Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στο ξενοδοχείο Ατλαντίς, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση και ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης και εκ νέου υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου στην Π.Ε. Ηρακλείου με τον Σταύρο Αρναουτάκη και τον συνδυασμό «Για την Κρήτη μας συνεχίζουμε», Νίκου Σκουλά.

Η αίθουσα Μίνως αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που ήθελε να ακούσει τον Νίκο Σκουλά, να του σφίξει το χέρι και να του ευχηθεί καλή επιτυχία στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Μίρκα Οικονομοπούλου.

Τον Νίκο Σκουλά προλόγισαν η Αμαλία Ζαριανάκη – Δραμουντάνη και ο Γιάννης  Σερπετσιδάκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και τις αξίες που πρεσβεύει, την στοχοπροσήλωση που τον καθορίζει αλλά και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει σε κάθε τομέα δράσης του.

Ο Νίκος Σκουλάς στην ομιλία του, εμφανώς συγκινημένος από την μαζική συμμετοχή, ευχαρίστησε όλους όσοι τον τίμησαν με την παρουσία τους και προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό του έργου του. «Έχω την τιμή, πάνω από τέσσερα χρόνια να συμμετέχω σε ένα σημαντικό  αυτοδιοικητικό σχήμα. Η διαδρομή του συγκαθορίζεται. Ο καθένας από εμάς, είτε ως σύμβουλος είτε ως Αντιπεριφερειάρχης, εκτελεί ένα τμήμα από το σύνολο ευθύνης που λέγεται Περιφέρεια Κρήτης. Τούτος ο υπέροχος τόπος, έχει μια σταθερή αυτοδιοικητική πορεία από το 2010 έως σήμερα. Έχει τον ίδιο πολιτικό επικεφαλής, τον Σταύρο Αρναουτάκη» ανέφερε ο Νίκος Σκουλάς, τονίζοντας: «Όλη η συνεχόμενα ανεπίληπτη ροή δράσεων και διακρίσεων, έχει την δική του σφραγίδα. Έχει την δική του επιλογή, τόσο σε πολιτικές, όσο και σε πρόσωπα. Η τελική κρίση, ανήκει πάντα στον λαό της Κρήτης. Ωστόσο, έως σήμερα, αυτή η ροή δικαιώνεται.»

Αναφέρθηκε στους τομείς δράσεις που δοκιμάστηκε, σε ό,τι του ανέθεσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, στην εκλογή του από τους συναδέλφους του ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, στην Προεδρεία της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Ηρακλείου, και την Αντιπεριφέρεια Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Σκουλάς και στο σοβαρό ιδιοκτησιακό θέμα που προέκυψε το 2021, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Τότε που το δημόσιο διεκδικούσε σε όλη την χώρα και στην Κρήτη, ως ιδιοκτησία του, τεράστιες εκτάσεις που κατέχουν ιδιώτες. «Συνέταξα τότε πολιτική πρόταση, με σύνθετη νομική τεκμηρίωση. Πολιτικός σκοπός, να δοθούν τα ακίνητα στους πολίτες που τα κατέχουν, με τίμημα εξαγοράς, μέρος της αντικειμενικής τους αξίας. Η πρόταση  υιοθετήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, διαπαραταξιακά. Στάλθηκε στην Κυβέρνηση. Ορίστηκα μέλος της εισηγητικής επιτροπής από τον Υπουργό κ. Αμυρά. Τελικά, αυτές οι εισηγήσεις ψηφίστηκαν κατά γράμμα σχεδόν στον ν. 5024/2023. Αυτός ο φιλολαϊκός  νόμος είναι, επιτρέψτε μου να το πω,  νομικό και πολιτικό μας συνδημιούργημα» τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφορά έκανε επίσης και σε δημόσιες παρεμβάσεις για το ζήτημα της ΑΟΖ που βρήκαν γόνιμο έδαφος και στην Βουλή, καθώς και στην πλούσια αρθρογραφία του που μπορεί ο καθένας να την βρει στην ιστοσελίδα του www.nikosskoulas.gr.

Ο Νίκος Σκουλάς δεν παρέλειψε να τονίσει και τον ρόλο της Περιφέρειας, ως τοπικό και βαθύ γνώστη που παρακολουθεί τα έργα της Κεντρικής Διακυβέρνησης που αφορούν την Κρήτη. «Έχουμε θεσμικό ρόλο και γνώμη, στο στάδιο των εγκρίσεων περιβαλλοντικών μελετών. Την εκφράζουμε.  Εστιάζουμε προεχόντως στον νέο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Κρίνουμε, προτείνουμε, εισηγούμαστε με γνώμονα το τοπικό και το δημόσιο συμφέρον.

