Γράφει για την ΑΝΩΓΗ ο Μαθηματικός, Ιδομενέας Κονιός

Φλεβάρη μήνα έφυγαν…

Αγαπημένα πρόσωπα που η φεύγα τους μας κόστισε πολύ.

5 Φλεβάρη 1983: 40 χρόνια πριν. Φεύγει από κοντά μας, μόλις 66 χρονών, η Ειρήνη Κονιού (Τσιριντανοκώστενα). Μια γυναίκα που κατάφερε, μαζί με τον συγχωρεμένο πατέρα μας Κώστα, να αναθρέψει 5 παιδιά, με βάσανα και κακουχίες, στα Μεταπολεμικά Ανώγεια. Όμως όσο ζούσε πάλευε, κι όσο μπορούσε προσέφερε σε εμάς και σε άλλους. Μια Ανωγειανή γυναίκα και νοικοκυρά.

23 Φλεβάρη 2017: Παίρνει κοντά της τον γιό της τον Νίκο και αυτός σε ηλικία 66 χρονών. Ένας άνθρωπος γνώστης πολλών, χαμηλών τόνων, καλός Μαθηματικός, σπουδαίος δάσκαλος, ακούραστος εργάτης της γνώσης και σωστός οικογενειάρχης. Οξύ πνεύμα, δυνατό μυαλό, άνθρωπος της λογικής και της απλότητας. Οι φίλοι του, οι μαθητές του, εμείς και όσοι τον έζησαν, ακόμα και σήμερα, 6 χρόνια μετά, αναπολούν και λένε.

7 Φλεβάρη 2021: Φεύγει από κοντά μας όρθιος, στην αγαπημένη του Κράνα, ο Λευτέρης Κόκκινος του Μιχαήλ, στην ηλικία των 78 χρόνων. Άνθρωπος εργατικός, ντόμπρος και καλοσυνάτος. Από τα εργοστάσια της Γερμανίας στην ηλικία των 19 ετών, παλεύει για μια καλύτερη ζωή. Αποκτά οικογένεια, επιστρέφει στην Ελλάδα, σπουδάζει τα παιδιά του και κάνει πράξη την επιθυμία του να ζει στην Κράνα, όπου τον βρήκε ο θάνατος.

10 Φλεβάρη 2022: Φεύγει ο Γιώργης Σαμώλης του Στεφανή και της Γεωργίας. Απότομη η φεύγα του στα μακρινά ξένα όπου ζούσε και δούλευε τα τελευταία χρόνια. Ένας νέος με όνειρα και δυνατότητες, στην ηλικία μόλις των 37 χρόνων. Ένας νέος που είχε να προσφέρει αρκετά σε μας και γενικότερα στον τόπο μας.

Μια περιήγηση στο παρελθόν, ένα μνημόσυνο για αυτούς και όχι μόνο. Μια ανάμνηση, ένα κερί στη μνήμη τους. Μια κουβέντα, γιατί πεθαίνει κάποιος μόνο όταν ξεχαστεί.

 

*Στην μνήμη των ανθρώπων τους, ο Ιδομενέας Κονιός και η Χαρούλα Κόκκινου προσέφεραν στην ΑΝΩΓΗ το ποσό των 50 ευρώ για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. 50 ευρώ προσέφεραν και στον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων, που τόσα είχε προσφέρει σε αυτόν την δεκαετία του ’80 και αργότερα, ο αείμνηστος Μαθηματικός Νίκος Κονιός. Τους ευχαριστούμε θερμά.

**Στην φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνουμε την Ειρήνη Κονιού, τον Νίκο Κονιό, τον Λευτέρη Κόκκινο και τον Γιώργη Σαμώλη.

 

Μοιραστείτε το

-

-->