
Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι, το ετήσιο μνημόσυνο, για την ανάπαυση της ψυχής της Γεωργίας Αεράκη (Νταρογιωργίας), με την οικογένεια της να καλεί συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη της. Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.
Η Γεωργία Αεράκη “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, στις 27 Ιανουαρίου 2023 και τα Ανώγεια την αποχαιρέτησαν με σεβασμό και εκτίμηση. Στην εξόδιο ακολουθία στον Αι Γιώργη, τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο ανιψιός της, Γιώργης Αεράκης του “Νταρολευτέρη” που μιλώντας για τη θεία του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι ήταν: “γεμάτη από ανιδιοτελή αγάπη, μια καλόχαρη και γλυκιά παρουσία…”
Αναλυτικά ολόκληρος ο επικήδειος του Γιώργη Αεράκη” έχει ως εξής:
“Η θεία η Γεωργία μας αποχαιρέτησε αφού μας έδωσε πρώτα την ευχή της.
Μικρότερη από επτά αδέλφια, τήρησε τη σειρά και έφυγε τελευταία, πλήρης ημερών. Γεννημένη το 1929 θα μεγαλώσει όπως όλα τα Ανωγειανάκια της εποχής, με στερήσεις και σκληρό αγώνα για επιβίωση.
Στον πόλεμο που τον έζησε σαν έφηβη πια, θα δει τα αδέλφια της να μπαίνουν στην Αντίσταση κατά του κατακτητή. Την μάνα της να μετατρέπει το φούρνο που διατηρούσε, σε σημείο παραγωγής ψωμιού για τους αντάρτες στα “Τσουνιά” και την “Κορακόπετρα” του Ψηλορείτη. Η ίδια με τις ξαδέλφες της θα το κουβαλούν κρυμμένο ανάμεσα σε ξύλα.
Θα δει το σπίτι τους ανατιναγμένο και καμένο από τους Ναζί κατακτητές. Δίπλα-δίπλα όλοι οι χωριανοί θα προσπαθήσουν να μαζέψουν τα κομμάτια που άφησε στην Ελλάδα αλλά και στο χωριό, ο πόλεμος.
Όταν ήλθε η ώρα της για γάμο, προτίμησε να μην παντρευτεί για να προσέχει την μεγαλύτερη ανάπηρη αδερφή της, Μαρία και το έκανε με αγάπη και αφοσίωση, χωρίς ποτέ να παραπονεθεί.
Εκτός από ιστορική μνήμη της οικογένειας, για μας, τα ανίψια της, ήταν μια δεύτερη Μάνα. Έδωσε τα πάντα για να μας δει να μεγαλώνουμε, να προχωράμε στη ζωή και καμάρωνε που έβαλε και αυτή το χέρι της. Ήταν γεμάτη από ανιδιοτελή αγάπη. Καλόχαρη και γλυκιά παρουσία.
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τους γείτονες που είχαν την έγνοια της όλα αυτά τα χρόνια που ζούσε στο χωριό μόνη της. Ριρίκα, Κατίνα, Μαρία, Ελπίδα, Πόπη, Στασούλα, Μαρίκα, Μαίρη, Λευκή, Νίκη, Λεφτερία, Λυκούργο, Γιάγκο, Νίκο, Πολύδωρε και τόσοι άλλοι, να είστε καλά!
Δώσε χαιρετίσματα θεία εκεί που πας. Είμαι σίγουρος ότι βρίσκεσαι απόψε σε κάποια γωνιά του παράδεισου με τους γονείς και τα αδέρφια σου, μαζί μετά από πολλά χρόνια και λέτε ιστορίες.
Άγια λείψανα να κάμεις θεία!”
Στην μνήμη της Γεωργίας Αεράκη, η οικογένεια της προσέφερε στην ΑΝΩΓΗ το ποσό των 50 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης και του Εργαστηρίου Γνώσης, Ιστορίας και Πολιτισμού της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, Τους ευχαριστούμε θερμά.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα των Ανωγείων που την σκεπάζει αιώνια.