Αναφέρθηκε και στην επόμενη γενιά των έργων που προετοιμάζονται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και κατέληξε: «Η δύναμη, η  ισχύς, είναι η άθροιση βεβαιότητας. Η αποψινή σας συνάθροιση μας δίνει μια ελπίδα: ότι μάλλον πορευόμαστε καλά στον δημόσιο χώρο. Βρισκόμαστε σε μια επαρκή αυτοδιοικητική ομάδα που δουλεύει για το καλό του Ηρακλείου. Δουλεύει για το καλό της Κρήτης μας. Διαθέτει αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Αν έχουμε την επανεπιβεβαίωση της εμπιστοσύνης σας, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα το κάνουμε, με περισσότερη ένταση εργασίας και πεποίθηση σκοπού. Ως εργαζόμενος πολίτης, που διέρχομαι την πυρά της μαχόμενης δικηγορίας, ζητώ την ψήφο σας για την Περιφέρεια Κρήτης, της επόμενης πενταετίας. Θα προσπαθήσω την αποτύπωση της αθροισμένης εμπειρίας μου, σε όποια θέση ταχθώ, αν ταχθώ και αν εκλεγώ. Ότι προπεριέγραψα, και ό,τι εκόμισα στον δημόσιο χώρο, καθόλου ατομικό αποτέλεσμα δεν είναι. Τις προϋποθέσεις παραγωγής έργου και λόγου, τις δημιουργεί η ωραία ένταξη και η συνύπαρξη. Η λαϊκή εντολή είναι δύναμη υπέρβασης της  ιδιοτέλειας και της στενής ιδιωτικότητας.  Η αυτοδιοικητική και η δημόσια δράση είναι ωραία διαδρομή. Τουλάχιστον σε περιβάλλον πολιτικής υγείας, όπως στην Περιφέρεια Κρήτης.

«Για την Κρήτη μας, συνεχίζουμε…»

Για την Κρήτη, για την Κρήτη μας, ο σκοπός. Για την Κρήτη όλα. Για το νησί μας, για τον τόπο μας, για τους ανθρώπους του. Με το «μας» που σημαίνει ότι ανήκει σε όλους, ότι γίνεται από όλους, ότι γίνεται με όλους. Κυρίως, ότι γίνεται για όλους.

Έτσι αρχίσαμε, έτσι συνεχίζουμε, όλοι μαζί εσείς και  εμείς! Με εργασία και καθαρότητα. Σας θέλουμε μαζί μας, σας χρειαζόμαστε, συμπορευόμαστε. Μαζί σας, πιάνουμε τον παλιό συντονισμό. Συντονιζόμαστε για ό,τι καλύτερο ψηλαφούσαμε ότι συμβαίνει, ανέκαθεν. Συντονιζόμαστε για ό,τι μέλει να συμβεί.

Για την Κρήτη μας, λοιπόν, συνεχίζουμε…και από απόψε και από πάντα…

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποψινή τιμή.».

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΤΛΑΝΤΙΣ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2023

Αξιότιμοι εκπρόσωποι, της Εκκλησίας, Πολιτείας, και της Δημόσιας δύναμης. Αγαπητοί εκπρόσωποι των φορέων, κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

Είναι εξαιρετική τιμή, η παρουσία σας απόψε στην εκδήλωση για τις περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Σας οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ, για την προσέλευση. Άλλο ένα ευχαριστώ για την τιμή της προσφώνησης από τον σεβαστό συνάδελφο κ. Γιάννη  Σερπετσιδάκη. Όλοι γνωρίζουμε, τι εκφράζει αυτός ο πολίτης στην συλλογική συνείδηση του Ηρακλείου. Ευχαριστώ και την αγαπητή φίλη Αμαλία Ζαριανάκη- Δραμουντάνη για τον ίδιο λόγο.

Σας προτρέπω να δείτε την ταινία: «Για θύμισέ μου»,  όπου πρωταγωνιστεί. Είναι παραγωγή της Περιφέρειας. Τουλάχιστον εμένα με καθόρισε αυτή η ταινία. Με καθόρισε, για την φροντίδα, την προσοχή και κυρίως τον χρόνο που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι γονείς μας. Γιατί, ο χρόνος δεν είναι ούτε αμέτρητος ούτε αυτονόητα καλός.  

 

Ώρα απολογισμού ή ώρα σχεδιασμού τώρα;

Και τα δύο ίσως.

Έχω την τιμή, πάνω από τέσσερα χρόνια να συμμετέχω σε ένα σημαντικό  αυτοδιοικητικό σχήμα. Η διαδρομή του συγκαθορίζεται. Ο καθένας από εμάς, είτε ως σύμβουλος είτε ως Αντιπεριφερειάρχης, εκτελεί ένα τμήμα από το σύνολο ευθύνης που λέγεται Περιφέρεια Κρήτης.

Τούτος ο υπέροχος τόπος, έχει μια σταθερή αυτοδιοικητική πορεία από το 2010 έως σήμερα. Έχει τον ίδιο πολιτικό επικεφαλής, τον Σταύρο Αρναουτάκη.

Όλη η συνεχόμενα ανεπίληπτη ροή δράσεων και διακρίσεων, έχει την δική του  σφραγίδα. Έχει την δική του επιλογή, τόσο σε πολιτικές, όσο και σε πρόσωπα. Η τελική κρίση, ανήκει πάντα στον λαό της Κρήτης. Ωστόσο, έως σήμερα, αυτή η ροή δικαιώνεται.

Υπάρχει άραγε ερμηνεία για αυτή την συντριπτικά πλειοψηφική έγκριση των δράσεων της παράταξης  Αρναουτάκη τόσα χρόνια;

 

Κυρίες και κύριοι,

πολιτική είναι προεχόντως, κοινωνικός συντονισμός. Κάθε δημιουργική πολιτική συνεργάζεται με την Ιστορία. Δεν την αντιστρατεύεται. Όλοι οι ευαίσθητοι γνώστες ανιχνεύουν και εντοπίζουν  αυτή την εναρμονισμένη δράση, συνειδητά ή όχι. Η επιτυχία σχετίζεται και εκπορεύεται από μια βαθιά συντονισμένη δράση. Συνεργασία, με τα πιο ακριβά στοιχεία του τόπου και του χρόνου.

Έχει και η βαθιά Κρήτη, η ποιοτική Κρήτη, η ουσιαστική Κρήτη, τα μυστικά της. Αυτά που έχει στιχουργήσει σε ηθικό κώδικα  ο Κορνάρος στο  σύνταγμα της Κρητικοσύνης, στον Ερωτόκριτο.

Η Κρήτη μας πάντα αναζητεί, επιβραβεύει και θαυμάζει, ένα πρότυπο. Το πρότυπο μιας ευγενώς δυνατής και αξιακά καθαρμένης προσωπικότητας. Αυτής,  που νικά στο τέλος κάθε ατομικό και κοινωνικό εμπόδιο. Νικά, με καθαρή στοχοθέτηση και πλεονασματική ταπεινότητα.  

Αυτός ο αρχετυπικός Ερωτόκριτος, είναι η συμπύκνωση του τοπικά επιθυμητού. Και καθόλου τυχαία δεν έγινε τραγούδι, στα χείλη κάθε συντοπίτη μας, με τον γνωστό σκοπό.

Όποιος, από παλιά συντονιστεί με αυτό το πρότυπο συμπεριφοράς, κάνει την Κρήτη να συγκινείται. Κάνει την Κρήτη να συμπλέει σχεδόν ομόφωνα. Όποιος το πετύχει, υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την τέχνη, την πολιτική και  τον τόπο. Υπηρετεί καλύτερα και την λογική της διάκρισης, στα μάτια της βαθιάς Κρήτης. Αυτής που υπερέχει υπέροχα, παρά τους περιστασιακούς θορύβους και ανασχέσεις.

Ανιχνεύουμε άραγε τούτα τα στοιχεία ποιοτικού συντονισμού, στην αυτοδιοικητική δράση της Περιφέρειας Κρήτης;

Η απάντηση είναι ναι.

Και είναι ναι, διότι δεν είναι τυχαία η συντριπτικά πλειοψηφούσα  θετική άποψη για την πολιτική της.

Και είναι ναι, διότι βρίσκει κυκλική, κυκλοτερή πολιτική στήριξη από τις πολιτικές πτέρυγες έχοντας η ίδια έναν σταθερό, κεντρώο άξονα.

Και είναι ναι, διότι με συμπεριληπτικό τρόπο ενσωματώνει δημιουργικά προτάσεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Και είναι ναι, διότι με σταθερό προσανατολισμό και ήπια στιβαρότητα υπερβαίνει εμπόδια. Εκτελεί απρόσκοπτα τον χωροταξικό και κάθε άλλο ευρύτερο σχεδιασμό. Ταυτόχρονα είναι το αποκούμπι των πολιτών σε κάθε κρίση και ανάγκη. Το έδειξε εμβηληματικά η εμπειρία του κορονοϊού το 2020.

Η επανειλημμένη επιτυχία της ομάδας Αρναουτάκη έχει στην βάση της την εργασία, την ταπεινότητα και την πολιτική υγεία. Είναι ευγενώς δυνατή ως πολιτική δράση. Αυτά ως προϋποθέσεις φέρνουν την αποτελεσματικότητα. Φέρνουν την ευρηματική χρηματοδότηση των δράσεων που χρειάζεται ο τόπος.  Φέρνουν την πρωτιά σε δείκτες πανελλήνιας κλίμακας. Φέρνουν την νίκη υγιούς σκοπού.

 

Όμως, δεν έχω αρμοδιότητά να μιλήσω τόσο γενικά. Οφείλω να εστιάσω, στους τομείς δράσεις που δοκιμάστηκα. Σε ό,τι μου ανέθεσε ο πολιτικός μου προϊστάμενος, στην θητεία που διανύουμε.

 

Με την συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι συναδέλφοι μου με εξέλεξαν  μέλος της Οικονομικής Επιτροπής. Με εξέλεξαν και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Τους ευχαριστώ πολύ για αυτό.

Μετείχα σχεδόν ανελλιπώς στις  συνεδριάσεις των επιτροπών, όπως και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ήταν τιμή μου που επανεξελέγην και στις δύο επιτροπές για το δεύτερο μισό της θητείας. Η εμπειρία μου κατέδειξε ότι τα νομικά βοηθούν πολύ στην γνώση και  την λειτουργία των θεσμών.

 

Ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, ο Περιφερειάρχης μου ανέθεσε την προεδρία της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Ηρακλείου. Γνωρίζω τις συνθήκες ζωής και τις ανάγκες των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Γνωρίζω και την ανασφάλειά τους. Τους σταθήκαμε με αγάπη και νομιμότητα. Έγινε σαφώς κατανοητό το επίπεδο της ανεξαίρετης σοβαρότητας. Πρώτη απόφασή μας, ήταν να έρχεται αδιαμεσολάβητα και απευθείας ο κάθε παραγωγός με το αίτημά του στην Επιτροπή. Αυτή η αυτοπρόσωπη  εξέταση του κάθε αιτήματος, που δεν συνέβαινε παλιότερα ήταν υλοποίηση δημοκρατικής αρχής. Έδωσε φωνή, και αίσθηση δικαιοσύνης στον πιο απλό παραγωγό. Έβλεπαν πια με τα μάτια τους, την καλή προαίρεση της διοικητικής δράσης σε κάθε συνεδρίαση. Όταν άλλαξε ο νόμος και καταργήθηκε η Επιτροπή, τον Φλεβάρη του 2022, παρείχα νομική  συνδρομή για την προστασία των δικαιωμάτων τους. Οι εισηγήσεις μας, εγκεκριμένες πολιτικά από την Περιφέρεια Κρήτης,  έγιναν πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους. Πήγαμε με τον  αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Σισαμάκη μαζί τους,  στο Υπουργείο Ανάπτυξης για τις διαβουλεύσεις. Οι φίλοι έμποροι και παραγωγοί των λαϊκών αγορών, μας περιβάλλουν με την εγκαρδιότητά τους όταν τους επισκεπτόμαστε  έως και σήμερα. Εμπιστευόμαστε την φιλία τους και είμαστε πάντα δίπλα τους.

Το 2021, προέκυψε σοβαρό ιδιοκτησιακό θέμα, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Το δημόσιο διεκδικούσε σε όλη την χώρα και στην Κρήτη, ως ιδιοκτησία του τεράστιες εκτάσεις που κατέχουν ιδιώτες. Συνέταξα τότε πολιτική πρόταση, με σύνθετη νομική τεκμηρίωση. Πολιτικός σκοπός, να δοθούν τα ακίνητα στους πολίτες που τα κατέχουν, με τίμημα εξαγοράς, μέρος της αντικειμενικής τους αξίας. Η πρόταση  υιοθετήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, διαπαραταξιακά. Στάλθηκε στην Κυβέρνηση. Ορίστηκα μέλος της εισηγητικής επιτροπής από τον Υπουργό κ. Αμυρά. Τελικά, αυτές οι εισηγήσεις ψηφίστηκαν κατά γράμμα σχεδόν στον ν. 5024/2023. Αυτός ο φιλολαϊκός  νόμος είναι, επιτρέψτε μου να το πω,  νομικό και πολιτικό μας συνδημιούργημα.  

Τον Αύγουστο του 2020, συζητήθηκε στην Βουλή η επικύρωση των διεθνών συμφωνιών για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Σύνθετα και λεπτά θέματα εθνικής σημασίας.  Αρθρογραφώντας κατέθεσα πολιτική πρόταση. Εισηγήθηκα την δημόσια επιφύλαξη της Ελλάδας για την πλήρη επήρεια των νησιωτικών της εδαφών, στις οριστικές θαλάσσιες οριοθετήσεις με τις όμορες χώρες. Τούτο διότι με τις δύο συμφωνίες είχαμε υποχωρήσει περίπου κατά 5% στην επήρεια των νησιών μας. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα απώλειας δικαιωμάτων και συνόρου με την ΑΟΖ της Κύπρου.  Η πρόταση αυτή, βρήκε γόνιμο έδαφος στην Βουλή.  Την απέστειλα σε όλα τα κόμματα, μέσω των Ηρακλειωτών βουλευτών, διότι αυτό ήταν το εθνικά επωφελές. Η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στην Βουλή κατά την επικύρωση των συμφωνιών ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, ήταν αυτούσια η πολιτική πρόταση και το κείμενο που είχα αποστείλει. Μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα μου.

 

Αρθρογράφησα τεκμηριωμένα για το τουρκολιβικό σύμφωνο, για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, για την αναγνώριση της Αρμένικης γενοκτονίας από την Αμερική. Στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, μου ζητήθηκε και έγραψα το βασικό κείμενο για τον τοπικό τύπο. Έγραψα για την στρατιωτική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία σε σχέση με τα ελληνικά συμφέροντα. Τοποθετήθηκα πολιτικά, σχολιάζοντας την δικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή αλλά και για το εργατικό νομοσχέδιο που πέρασε πρόπερσι. Πέρυσι είχα την ύψιστη τιμή της εκφώνησης του επετειακού λόγου για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, μέσα στον Άγιο Μηνά. Πρόσφατα, ανέλυσα την σημασία της συνθήκης της Λωζάνης και των Σεβρών. Έχω την τιμή να φιλοξενείται η  αρθρογραφία μου στο Βήμα, στο Hellas Journal του Μιχάλη Ιγνατίου, και σε άλλα έγκριτα μέσα και φυσικά στον κρητικό τύπο.

 

Ο κ. Αρναουτάκης με επέλεξε ως εντεταλμένο σύμβουλο τον Απρίλιο και Αντιπεριφερειάρχη Συντονισμού και Υποστήριξης Τεχνικών Έργων, αρχές Ιουνίου πέρυσι.  

Αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας είναι ενδεικτικά: ο ΒΟΑΚ, η Παλαιά Εθνική Οδός, ο άξονας Ηράκλειο -Βιάννος, το Ηράκλειο -Αγία Γαλήνη και ο νέος δρόμος από  Ηράκλειο προς Μυλοπόταμο. Επίσης τα φράγματα και κάποια ειδικά ανατεθειμένα έργα. Αυτά, με τα οποία η Περιφέρεια συνδράμει τους Δήμους της Κρήτης, με ελλειπή στελέχωση.

Τα έργα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων έχουν διοικητική συνέχεια σχεδιασμένη από την πολυετή πολιτική επιστασία του Περιφερειάρχη  με το μόνιμο διοικητικό προσωπικό. Είναι ξεκάθαρο, ότι η πολιτική μας ηγεσία πλέει επί διοικητικού υποβάθρου. Οι μηχανικοί της Υπηρεσίας μας, σηκώνουν το βάρος σχεδίασης, εποπτείας και εκτέλεσης των πιο σημαντικών έργων στην Κρήτη. Τους ευχαριστήσαμε και τους ευχαριστούμε, επανειλημμένα για αυτό. Τους τελευταίους μήνες, έχει εκδιπλωθεί τέτοια και τόση δράση σε έργα, που δεν θυμάται ποτέ η Υπηρεσία μας στην θεσμική της μνήμη.

Τον  Αύγουστο του 2022, παραδώσαμε το τμήμα Στρούμπουλας Αστυράκι του νέου δρόμου. Αυτού, που άλλαξε την καθημερινότητα και την πρόσβαση σε όλο το ορεινό Μαλεβύζι και το Μυλοπόταμο. Τον Απρίλιο υπογράψαμε συμβάσεις για μελέτες  δύο επιπλέον τμημάτων. Από Αρόλιθο έως Κόμβο Στρούμπουλα καθώς και από Αστυράκι έως Κυλιστό. Ηδη, από τον Μάη εργάζονται τα μηχανήματα στο τμήμα από Σίσαρχα έως Ανώγεια.

Ξεκινήσαμε τον περασμένο Οκτώβρη, την ασφαλτόστρωση του ΒΟΑΚ από την Γέφυρα Παπαναστασίου έως τα Λινοπεράματα, μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων. Μαζί και των κόμβων Παπαναστασίου, Φοινικιάς, Γιοφύρου, Γαζίου και Λινοπεραμάτων. Η αποκατάσταση του ενδοαστικού ΒΟΑΚ περιμετρικά του Ηρακλείου προκαλούσε αναστάτωση. Η λύση επέβαλλε την τέλεση και νυκτερινών εργασιών. Και η λύση αυτή, καθιερώθηκε πια. Τις επόμενες μέρες αρχίζουν οι εργασίες στον νότιο ρεύμα από Λινοπεράματα έως Γιόφυρο. Θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.

Μετά τα έργα και στην Καζαντζίδη, όλες οι οδοί της αρμοδιότητάς μας που περιβάλλουν το Ηράκλειο, θα έχουν νέα αντιολισθηρή άσφαλτο. Δηλαδή, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε οδική ασφάλεια και ποιότητα ζωής για κατοίκους και επισκέπτες στις πιο φορτισμένες οδικές αρτηρίες του νησιού.

Η εμπειρία από την ασφαλτόστρωση, κατέδειξε ότι το Ηράκλειο δεν μπορεί να τέμνεται από τον ΒΟΑΚ μετά την παράδοση του αεροδρομίου Καστελίου και του νέου ΒΟΑΚ. Σύντομα θα αναζητηθεί νότια ή υπόγεια παράκαμψη του Ηρακλείου, ως λύση στον οδικό φόρτο που αναμένεται. Τούτη είναι η  άποψή μου, κατατεθειμένη στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Έχουμε υλοποιήσει παρεμβάσεις στον Κόμβο Φόδελε, στον κόμβο  Μπαλί, και στον κόμβο Μουρνιών στα Χανιά, καθώς και στο Παλιόκαστρο. Εγκαινιάσαμε την νέα γέφυρα Σταυρωμένου στο Ρέθυμνο τον Νοέμβριο. Έχουμε αποκασταστήσει την άσφαλτο του ΒΟΑΚ από Κόμβο Αμαρίου έως Σφακάκι. Τις  επόμενες εβδομάδες θα συμβεί το ίδιο από Σκαλέτα έως Σφακάκι σε συνολικό μήκος 11 χιλιομέτρων. Δηλαδή,  στην πιο τουριστική ζώνη του Ρεθύμνου. Κάνουμε παρεμβάσεις σε 20 σημεία στο Εθνικό δίκτυο του Λασιθίου, ιδίως στην περιοχή της Σητείας.

Την περασμένη εβδομάδα, ξεκινήσαμε εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος από τον Κόμβο Γαζίου έως την στροφή προς Κουρήτες σε μήκος 700 μέτρων στην Παλιά Εθνική Οδό. Γίνονται  συνοδά υδραυλικά έργα μετά την συμβολή του δρόμου προς Γάζι, Κρουσώνα και Καλέσα.

Την ίδια ώρα, διαγραμμίζεται όλος ο ΒΟΑΚ από Σητεία έως Κίσσαμο. Αντικαθίστανται τα στηθαία. Προχωρά η βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού. Διαρκείς οι καθαρισμοί και οι κλαδοκοπές.  Είναι ορατή η αλλαγή στην σήραγγα Χερσονήσου με νέο πια φωτισμό.  Έχουμε συνεχείς διεξαγωγές διαγωνισμών για τις ατέλειωτες ανάγκες.

Παραδώσαμε τον Κόμβο των  Κουνάβων τον Ιούλιο του 2022. Τον περασμένο Αύγουστο ολοκληρώσαμε τον κόμβο των Γουβών που έλυσε ένα χρόνιο και σοβαρό θέμα ασφάλειας στην περιοχή. Εντός του 2024 θα έχει παραδοθεί και ο Κόμβος Αρκαλοχωρίου,  που προχωρεί εντατικά πια. Εργαζόμαστε σε έργα βελτίωσης στον άξονα Αρκαλοχώρι – Βιάννος. Αποκαθιστούμε 17 σημεία που έχουν καθιζήσεις και κατολισθήσεις. Ολοκληρώσαμε παρεμβάσεις με ασφαλτοστρώσεις σε 10 σημεία στον άξονα Ηράκλειο – Αγία Γαλήνη. Ενδεικτικά, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας,  στα Καπαριανά και στην στροφή του ελαιουργείου, πριν το Τυμπάκι.

Ασφαλτοστρώσαμε περίπου 3 χλμ στο τουριστικό Κοκκίνη Χάνι. Το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί εντός χειμερινής σεζόν. Αποκαταστήσαμε το οδόστρωμα στους κόμβους Αλικαρνασού και Κατσαμπά εντός Ηρακλείου.

Παραδίδουμε τις επόμενες ημέρες το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο της Λεωφόρου Καζαντζίδη έως την Καλιθέα. Ήδη από σήμερα άνοιξε η κάθοδος της Λεωφόρου Καζαντζίδη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και αποσυμφορήθηκε η Βιομηχανική Περιοχή. Το έργο είναι ήδη τρεις μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμά του.

Έκτελούμε το έργο παρέμβασης σε 452 σημεία μειωμένης οδικής ασφάλειας σε όλο το επαρχιακό δίκτυο της Κρήτης. Προϋπολογισμός 34.000.000 ευρώ. Όλα τα σημεία παρέμβασης στην ενότητα Ηρακλείου έχουν παραδοθεί.  Τελευταίο σημείο, στον κόμβο των Πεζών και στην Καλλονή, προ εβδομαδών.

Η Περιφέρεια, ως τοπικός και βαθύς γνώστης παρακολουθεί τα έργα της Κεντρικής Διακυβέρνησης που αφορούν την Κρήτη. Έχουμε θεσμικό ρόλο και γνώμη, στο στάδιο των εγκρίσεων περιβαλλοντικών μελετών. Την εκφράζουμε.  Εστιάζουμε προεχόντως στον νέο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Κρίνουμε, προτείνουμε, εισηγούμαστε με γνώμονα το τοπικό και το δημόσιο συμφέρον. Είναι προτάσεις της Περιφέρειας η σήραγγα στο Κακό Όρος, ο κόμβος ΠαΓΝΗ και ο πλήρης Κόμβος Καρτερού στον Νέο ΒΟΑΚ.

