Την Παρασκευή, 29 Μαΐου 2026, τα «Κουλούρια της Ελευθερίας» θα έχουν την τιμή να φιλοξενηθούν σε έναν χώρο με βαθιές ρίζες στον χρόνο: το ιστορικό καφενείο «Η Πλατεία του Συντάγματος» – Καφενείο Σκουλά, στα Ανώγεια. Ένα καφενείο-σύμβολο, με περισσότερα από 150 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, που συνεχίζει να αποτελεί σημείο συνάντησης, μνήμης και αυθεντικής φιλοξενίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από την εμπνεύστρια της δράσης, καθηγήτριας πιάνουΕλευθερία Μιχάλα:

 29 Μαΐου 1453 — Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Λίγους μήνες  πριν την Άλωση,

πέντε καράβια με εθελοντές κρητικούς, από όλοι την Κρήτη και  με αρχηγό τον Μανούσο Καλλικράτη  έφυγαν από την Σούδα για την Κωνσταντινούπολη.  Πολέμησαν στα τείχη. Και όταν όλα χάθηκαν, οι Κρητικοί ήταν από τους τελευταίους που έμειναν. Περίπου 170 Κρητικοί απέμειναν και αρνήθηκαν να παραδοθούν. Ο Σουλτάνος πληροφορήθηκε για τη γενναιότητά τους και τους επέτρεψε να φύγουν με τα όπλα και τις σημαίες τους.

Επέστρεψαν στην Κρήτη:  Οι Κρητικοί ήταν οι τελευταίοι υπερασπιστές της Πόλης το 1453.

Λέγεται πως αυτή η μνήμη έγινε ρυθμός, έγινε βήμα, έγινε ο Πρώτος Συρτός. Ο χορός της υπερηφάνειας και της λεβεντιάς. Τα πουκάμισα και τα κρητικά μαντήλια βάφτηκαν μαύρα, και τα κρόσια έγιναν δάκρυα για την Πόλη που χάθηκε. 

Η Πόλις Εάλω

Κι όμως, η μνήμη δεν χάθηκε.

Ταξίδεψε από στόμα σε στόμα, από σώμα σε σώμα, από γενιά σε γενιά.

Ο πόνος έγινε τραγούδι, έγινε χορός, έγινε γεύση.

Από τα τείχη της Πόλης

ως κάθε γωνιά του κόσμου,

η παράδοση υψώνεται και γίνεται γέφυρα που μας ενώνει. Η μνήμη δεν ανήκει στο παρελθόν, μεταμορφώνεται και επιστρέφει.

Και επέστρεψε στην Κρήτη.

Ρίζωσε σε τόπους ψηλούς και περήφανους, σαν τα Ανώγεια. Εκεί όπου η ανδρεία δεν είναι αφήγηση, αλλά τρόπος ζωής. Εκεί όπου ο χορός κρατά ακόμη το βήμα εκείνων που δεν λύγισαν. Και το πνεύμα τους ζει,  σε κάθε συρτό, σε κάθε μαντήλι, σε κάθε ανάσα της κρητικής γης.

Μοιραστείτε το

-

-->