέσα σε ένα ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ όπως το διαμόρφωσε η Νέα Αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Στο νέο περιβάλλον, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι με την απαξίωση πολλών κατακτήσεων.

Σήμερα οφείλουμε:

*        Να διασφαλίσουμε τη διοικητική βιωσιμότητα μας ως Δήμος, αναπροσαρμόζοντας τις αναπτυξιακές στοχεύσεις μας και διεκδικώντας  το ρόλο μας στο νέο περιβάλλον

*        Να αποτρέψουμε την μεταφορά νέων οικονομικών επιβαρύνσεων στους Δημότες και να  διασφαλίσουμε τις κοινωνικές δομές που έχουμε κατακτήσει

*        Να αξιοποιήσουμε προς όφελος μας τις νέες δυνατότητες διαδημοτικής συνεργατικότητας που ανοίγονται και πλέον απαιτούνται.

*        Να αναπτύξουμε την συλλογικότητα, τον διάλογο τη συμμετοχή.

*        Να απαλλαγούν επιτέλους τα Ανώγεια από χρόνιες παθογένειες και συμπεριφορές που φρενάρουν την ανάπτυξη

Στο νέο αυτοδιοικητικό περιβάλλον που δημιουργείται ο Δήμος μας καλείται να επιδείξει ιδιαίτερες αρετές, σύνεση , δουλειά και εξωστρέφεια. Είναι απαίτηση της δημοτικής αρχής και βρίσκει ελπίζω σύμφωνους τους πολίτες αυτού του τόπου.

Σήμερα τ’ Ανώγεια χρειάζονται μια ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ μια ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ.

Πιστεύουμε ότι η φλόγα που διατηρούν οι Ανωγειανοί, το πάθος και η αγάπη που τους διακρίνει για τον τόπο τους είναι αρετές που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελεσματικές λύσεις δύσκολες αλλά αναγκαίες.

Για την νέα πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός σύγχρονου πολύμορφου σχεδίου δράσης που προϋποθέτει σχεδιασμό με συμμετοχικές διαδικασίες, σε όλες τις φάσεις του σχεδιασμού, της εκτέλεσης και της εφαρμογής.

Με εμπειρία και γνώση της δημόσιας διοίκησης, με βαθειά γνώση των προβλημάτων του νέου περιβάλλοντος, με ρεαλισμό, συγκλίσεις, συνεργασίες και αντιπαραθέσεις όταν οι ανάγκες το επιβάλλουν. Με Ορατή την δυνατότητα στους νέους να παραμείνουν, να ζήσουν και να προκόψουν στον τόπο που γεννήθηκαν. Με κύριο πυλώνα ανάπτυξης τον κόπο και την προσπάθεια.

Ένα τέτοιο σχέδιο δράσης που θα πάει τα Ανώγεια ακόμα Ψηλότερα.

Η ενεργοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού δεν επιδέχεται καμιά περαιτέρω αναβολή  και είναι η μονή ουσιαστική και ελπιδοφόρα απάντηση στην κρίσιμη από κάθε πλευρά συγκυρία. Είναι ανάγκη να αναζητήσουμε καινούργιες απαντήσεις στα καινούργια προβλήματα και αυτό δε μπορεί να γίνει επιδερμικά ή εγωιστικά, είναι ανάγκη να συνεννοηθούμε.

Στην κύρια ανησυχία όλων μας, αν υπάρχει προοπτική και μέλλον, θα απαντήσουμε ΝΑΙ, αλλά να τονίσουμε ότι αυτό κατακτιέται μέσα από πράξεις και συμπεριφορές που τιμούν την πολιτισμική πορεία και ιστορία αυτού του τόπου και τις θυσίες που έχουν γίνει.

Εκεί είναι κρυμμένο και το στοίχημα της ανάπτυξης του τόπου μας.

Αγαπητοί Συγχωριανοί

Η νέα δομή της αυτοδιοίκησης θέτει νέες πολυσύνθετες υποχρεώσεις και πολύπλοκες διαδικασίες. Οι υποχρεώσεις και οι διαδικασίες αυτές θα συναντήσουν αρκετές δυσκολίες στα πρώτα στάδια της εφαρμογής τους, όπως έγινε και στην προηγούμενη μεταρρύθμιση. Τα πολιτικά κόμματα λοιπόν καλούνται να στηρίξουν εκείνες τις προσπάθειες, ώστε τ’ Ανώγεια να ορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή και όχι να τις ακολουθούν.

Έτσι θα αποδείξουμε την ορθότητα της επιλογής μας για την Ιστορική συνέχεια του Δήμου μας. Όμως σήμερα καλούμαστε να κάνουμε τη δική μας ανατροπή «της συμμετοχής, της ενότητας και της σύνθεσης»

Σήμερα τ’ Ανώγεια χρειάζονται δημότες συνεργάτες, συνυπεύθυνους της δημοτικής αρχής στους νέους, κοινούς αγώνες που χρειάζεται να δώσουμε για την Αναγέννηση των Ανωγείων, την  ώθηση προς τα εμπρός.

Σε αυτό τον ωραίο , δύσκολο και ωφέλιμο αγώνα σας καλώ να συν – στρατευτούμε. Σε αυτό τον αγώνα σας καλώ να Συμπορευτούμε όλες και όλοι.

Με Σεβασμό και Εκτίμηση

Σωκράτης Σ. Κεφαλογιάννης

Δήμαρχος Ανωγείων

Ανώγεια Σεπτέμβριος 2010

Μοιραστείτε το

-

-->