Η Διεύθυνσή μας, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, ετοιμάζει την νέα γενιά έργων της Κρήτης. Απαρριθμούμε ενδεικτικά τα ακόλουθα:

Έκτελούμε διαγωνισμούς για τις μελέτες της παράκαμψης Μοιρών και  της παράκαμψης Τυμπακίου. Έτσι θα αλλάξει το αστικό τοπίο και θα σταματήσει η δυσχέρεια κίνησης στην Μεσσαρά. Το ίδιο συμβαίνει με την μελέτη για την παράκαμψη Σητείας προς Πισκοκέφαλο. Αυτό, θα είναι το τελευταίο σημείο της διαδρομής του Νότιου Οδικού Άξονα.

Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για  την μελέτη διαμόρφωσης της Παλαιάς Εθνικής Οδού από Γούβες έως Χερσόνησο. Επίσης, από Χερσόνησο έως Μάλια. Τα δύο συνεχόμενα έργα θα αλλάξουν την συγκοινωνιακή όψη στο πιο τουριστικό σημείο του Δήμου Χερσονήσου. Μελετάται η αναμόρφωση του οδικού άξονα για οκτώ χιλιόμετρα από τις Γούρνες Τεμένους έως την διακλάδωση προς Σταυράκια και Δαφνές. Προβλέπεται διαχωριστικό στηθαίο που θα αυξήσει την ασφάλεια της κυκλοφορίας στο Τέμενος και προς Μεσσαρά.  Τα έξι παραπάνω έργα παρακάμψεων πόλεων και οδικών παρεμβάσεων, θα χρηματοδοτηθούν από το τρέχον ΕΣΠΑ. Δηλαδή, τάχιστη εκτέλεση.

Αναμένεται  η υπογραφή της σύμβασης του έργου: «Βελτίωση οδικής ασφάλειας σε τμήματα της ΠΕΟ από Κίσσαμο έως Καλό Χωριό Λασιθίου ». Προσπαθούμε να αποφύγουμε τις νομικές εμπλοκές.

Από το έργο αυτό,  θα διατεθούν 27.300.000 ευρώ στην Παλαιά Εθνική Οδό σε όλη την Κρήτη, σε μήκος 122 χιλιομέτρων.  Αυτό σημαίνει, ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε ασφαλτοστρώσεις, στηθαία και κατά τόπους φωτισμό στο μεγαλύτερο μέρος της Παλιάς Εθνικής Οδού  που διασχίζει την Κρήτη. Αυτής που θα είναι εναλλακτική του ΒΟΑΚ. Για την περιοχή του Ηρακλείου, αυτό σημαίνει ασφαλτοστρώσεις από τα φανάρια στον Ξηροπόταμο στα όρια του Μαλεβιζίου έως τον Αρόλιθο. Επίσης, από τον Κόμβο Στρούμπουλα έως τα Περιβόλια Ρεθύμνου σε μια συνεχόμενη σχεδόν διαδρομή 70 χιλιομέτρων. Το ίδιο θα συμβεί και από το Αρίνα στο Κοκκίνη Χάνι  έως το Τομπρούκ στον Καρτερό. Επίσης, από την Νεάπολη Λασιθίου έως τα Μάλια. Επιπλέον 11.000.000 ευρώ περίπου θα διατεθούν στο επαρχιακό δίκτυο του Λασιθίου.

Είδαμε τον Ιούλιο την έναρξη των εργασιών για το φράγμα της Πλακιώτισσας. Ο Περιφερειάρχης, εξασφάλισε χρηματοδότηση 3.600.000 ευρώ από το Υπουργείο, τον Μάρτιο. Το ποσό, αρκεί για την τελική έμφραξη του έργου. Αναμένουμε την σταδιακή πλήρωση του φράγματος με νερό από το φθινόπωρο του 2024.  Διευκρινίζεται, ότι είναι έργο του Υπουργείου. Ωστόσο, διευθύνουσα υπηρεσία είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης. Η ολοκλήρωση του φράγματος Πλακιώτισσας σημαίνει την λειτουργία του πιο σημαντικού έργου αγροτικής υποδομής στο Ηράκλειο. Το φράγμα με δίκτυα θα αρδρεύει περίπου 38.000 στρέμματα. Αναμένεται να αλλάξει την οικονομική, παραγωγική, ελπίζουμε και δημογραφική όψη της ανατολικής Μεσσαράς.

Τα παραπάνω έργα έχουν την σφραγίδα της πολιτικής συνέχειας Αρναουτάκη και της διοικητικής βάσης της υπηρεσίας μας. Τους συνεπικουρώ ως Αντιπεριφερειάρχης. Προσωπικά, είμαι πολύ χαρούμενος για την εργασία και τα αποτελέσματα και αυτού του συντονισμού.

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Κάναμε μια σταχυολόγηση από τα 416 πρόσφατα συντελεσμένα, μελετούμενα και σε εκτέλεση έργα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων. Προϋπολογισμός εκατοντάδων εκατομμυρίων. Τούτα είναι μέρος της εργασίας της Περιφέρειας. Δεν  συνυπολογίζονται τα οδικά και άλλα έργα της Αντιπεριφέρειας Ηρακλείου.

Προφανώς, η επιλογή των πολιτικών και διοικητικών στελεχών για τέτοιο όγκο εργασίας, είναι θέμα πολύ σοβαρό.  Η επιλογή μεταξύ 55 ισαξίων υποψηφίων είναι δύσκολο άθλημα, για κάθε Ηρακλειώτη. Το γνωρίζουμε.

 

Αξιότιμοι συμπολίτες,

Η δύναμη, η  ισχύς, είναι η άθροιση βεβαιότητας. Η αποψινή σας συνάθροιση μας δίνει μια ελπίδα :  ότι μάλλον πορευόμαστε καλά στον δημόσιο χώρο.

Βρισκόμαστε σε μια επαρκή αυτοδιοικητική ομάδα που δουλεύει για το καλό του Ηρακλείου. Δουλεύει για το καλό της Κρήτης μας. Διαθέτει αποδεδειγμένα αποτελέσματα.

Αν έχουμε την επανεπιβεβαίωση της εμπιστοσύνης σας, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα το κάνουμε, με περισσότερη ένταση εργασίας και πεποίθηση σκοπού.

Μπορούμε ρητά να υποσχεθούμε: την επιμελημένη εργασία και την αυτονόητη καθαρότητα.

Ως εργαζόμενος πολίτης, που διέρχομαι την πυρά της μαχόμενης δικηγορίας, ζητώ την ψήφο σας για την Περιφέρεια Κρήτης, της επόμενης πενταετίας. Θα προσπαθήσω την αποτύπωση της αθροισμένης εμπειρίας μου, σε όποια θέση ταχθώ, αν ταχθώ και αν εκλεγώ.

Ότι προπεριέγραψα, και ό,τι εκόμισα στον δημόσιο χώρο, καθόλου ατομικό αποτέλεσμα δεν είναι. Τις προϋποθέσεις παραγωγής έργου και λόγου, τις δημιουργεί η ωραία ένταξη και η συνύπαρξη. Η λαϊκή εντολή είναι δύναμη υπέρβασης της  ιδιοτέλειας και της στενής ιδιωτικότητας.  Η αυτοδιοικητική και η δημόσια δράση είναι ωραία διαδρομή. Τουλάχιστον σε περιβάλλον πολιτικής υγείας, όπως στην Περιφέρεια Κρήτης.

Το συστήνω και σε εσάς και στα παιδιά σας, για το καλό του Ηρακλείου, για το καλό της Κρήτης μας.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Το σύνθημά μας: «Για την Κρήτη μας, συνεχίζουμε…»

Με το σύνθημα, οριοθετείται  ο σκοπός του ψηφοδελτίου. Το «μας» σημαίνει ενότητα. Ενότητα προσπαθειών, συμπεριληπτικότητα. Είναι η έννοια της ομαδικότητας και του μη αποκλεισμού.  Το «μας» αποδίδει ακριβώς την πολιτική υγεία. Αποδίδει την μεγαθυμία και την σύμπνοια. Είναι το πολιτικό πρόταγμα, η μέθοδος και η πρακτική στην πολιτική μας ομάδα.

Για την Κρήτη, για την Κρήτη μας, ο σκοπός. Για την Κρήτη όλα. Για το νησί μας, για τον τόπο μας, για τους ανθρώπους του. Με το «μας» που σημαίνει ότι ανήκει σε όλους, ότι γίνεται από όλους, ότι γίνεται με όλους. Κυρίως, ότι γίνεται για όλους.

Έτσι αρχίσαμε, έτσι συνεχίζουμε, όλοι μαζί εσείς και  εμείς! Με εργασία και καθαρότητα. Σας θέλουμε μαζί μας, σας χρειαζόμαστε, συμπορευόμαστε. Μαζί σας, πιάνουμε τον παλιό συντονισμό. Συντονιζόμαστε για ό,τι καλύτερο ψηλαφούσαμε ότι συμβαίνει, ανέκαθεν. Συντονιζόμαστε για ό,τι μέλει να συμβεί.

Για την Κρήτη μας, λοιπόν, συνεχίζουμε…και από απόψε και από πάντα…

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σας ευχαριστώ για την αποψινή ακρόαση.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποψινή τιμή.

 

 

Μοιραστείτε το:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook

-

-->