
Με το ΒΡΑΒΕΙΟ «ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ 2023», από το Σύνδεσμο Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος, τιμήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ο συγχωριανός μας δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Φασουλάς.
Από το 2015 και κάθε δυο χρόνια δυο χρόνια, ο Σ. Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος (International Press Union of Greece), απονέμει τα Βραβεία «Ευπρέπεια» σε προσωπικότητες που με το έργο και την προσφορά τους, διαχειρίζονται την Ευπρέπεια ως αξία και γνώμονα ζωής στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Φασουλάς τιμήθηκε “μετά από ψηφοφορία και ομόφωνη απόφαση των Μελών του Συνδέσμου με το «Βραβείο Ευπρέπεια 2023» για τη μακροχρόνια ευπρεπή δραστηριοποίηση σας στα ελληνικά και τα απόδημα ΜΜΕ. Για την Ευπρεπή προσφορά σας ως δημοσιογράφος και συγγραφέας στην ενημέρωση των Απανταχού Ελλήνων.»
Στο σύντομο χαιρετισμό του κατά την διάρκεια της βράβευσης ανέφερε:
«Κύριε πρόεδρε Θύμιο Τσικνή και μέλη του του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος, σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να με βραβεύσετε με το βραβείο ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ 2023 για την παρουσία μου στα ελληνικά ΜΜΕ και στα Απόδημα κατά το παρελθόν.
Το ταξίδι της δημοσιογραφίας ξεκίνησε εκεί στον Ψηλορείτη, στα Ανώγεια, όταν σε ηλικία 17-18 ετών ως συνεργάτης Αθηναϊκών Μέσων έστελνα μικρές τοπικές ειδήσεις. Συνεχίστηκε στην Αθήνα μετά τις σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το ταξίδι ήταν και εξακολουθεί να είναι γεμάτο από περιπέτειες, αγωνίες, καλές και κακές στιγμές, παραμένει όμως συναρπαστικό γιατί ο δημοσιογράφος που βρίσκεται στο δρόμο, που είναι κοντά στο ρεπορτάζ είναι μέρος της ιστορίας που γράφεται.
Στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ, έζησα και ζω από κοντά όλα σχεδόν τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν αυτή τη χώρα, κι αυτό είναι που σε κάνει να ξεχνάς την κούραση, να εργάζεσαι χωρίς ωράρια, να ζεις κάθε στιγμή που καταγράφει την πολιτική και κοινωνική ζωή αυτού του τόπου.
Εχω πει πολλές φορές ότι το ταξίδι στη δημοσιογραφία μοιάζει πολύ με τα τρελά νερά της Χαλκίδας, είναι έξι ώρες πάνω και έξι ώρες κάτω. Γι αυτό και χρειάζεται πολύ μεγάλη υπομονή , μεγάλο στομάχι για να μπορείς να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες του ρεπορτάζ, ειδικά του τηλεοπτικού, που είναι πολύ πιο σύνθετο.
Η σημερινή γενιά των δημοσιογράφων, έχει στη διάθεση της πολλά μέσα για να κάνει τη δουλειά της, εκατοντάδες πηγές και πληροφορίες, όμως, είναι εμφανέστατος ο κίνδυνος της αλλοίωσης του επαγγέλματος, κι από τους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ, του δρόμου, του πεζοδρομίου, να περάσουμε στο δημοσιογράφο του πληκτρολογίου και του διαδικτύου, χάνοντας έτσι την επαφή με την πρωτογενή πηγή με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για το ρεπορτάζ.
Ενας άλλος μεγάλος κίνδυνος που έχει ήδη κάνει την εμφάνιση του, είναι αυτός της τεχνικής νοημοσύνης. Ορατό πλέον το σενάριο, τη θέση του πραγματικού δημοσιογράφου να πάρει ο εικονικός δημοσιογράφος. Αυτή είναι η νέα μεγάλη απειλή.
Κύριες και κύριοι,
Όλα αυτά τα χρόνια πορεύτηκα κουβαλώντας πάντα μέσα μου τον καθαρό αέρα του Ψηλορείτη, τον αέρα των Ανωγείων από όπου κατάγομαι. Αυτή ορεινότητα είναι που με οδηγεί και με καθοδηγεί για ότι κάνω στη ζωή μου. Κι αυτός εκεί ο περήφανος τόπος μου έμαθε από την πρώτη στιγμή να παλεύω για τρία πράγματα: Αξιοπρέπεια, Ειρήνη και Δημοκρατία.
Όλα αυτά τα χρόνια όμως, στερήθηκα πολλές προσωπικές και οικογενειακές στιγμές. Έλειψα από τα παιδιά μου, έλειψα από σύζυγο μου, έλειψα ώρες που θα έπρεπε να είμαι εκεί, αλλά δεν το επέτρεπαν οι συνθήκες.
Για αυτό θα μου επιτρέψετε το αποψινό βραβείο ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ 2023 να το αφιερώσω στη σύζυγο μου Σπυριδούλα Μαθιουδάκη, στο γιό μου Γιώργο φοιτητή στα Logistic, στην κόρη μου Σοφία, δευτεροετής στον Παιδαγωγικό του ΕΚΠΑ και στον Αγγελο που δίνει πανελλαδικές με στόχο τη Νομική.
Nα ευχαριστήσω μια ακόμα μεγάλη οικογένεια, αυτή της ΕΡΤ για το δικό της κομβικό ρόλο σε αυτή την πορεία.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς και συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευθέντες. Ο Θεός να σας ευλογεί.»
—Βραβεύτηκαν επίσης ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Κονταρίνης, η δημοσιογράφος Μαίρη Πίνη, ο Κινέζος ανταποκριτής Yang Shaobo, οι επιχειρηματίες Μανώλης και Νίκος Γαρουφαλής, η ερευνήτρια Διαστημικής Φυσικής Όλγα Μαλανδράκη, ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης Γιώργος Πιστόλας, το ελληνόφωνο σχολείο Σαχέτι (Ν. Αφρική) και ο ερευνητής Βαχίτ Τουρσούν.
Τα βραβεία απένειμε ο ακαδημαϊκός Ανδρέας Καραμάνος, Καθηγητής και π. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΓΚΕΡΗΣ